01:05
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:05
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ευρώπη επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας καθώς κατηγορεί τη Ρωσία για νέο «υβριδικό πόλεμο» μετά τις διαρροές των Nord Stream

Η Ευρώπη επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα

Η Ευρώπη επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα

28.09.2022
18:40
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 • 23:00
Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μεταξύ των οποίων και πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, περαιτέρω εμπορικούς περιορισμούς και νέες καταχωρήσεις ονομάτων στη μαύρη λίστα, πρότεινε την Τετάρτη (28/09) η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν τη Ρωσία από επιπλέον 7 δισεκ ευρώ, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της προς τον Τύπο, σήμερα στις Βρυξέλλες. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως μια σειρά από κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν διαφωνήσει με το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας αυτό να επιβληθεί σε όλες τις εισαγωγές.

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα πιέζει για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και προτείνει τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Ειδικά για το πλαφόν στη χονδρική τιμή συντάχθηκε και επιστολή με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας την οποία συνολικά υπογράφουν 15 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω των φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, προσθέτοντας στην αναταραχή που προκλήθηκε από τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην ουκρανική Naftogaz λόγω της συνεχιζόμενης διαιτησίας.

Η δήλωση ήρθε μετά την ανακάλυψη διαρροών στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στο δανέζικο νησί Bornholm, σε μια ύποπτη πράξη δολιοφθοράς, αν και το ποιος ακριβώς ή το γιατί παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ήρθε μετά από εβδομάδες μείωσης της τιμής του, η οποία ενισχύθηκε από τη βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών προμηθειών αυτόν τον χειμώνα λόγω των προσπαθειών να γεμίσουν οι αποθήκες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian οι παρατηρητές του κλάδου ανησυχούν ότι μέχρι την επόμενη άνοιξη, οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι σχεδόν άδειες χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο για να τις γεμίσουν.

Υποψίες δολιοφθοράς

Το σενάριο των τυχαίων ταυτόχρονων βλαβών στους Nord Stream φαίνεται σήμερα να παραμερίζεται, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κάνει σχετικές δηλώσεις. Όμως η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε παραμένει άγνωστη, όπως και ο υποτιθέμενος δράστης.

«Στο παρελθόν, η ΕΣΣΔ στάθμευε υποβρύχια κατασκόπους με ειδικές δυνατότητες στα θαλάσσια βάθη», υπενθυμίζει στο Twitter ο ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής Χ. Ι. Σάτον. Έκτοτε οι χώρες της Βαλτικής πέρασαν στην πλευρά του ΝΑΤΟ. Όμως οι διαρροές σημειώθηκαν στα διεθνή ύδατα, όπου όλοι μπορούν να κυκλοφορούν.

«Είναι κάτι μεγάλο. Η πρόκληση ζημιών σε δύο αγωγούς αερίου στο βυθό της θάλασσας είναι ένα σημαντικό γεγονός, συνεπώς είναι πιθανό ο δράστης να είναι ένα κράτος», σημειώνει ο Λάιον Χιρθ, καθηγητής στο Hertie School του Βερολίνου, βάζοντας έμμεσα στην άκρη το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ή εγκληματικής ενέργειας. Η έκρηξη «αντιστοιχούσε σε εκατοντάδες κιλά TNT», διευκρινίζει. Το νορβηγικό ινστιτούτο σεισμολογίας NORSAR, ειδικευμένο στον εντοπισμό σεισμών και πυρηνικών εκρήξεων, υπολογίζει τη δεύτερη έκρηξη στα 700 κιλά.

Απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία

Οι κυρώσεις που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία βασικών ειδών τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για το στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες, εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Επίσης, η Επιτροπή προτείνει να απαγορευτεί στους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Το νέο πακέτο κυρώσεων έρχεται, ως πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση για μερική επιστράτευση της Ρωσίας, στις πυρηνικές απειλές της προς τη Δύση και στα ψευδή δημοψηφίσματα που διεξήγαγε σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Προτείνουμε ένα νέο πακέτο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει το τίμημα αυτής της περαιτέρω κλιμάκωσης».

Συμφωνία στις G7 για ανώτατο όριο τιμής στο πετρέλαιο

Η Φον Ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι οι χώρες του G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία. «Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα αυξήσει κι’ άλλο τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση