Μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι Τουρκία και Ισραήλ εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχθεί τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην Άγκυρα.
Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία αλλάζει την πολιτική της αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που η Άγκυρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Η επίσκεψη του Αμπάς, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι Τουρκία και Ισραήλ αποκαθιστούν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις και θα ανταλλάξουν πρεσβευτές.
Δεν υποχωρούμε στο παλαιστινιακό
«Το γεγονός ότι εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα κάνει υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
«Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε σε όλα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός στη διάρκεια συνέντευξής του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.
Οι δύο χώρες είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά τον θάνατο Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.
Σύμφωνα με αναλυτές, η επίσκεψη του Παλαιστίνιου προέδρου ενδέχεται να αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία να δείξει ότι εξακολουθεί να στηρίζει τους συμμάχους της.
Ο Ερντογάν, ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων, έχει στο παρελθόν επικρίνει την πολιτική του Ισραήλ απέναντί τους.
Λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Ιουνίου 2023, έχει εντείνει τις πρωτοβουλίες του για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με πολλές περιφερειακές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναζητώντας επενδύσεις και τουρίστες.
Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων, θα αποκατασταθούν και οι άμεσες πτήσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες «τόσο της Φάταχ όσο και της Χαμάς επιθυμούν την εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ».
«Μας λένε ότι είναι σημαντικό και για εκείνους (…) Αυτός ο διάλογος θα είναι ωφέλιμος για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού σκοπού», υπογράμμισε.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία
Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών και γενικών προξένων στις δύο χώρες έπειτα από την σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ.
«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ της περασμένης Τετάρτης (17/8).
Η θέση της Τουρκίας για το Ισραήλ
Στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, της Ιερουσαλήμ και της Γάζας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.
«Είναι σημαντικό τα μηνύματά μας (για την παλαιστινιακή υπόθεση) να διαβιβάζονται απευθείας μέσω του πρεσβευτή», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνοντας εμμέσως τον επικείμενο διορισμό Τούρκου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ.
Νέα περίοδος σχέσεων για τις δυο χώρες
Έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης στις σχέσεις του, το Ισραήλ και η Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα περίοδο στις σχέσεις τους που χαρακτηρίσθηκε από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Άγκυρα τον Μάρτιο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προβάλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπήρξε δριμύς επικριτής της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστίνιους. Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χαμάς, που ελέγχει και διοικεί την Λωρίδα της Γάζας από το 2007.
Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου που, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς την Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.
Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα αντίστοιχα το 2018, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα ανάμεσα στην Γάζα και το ισραηλινό έδαφος κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Τραμπ.
Δεν λέει να κοπάσει ο κουρνιαχτός από τις δηλώσεις Αμπάς στη Γερμανία: Τα «ολοκαυτώματα» του Ισραήλ έφεραν την αντίδραση των Αρχών
Στο μεταξύ, έρευνα διεξάγει η δικαστική αστυνομία στο Βερολίνο σε βάρος του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς «για υποκίνηση μίσους», μετά τις δηλώσεις του περί «50 ολοκαυτωμάτων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων», που σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής απολάμβανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο καθεστώς διπλωματικής ασυλίας, κατά την εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει της έρευνας που διεξάγει η αστυνομία.
«Κατά την εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, ισχύει για τον Μαχμούντ Αμπάς, για την επίσκεψή του στο Βερολίνο -καθώς επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής- η ασυλία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, ακόμη και εάν η Γερμανία αυτή τη στιγμή δεν αναγνωρίζει κράτος Παλαιστίνης», δήλωσεο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κρίστοφερ Μπούργκερ.
Ο κ. Μπούργκερ διευκρίνισε πάντως ότι σχετικά με τους κανόνες της διαδικασίας που ξεκίνησε η αστυνομία, «είναι αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών να εξετάσουν εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση πληρούνται οι προϋποθέσεις ασυλίας, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα». Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση πάντως, «ο κ. Αμπάς απολαμβάνει καθεστώς ασυλίας», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Έρευνα σε βάρος του Αμπάς για «υποκίνηση μίσους»
Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε επίσης πως άρχισε έρευνα σε βάρος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ως υπόπτου «για υποκίνηση μίσους» μετά τις επίμαχες δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα που έκανε στο Βερολίνο.
Η αστυνομία δέχθηκε προσφυγή κατά του Αμπάς για «σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος» μετά τις δηλώσεις που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Το ειδικό τμήμα της δικαστικής αστυνομίας του κρατιδίου άρχισε στη συνέχεια έρευνα, για την οποία προβλέπει να ενημερώσει «προσεχώς» την εισαγγελία, η οποία και θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι συνέχεια, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση πριν από πενήντα χρόνια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 Ισραηλινούς και είχε πραγματοποιηθεί από ένοπλους Παλαιστινίους, ο Αμπάς συνέκρινε την κατάσταση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Παλαιστινιακά Εδάφη με το Ολοκαύτωμα.