Quantcast
13:45
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:45
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δεν λέει να κοπάσει ο κουρνιαχτός από τις δηλώσεις Αμπάς στη Γερμανία: Τα «ολοκαυτώματα» του Ισραήλ έφεραν την αντίδραση των Αρχών

Ο Μαχμούντ Αμπάς με τον Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μαχμούντ Αμπάς με τον Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

19.08.2022
23:45
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2022 • 18:52
Έρευνα για «υποκίνηση μίσους» για τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς διεξάγει η αστυνομία του Βερολίνου

Recently updated on August 23rd, 2022 at 06:52 pm

Έρευνα διεξάγει η δικαστική αστυνομία στο Βερολίνο σε βάρος του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς «για υποκίνηση μίσους», μετά τις δηλώσεις του περί «50 ολοκαυτωμάτων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων», που σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής απολάμβανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο καθεστώς διπλωματικής ασυλίας, κατά την εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει της έρευνας που διεξάγει η αστυνομία.

«Κατά την εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, ισχύει για τον Μαχμούντ Αμπάς, για την επίσκεψή του στο Βερολίνο -καθώς επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής- η ασυλία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, ακόμη και εάν η Γερμανία αυτή τη στιγμή δεν αναγνωρίζει κράτος Παλαιστίνης», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Ο κ. Μπούργκερ διευκρίνισε πάντως ότι σχετικά με τους κανόνες της διαδικασίας που ξεκίνησε η αστυνομία, «είναι αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών να εξετάσουν εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση πληρούνται οι προϋποθέσεις ασυλίας, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα». Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση πάντως, «ο κ. Αμπάς απολαμβάνει καθεστώς ασυλίας», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Έρευνα σε βάρος του Αμπάς για «υποκίνηση μίσους»

Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε έρευνα σε βάρος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ως υπόπτου «για υποκίνηση μίσους» μετά τις επίμαχες δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα που έκανε στο Βερολίνο.

Η αστυνομία δέχθηκε προσφυγή κατά του Αμπάς για «σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος» μετά τις δηλώσεις που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε την Τρίτη στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το ειδικό τμήμα της δικαστικής αστυνομίας του κρατιδίου άρχισε στη συνέχεια έρευνα, για την οποία προβλέπει να ενημερώσει «προσεχώς» την εισαγγελία, η οποία και θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι συνέχεια, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση πριν από πενήντα χρόνια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 Ισραηλινούς και είχε πραγματοποιηθεί από ένοπλους Παλαιστινίους, ο Αμπάς συνέκρινε την κατάσταση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Παλαιστινιακά Εδάφη με το Ολοκαύτωμα.

Κύμα αγανάκτησης από τις δηλώσεις Αμπάς

«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις (…), 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα και ακόμη και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό», είχε δηλώσει ο Αμπάς προκαλώντας κύμα αγανάκτησης κυρίως στο Ισραήλ και τη Γερμανία.

Η έρευνα μπορεί ωστόσο να λήξει γρήγορα, σε περίπτωση που ο Αμπάς προστατεύεται από διπλωματική ασυλία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι αυτό είναι πιθανό, εφόσον βρισκόταν στη Γερμανία στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης, όμως ο ποινικολόγος Μίχαελ Κούμπιτσιλ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Bild, έχει αμφιβολίες.

Ο Μαχμούντ Αμπάς με τον Όλαφ Σολτς
Ο Μαχμούντ Αμπάς με τον Όλαφ Σολτς

Ο Αμπάς δεν μπορεί να χαίρει ασυλίας

Ο Αμπάς δεν μπορεί να χαίρει ασυλίας παρά μόνον ως «αντιπρόσωπος ενός άλλου κράτους», συνεπώς το ζήτημα αν η Παλαιστίνη μπορεί να θεωρηθεί ή όχι κράτος αποκτά «πολύ μεγάλη σημασία», σύμφωνα με τον ειδικό.

Περισσότερες από 130 χώρες αναγνωρίζουν ως κράτος την Παλαιστίνη, όχι όμως και η Γερμανία. Το Βερολίνο έχει πάντως συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τα κατεχόμενα εδάφη.

Αμπάς: «Έχω 50 σφαγές που διέπραξε το Ισραήλ»

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπο, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς  ερωτήθηκε αν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και τη Γερμανία για την επίθεση της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εναντίον αθλητών της ομάδας του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972.

«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να σκάβουμε στο παρελθόν, ναι, παρακαλώ! Έχω 50 σφαγές που διέπραξε το Ισραήλ, οι οποίες καταγράφηκαν σε κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ: τη σφαγή στην Ταντούρα το 1948, στο Καφρ Κάσιμ το 1956», είπε ο Μαχμούντ Αμπάς και πρόσθεσε: «50 σφαγές, 50 Ολοκαυτώματα, και μέχρι σήμερα κάθε μέρα έχουμε νεκρούς ανθρώπους που σκοτώνονται από τις [Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας], από τον ισραηλινό στρατό».

Ο Αμπάς επέμεινε στο ότι πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, διότι «αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο από οποιαδήποτε λέξη».

 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση