Ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία, οι επισιτιστικές κρίσεις επιδεινώθηκαν και εντός του 2022 αναμένεται ότι θα αυξηθεί ουσιαστικά ο «λογαριασμός» που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες που εισάγουν τρόφιμα, λόγω της εκτόξευσης της τιμής των σιτηρών και των λιπασμάτων, προειδοποίησε σήμερα ο FAO.
«Οι παγκόσμιες δαπάνες για την εισαγωγή τροφίμων αναμένεται ότι θα καταγράψουν αύξηση 51 δισεκ. δολαρίων (φτάνοντας τα 1,8 τρισεκ. δολάρια), σε σύγκριση με το 2021. Από αυτά, τα 49 δισεκ. δολάρια προέρχονται μόνο από την αύξηση των τιμών», αναφέρει ο FAO στην ετήσια έκθεσή του που τιτλοφορείται «Προοπτικές Εφοδιασμού» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Αυτή η αύξηση του λογαριασμού «εξηγείται σε πρώτη φάση από την εκτόξευση της τιμής (των τροφίμων) και των μεταφορικών και όχι από την αύξηση του όγκου» των εξαγωγών, σημειώνεται στην έκθεση.
Η εκτίμηση του FAO
Το 2022 η παγκόσμια παραγωγή των κυριότερων ειδών δημητριακών θα υποχωρήσει, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια. Το ίδιο θα συμβεί και με την κατανάλωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, που μειώνεται για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον FAO.
Η παγκόσμια παραγωγή σταριού θα μειωθεί ελαφρά, στα 771 εκατομμύρια τόνους, αφενός επειδή η συγκομιδή πλήττεται από φαινόμενα ξηρασίας –όπως για παράδειγμα στην Ινδία– και αφετέρου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στη χώρα αυτή η εθνική ένωση γεωργών εκτιμά ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% και οι εξαγωγές θα πέσουν στο μισό (10 εκατομμύρια τόνοι).
«Το ανησυχητικό συμπέρασμα: πολλές ευάλωτες χώρες δαπανούν περισσότερα χωρίς όμως να παραλαμβάνουν περισσότερα τρόφιμα», παρατηρεί ο FAO. «Αυτές είναι ανησυχητικές ενδείξεις, όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, αφού υποδηλώνουν ότι οι εισαγωγείς δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν το ολοένα και αυξανόμενο κόστος».
Τι είναι ο FAO
Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ιδρύθηκε για να βελτιώσει το επίπεδο διατροφής και την ποιότητα ζωής, τη γεωργική παραγωγικότητα, και τις συνθήκες διαβίωσης των αγροτικών πληθυσμών προωθώντας την αγροτική ανάπτυξη, την καλύτερη διατροφή και την επιδίωξη εξασφάλισης τροφής δηλαδή την πρόσβαση για όλους τους ανθρώπους, ανά πάσα στιγμή στην τροφή που χρειάζονται για μια δραστήρια και υγιεινή ζωή.
Ο FΑΟ προσφέρει άμεση βοήθεια ανάπτυξης, συλλέγει, αναλύει και στέλνει παντού πληροφορίες, προσφέρει συμβουλές πολιτικής και προγραμματισμού σε κυβερνήσεις και δρα ως ένα διεθνές φόρουμ για συζητήσεις πάνω σε θέματα τροφίμων και γεωργίας.
Πάνω από 600.000 τόνοι σιτηρών μεταφέρθηκαν μέσω Ρουμανίας
Η Ουκρανία έχει στείλει περίπου 601.115 τόνους σιτηρών στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας στην Μαύρη Θάλασσα μετά από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, με επιπλέον 120.294 τόνους να βρίσκονται καθ’ οδόν.
Τα σιτηρά που έχουν σταλεί με φορτηγίδες, τρένα και φορτηγά στο λιμάνι της Ρουμανίας ανέρχονται περίπου στο 3% των 20 εκατομμυρίων τόνων που χρειάζονται για να μεταφερθούν πριν από τη νέα συγκομιδή που ξεκινά στα τέλη Ιουλίου για να αποφευχθούν σημεία συμφόρησης και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Η Ρωσία παζαρεύει με την επισιτιστική κρίση
Άρση των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση στη Ρωσία, για να μπορέσουν να σταλούν στις διεθνείς αγορές τα σιτηρά, ζητάει το Κρεμλίνο.
«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι προκειμένου οι ποσότητες των ρωσικών σιτηρών να σταλούν στις διεθνείς αγορές, οι άμεσες και έμμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να αρθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ είπε ότι οι κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει η Δύση ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «έχουν επηρεάσει τις ναυτιλιακές ασφάλειες, τις πληρωμές και την πρόσβαση στα λιμάνια της Ευρώπης».