07:06
15/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:06
15/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Λεπέν υποστηρίζει μια στρατηγική προσέγγισης ΝΑΤΟ – Ρωσίας: «Αυτό είναι το συμφέρον τη Γαλλίας»

Παλιότερη συνάντηση της Μαρίν Λεπέν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Παλιότερη συνάντηση της Μαρίν Λεπέν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

13.04.2022
17:33
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2022 • 20:53
Η Μαρίν Λεπέν τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης της Συμμαχίας με τη Μόσχα

Υπέρ μιας «προσέγγισης του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» τάσσεται με νεότερες δηλώσεις της η υποψήφιας της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές, Μαρίν Λεπέν.

Η αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόλις θα τελειώσει ο «ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και διευθετηθεί με ειρηνευτική συνθήκη».

«Αυτό είναι το συμφέρον τη Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν έχουν κανένα συμφέρον να δουν να αναδύεται μια στενή σινο-ρωσική σχέση», εκτίμησε η υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη διπλωματία στο Παρίσι.

Θυμίζουμε πως η Μαρίν Λεπέν έχει ταχθεί στο παρελθόν ενάντια στην συμμετοχή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μια Συμμαχία που όπως είχε υποστηρίξει ιδρύθηκε υπό την απειλή της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία δεν υπάρχει εδώ και 30 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα άλλωστε, η Λεπέν επανέλεβε ότι θέλει να βγάλει τη Γαλλία από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αποκηρύξει την εφαρμογή του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Η Λεπέν θέλει να αποκαταστήσει την ισχύ της Γαλλίας

«Να αποκαταστήσει τη μοναδική θέση της Γαλλίας» στον κόσμο γιατί είναι «μια μεγάλη δύναμη» δήλωσε επίσης μιλώντας προς τους δημοσιογράφους η Μαρίν Λεπέν.

Μπροστά σε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, ιδιαίτερα ξένων, η Μαρίν Λεπέν παρουσίασε σήμερα τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας κάνοντας λόγο για «αποκατάσταση της επιρροής της γαλλικής διπλωματίας» και λέγοντας ότι η Γαλλία είναι κληρονόμος του Χριστιανισμού, του ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού.

Ανέφερε μάλιστα ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β πριν από σαράντα δύο χρόνια, είχε περιγράψει τη Γαλλία ως παιδαγωγό.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η αρχή που θα καθοδηγήσει τα βήματά της είναι η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και η επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες της γαλλικής διπλωματίας: ανεξαρτησία, ισότητα και συνέπεια».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στη διπλωματία που θα εφαρμόσει εάν εκλεγεί στις 24 Απριλίου, η Λεπέν υποστήριξε την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, «χωρίς φυσικά να αποκηρύξει την πολυμέρεια».

Ζήτησε επίσης την «αποκατάσταση της μυστικής διπλωματίας, γιατί είναι η μόνη που είναι αποτελεσματική», επικρίνοντας έτσι αυτό που ονόμασε «φλύαρη και ανοιχτή διπλωματία του Εμανουέλ Μακρόν».

Δεν εχθρεύεται τη Γερμανία η Λεπέν

Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά θέματα και ειδικότερα στις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας, η Μαρίν Λεπέν ισχυρίστηκε ότι δεν έχει «καμία εχθρότητα» προς τη Γερμανία και θέλει να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις με τη χώρα, αλλά επισημαίνει «αποκλίνοντα συμφέροντα».

Καταλόγισε ωστόσο στην πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ «επιδέξια ηγεμονία» στην Ευρώπη που οδήγησε σε λύσεις καταστροφικές για την Ευρώπη και για τη χώρα της.

Ισχυρίστηκε ότι «γνωρίζει καλά την οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και τις αμοιβαίες πολιτιστικές και πολιτισμικές επιρροές» των δύο χωρών και συνέχισε: «Είναι φυσιολογικό για το Βερολίνο να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του και εμείς τα δικά μας, κάτι που ο πρόεδρος Μακρόν έκανε ανεπαρκώς».

Δεν θα αφήσω τη Γερμανία να καταστρέψει τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία

«Δεν θα αφήσω τη Γερμανία να καταστρέψει τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία», είπε ακόμη η Λεπέν.

Δεν επιθυμεί Frexit

Η Μαρίν Λεπέν αρνήθηκε επίσης ότι θέλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είπε ότι θέλει «να τη μεταρρυθμίσει εκ των έσω».

«Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω, αλλά όσο περισσότερο απελευθερωνόμαστε από το στενό μανδύα των Βρυξελλών τόσο περισσότερο θα κοιτάμε προς τον ευρύτερο κόσμο, είπε η Λεπέν.

Τέλος αρνήθηκε ότι έχει φιλορωσικές θέσεις, ενώ λίγο πριν από τη λήξη της συνέντευξης υπήρξε ένταση στην αίθουσα με μια γυναίκα που έφερε φωτογραφία του Πούτιν μέσα σε μια καρδιά. Η Λεπέν χαρακτήρισε την γυναίκα προβοκάτορα και οι υπηρεσίες ασφαλείας την έσυραν εκτός της αίθουσας.

Υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις η Μαρίν Λεπέν

Την ίδια ώρα, νέες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία «δείχνουν» νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν με 53% στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε ευρύτερη συμφωνία με τον συντηρητικό πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σχετικά με τη στήριξη του τελευταίου στον Μακρόν ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου.

Γαλλικά ΜΜΕ έκαναν εικασίες ότι ο Μακρόν, που θα χρειαστεί μια νέα πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος, εξασφάλισε τη στήριξη του Σαρκοζί αφού προσέφερε πολιτική επιρροή σε αντάλλαγμα.

«Καμία συμφωνία με Σαρκοζί»

«Δεν υπήρξε συμφωνία» δήλωσε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 μία μέρα αφότου ο Σαρκοζί είπε ότι θα τον στηρίξει. Ο Μακρόν αντιμετωπίζει μια δύσκολη αναμέτρηση με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

Η στήριξη του Σαρκοζί θα βοηθήσει τον Μακρόν να προσελκύσει ψηφοφόρους που υποστήριξαν τη συντηρητική υποψήφια Βαλερί Πεκρές στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά θα μπορούσε να αποτρέψει επίσης αριστερούς ψηφοφόρους που θα τη δουν ως επιβεβαίωση πως ο Μακρόν είναι τόσο δεξιός όσο και ο Σαρκοζί.

Νικολά Σαρκοζί και Εμανουέλ Μακρόν
Νικολά Σαρκοζί και Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: Twitter

Ο 67χρονος Σαρκοζί είναι ο τελευταίος συντηρητικός πρόεδρος της Γαλλίας και εξακολουθεί να θεωρείται πρόσωπο με επιρροή στο κεντροδεξιό ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ωστόσο, ακόμα και η ύπαρξη των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται τώρα να απειλείται, αφού πολλοί από τους ψηφοφόρους τους υποστήριξαν είτε τον Μακρόν είτε τη Λεπέν στον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης σήμερα πως είναι έτοιμος να σφυρηλατήσει νέες πολιτικές συμμαχίες ώστε να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει τη Γαλλία.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση