Ένα από τα πιο κρίσιμα τηλεοπτικά debate στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας διεξάγεται το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης από την γαλλική τηλεόραση, ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την αντίπαλό του στον β’ γύρο Μαριν Λεπέν.
Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας βρέθηκαν αντιμέτωποι επί δύο ώρες σε μια συζήτηση που έμοιαζε περισσότερο με ανταλλαγή πυρών, παρά με ξύλινες τοποθετήσεις, όπως έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας. Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα να δείξει το ευρωπαϊκό του προφίλ, αλλά και να κινητοποιήσει τα «αριστερά ανακλαστικά» μιας τεράστιας δεξαμενής ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον Ζαν Λικ Μελανσόν (21%).
Αυτός είναι και ο λόγος που γύρισε το θέμα στις θρησκευτικές ελευθερίες, μια συζήτηση που στη Γαλλία προκαλεί έντονες συζητήσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Λεπέν ότι «θέλει να κάνει τη Γαλλία την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαγορεύσει τη μαντήλα στους δημόσιους χώρους». Η ακροδεξιά υποψήφια έχει πατήσει στην ξενοφοβία και την αντίδραση μεγάλης μάζας της κοινωνίας στις προσφυγικές ροές. Ωστόσο, η υποψήφια μοιάζει να υπερασπίζεται το κοσμικό κράτος και να προσπαθεί να πάρει αποστάσεις – στο πλαίσιο της επιχείρησης «αποδαιμονοποίηση» – από ακραίες θέσεις με επίκεντρο τη θρησκεία.
Το «χαρτί» Λεπέν για τα εθνικά συμφέροντα
Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της, επέλεξε να χτυπήσει τον Μακρόν σε ζητήματα εθνικών συμφερόντων. Παρότι έχει αναθεωρήσει την ρητορική της περί αποχώρησης από την ΕΕ, η υποψήφια υποστηρίζει πως θα ήθελε να την τροποποιήσει δομικά και ριζικά εκ των έσω, προαναγγέλλοντας μάλιστα ακόμη και κατάργηση της ζώνης Σένγκεν.
«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από πολιτικές που λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (…) Δεν έχω δει ποτέ τους Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων» στην Ευρώπη, κατήγγειλε η Μαρίν Λεπέν, σημειώνοντας αντίθετα ότι οι Γερμανοί κατάφεραν να το κάνουν από την πλευρά τους.
Στις κατηγορίες αυτές, ο Μακρόν, που στα μάτια του γαλλικού λαού τα καταφέρνει μάλλον καλύτερα στο εξωτερικό, παρά σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, απάντησε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η κυριαρχία μας είναι εθνική και ευρωπαϊκή». Ο Γάλλος πολιτικός υποστήριξε άλλωστε πως είναι μέσω της Ευρώπης που η Γαλλία θα μπορέσει να μείνει ανεξάρτητη στον ενεργειακό και στον αγροδιατροφικό τομέα, τώρα που ο πόλεμος δημιουργεί ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
https://twitter.com/CBeaune/status/1516872739176521729
Πυρά Μακρόν κατά Λεπέν για τις σχέσεις με τη Ρωσία
Η συζήτηση πάντως πήρε φωτιά, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν έφερε το θέμα στη Ρωσία και τη στάση της αντιπάλου του απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως είπε, «εξαρτάστε από τη ρωσική δύναμη και εξαρτάστε από τον κ. Πούτιν». Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ένας από τους δυτικούς ηγέτες που κράτησε επαφές με το Κρεμλίνο μέχρι πρόσφατα, όταν και το Ελιζέ διέρρευσε πως σταμάτησε τα τηλεφωνήματα στον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη σφαγή της Μπούτσα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Μαρίν Λεπέν ότι εξαρτάται από τη ρωσική δύναμη, στηριζόμενος στο γεγονός πως η τελευταία είχε απευθυνθεί στη Μόσχα προκειμένου να λάβει το δάνειο που χρειαζόταν και το οποίο της εξέδωσε τελικά ρωσική τράπεζα πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017. Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι εκείνος την εμπόδισε -ως υπουργός Οικονομίας- να συνάψει δάνειο με γαλλική τράπεζα για τις προεδρικές εκλογές του 2017. «Κανείς δεν παρενέβη ποτέ, το ξέρεις πολύ καλά αυτό» απάντησε πάντως ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η Μαρίν Λεπέν έχει αναγκαστεί να αναδιπλωθεί στο ζήτημα των θέσεων απέναντι στο Κρεμλίνο, καταδικάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να κρύβει πως αν εκλεγεί πρόεδρος θα επιχειρήσει να φέρει κοντά Μόσχα και ΝΑΤΟ. Για την ευρωατλαντική συμμαχία άλλωστε έχει δηλώσει στο παρελθόν πως κατά τη γνώμη της δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το οικονομικό πεδίο
Στα οικονομικά ζητήματα διασταύρωσαν επίσης τα ξίφη τους ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν κατά το πρώτο τμήμα της σημερινής τηλεοπτικής τους μονομαχίας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν αφού επισήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας.
Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να δίνουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.
Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι στη διάρκεια της θητείας Μακρόν είδε τον γαλλικό λαό να υποφέρει. Υποσχέθηκε πως θα είναι η πρόεδρος που θα του προσφέρει προστασία, ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Δήλωσε πως θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων αποφεύγοντας την φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων.
Είπε επίσης ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δώσει αυξήσεις και θα ενισχύσει τις μονογονεϊκές οικογένειες. «Θα ξαναδώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους» είπε η Λεπέν.
Η συζήτηση γύρω από τις συντάξεις
Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».
Απαντώντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».
Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».
Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».
«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.
«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.