03:38
27/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:38
27/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ερντογάν καλεί Μαδούρο στην Ευρώπη – Ξανά στο ενεργειακό «παιχνίδι» η Βενεζουέλα, μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

07.06.2022
19:44
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2022 • 23:48
Ο Ερντογάν σπεύδει να καλωσορίσει τον Μαδούρο στο ενεργειακό παιχνίδι.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία από αύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μαδούρο έχει πει κατ’ επανάληψη ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία, μια από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως με τις οποίες διατηρεί σχέσεις η Βενεζουέλα, εν μέσω των σκληρών κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον αγγλόφωνο ιστότοπο της τουρκικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων» των δύο χωρών καθώς και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για να ενισχυθεί αυτή η σχέση. «Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα», καταλήγει το κείμενο.

Από το 2018 η Τουρκία έχει αυξήσει τις εξαγωγές της στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Το Καράκας, από την πλευρά του, πουλάει χρυσό στην Τουρκία, αν και η ποσότητα δεν έχει ανακοινωθεί.

Τον Απρίλιο οι δύο χώρες υπέγραψαν επτά συμφωνίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βενεζουέλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για τις συμφωνίες που αφορούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και άλλους τομείς.

Ο Τσαβούσογλου έχει δηλώσει ότι θέλει οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών να φτάσουν στο 1,5 δισεκ. δολάρια ετησίως, από περίπου 850 εκατ. δολάρια που είναι σήμερα.

Η Ρωσία φεύγει, η Βενεζουέλα έρχεται

Η επίσκεψη γίνεται λίγες μόνο ημέρες αφότου έγινε γνωστό πως δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, η ιταλική ENI και η ισπανική REPSOL, αναμένεται να αρχίσουν εντός Ιουλίου να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, για να καλυφθούν οι ποσότητες που θα εκλείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω του εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πέντε πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Η μεταφορά πετρελαίου, για την αποπληρωμή χρεών του Καράκας, θα επαναληφθεί δύο χρόνια μετά την αναστολή τους, όταν οι ΗΠΑ είχαν κλιμακώσει τις κυρώσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με την BP, η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σταδιακά κυρώσεις σε εταιρείες και άτομα της Βενεζουέλας με την πάροδο των ετών για ξέπλυμα χρήματος και τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ελπίζεται ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα ενθαρρύνει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να ξεκινήσει εκ νέου συνομιλίες με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Chevron, της ινδικής Oil and Natural Gas Corp και της γαλλικής Maurel & Prom, είχαν επίσης πιέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δεχτεί την ανταλλαγή χρέους με πετρέλαιο, αλλά δεν είχαν ακόμη επιτύχει.

Βήμα πίσω από την Ουάσιγκτον ενόψει ενεργειακής κρίσης

Οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι θεαματική, προεξόφλησε μία από τις πηγές. Ωστόσο, το πράσινο φως της Ουάσινγκτον για την επανέναρξη της μεταφοράς αργού έχει συμβολική αν μη τι άλλο σημασία για την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά με επιστολές του τον περασμένο μήνα στις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Ρόιτερς. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θέλει το αργό της Βενεζουέλας να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό της και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση των πωλήσεων στην Κίνα. Άλλος ένας στόχος είναι να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο με την αντιπολίτευση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές του Reuters.

Πετρέλαιο
Πετρέλαιο / Φωτογραφία: Twitter

Όρος-κλειδί είναι το πετρέλαιο «να πάει στην Ευρώπη»

Όρος-κλειδί είναι το πετρέλαιο «να πάει στην Ευρώπη», «δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού», επέμεινε μία από τις πηγές. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, η PdVSA, δεν θα έχει κανένα κέρδος από αυτές τις συναλλαγές, που θα γίνουν χωρίς την καταβολή χρημάτων, αντίθετα με τις πωλήσεις του Καράκας στο Πεκίνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Κίνα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και αέριο από τη Μόσχα, παρά τις αμερικανικές εκκλήσεις. Περίπου το 70% του πετρελαίου που πωλεί σήμερα η Βενεζουέλα κατευθύνεται σε διυλιστήρια της Κίνας.

Αν και οι κινήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν τον περασμένο μήνα, οι λεπτομέρειες και οι περιορισμοί δεν δημοσιοποιήθηκαν. Ούτε η ENI, ούτε η REPSOL θέλησαν να σχολιάσουν όταν επικοινώνησε μαζί τους το Reuters. Τον περασμένο μήνα, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες ανέφερε μέσω Twitter πως ελπίζει ότι η κινήσεις των ΗΠΑ θα «ανοίξουν τον δρόμο για την πλήρη άρση των παράνομων κυρώσεων που πλήττουν όλο τον λαό μας».

Προχθές Σάββατο, ο πρόεδρος Μαδούρο χαιρέτισε τα «τα μικρά αλλά σημαντικά μέτρα» της Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν έστειλε αξιωματούχος στο Καράκας τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο αποφυλάκισε κατόπιν δύο από τους κάπου δέκα Αμερικανούς που είναι φυλακισμένοι για διάφορους λόγους στη χώρα, ενώ υποσχέθηκε να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για τη διεξαγωγή εκλογών. Η ημερομηνία που θα γίνουν δεν έχει οριστεί ακόμη.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν όσον αφορά τη Βενεζουέλα πάντως ήδη επικρίνονται από Ρεπουμπλικάνους -και ορισμένους Δημοκρατικούς- πολιτικούς. Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε μολαταύτα ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι της Βενεζουέλας δεν έχει αλλάξει: οι κυρώσεις θα «χαλαρώσουν» μόνο αν σημειωθεί πρόοδος προς τον «εκδημοκρατισμό» και πραγματοποιηθούν «ελεύθερες» εκλογές, αλλιώς «θα γίνουν αυστηρότερες» ξανά.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε στη Chevron, τη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που παραμένει στη Βενεζουέλα, να αρχίσει συνομιλίες για μελλοντικές δραστηριότητες με την κυβέρνηση Μαδούρο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση