Quantcast
14:55
28/03/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:55
28/03/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εντόπισαν ίχνη από αρχαιότερο «γεύμα» ζώου – Σε απολίθωμα ηλικίας 550 εκατ. ετών

Απολίθωμα από ένα πλάσμα σαν γυμνοσάλιαγκα, γνωστό ως Kimberella / Φωτογραφία: Twitter

Απολίθωμα από ένα πλάσμα σαν γυμνοσάλιαγκα, γνωστό ως Kimberella / Φωτογραφία: Twitter

23.11.2022
09:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2022 • 21:50
Τα απολιθώματα αυτά συλλέχθηκαν το 2018

Οι ερευνητές που ανέλυσαν τα αρχαία απολιθώματα από την Εδιακρανική περίοδο -μεταξύ 538 και 635 εκατομμυρίων χρόνων πριν- υποστηρίζουν πως τα ευρήματα αυτά που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, αποτελούν τις πιο πρώιμες ενδείξεις για την κατανάλωση τροφής από τα ζώα.

Τα απολιθώματα από ένα πλάσμα σαν γυμνοσάλιαγκα, γνωστό ως Kimberella, περιείχαν χημικές ενώσεις που υποδείκνυαν πως τρεφόταν με φύκη και βακτήρια από τον ωκεάνιο βυθό – κάτι που σημαίνει πως το πλάσμα αυτό είχε στόμα και κοιλιά και χώνευε την τροφή του όπως κάποια από τα σύγχρονα ασπόνδυλα, όπως αναφέρει η Guardian.

Τα απολιθώματα της Εδιακρανικής περιόδου είναι «κάποια από τα σπουδαιότερα στην εξέλιξη καθώς είναι η πρώτη φορά που η ζωή έγινε μεγάλη. Είναι τα μεγαλύτερα αρχαία απολιθώματα που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας» εξηγεί ο καθηγητής Τζόχεν Μπροκς, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο.

Η Kimberella, ένα ασύμμετρο πλάσμα που μπορούσε να κινηθεί στο χώρο, θεωρείτο εξελιγμένο είδος στην εποχή του, λένε οι ερευνητές.

Τα απολιθώματα αυτά συλλέχθηκαν το 2018

«Το να έχεις στομάχι και έντερο είναι πολύ σύγχρονο» λέει ο Μπροκς, αντιπαραβάλλοντας το είδος αυτό με τα αρχέγονα ζωικά είδη. «Τα σφουγγάρια, τα κοράλλια και οι μέδουσες για παράδειγμα, δεν έχουν κανονικό έντερο που διατρέχει ολόκληρο το σώμα».

«Μπορούσαμε να δούμε πως το έντερο της Kimberella μπορούσε να προσλάβει το λιπαρό μόριο της χοληστερόλης, και να απορρίψει άλλα μόρια που δεν ήθελε» εξηγεί ο ίδιος.

Αναλύοντας απολιθώματα ενός άλλου ζωικού είδους του Ντικινσόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το δεύτερο αυτό πλάσμα ήταν λιγότερο εξελιγμένο, χωρίς στόμα ή κοιλιά.

Ο Μπροκς που χαρακτήρισε το Ντικινσόνια σαν «ριγωτό χαλάκι μπάνιου στο θαλάσσιο δάπεδο», ανέφερε πως το μήκος του ξεπερνούσε το 1,4 μέτρα και, σε αντίθεση με τον αρχαίο γυμνοσάλιαγκα που έτρωγε από το στόμα, απορροφούσε την τροφή του μέσω του δέρματός του.

Τα απολιθώματα αυτά συλλέχθηκαν το 2018 από τον επικεφαλής της έρευνας, Ίλια Μπομπρόφσκι σε γκρεμούς της Λευκής Θάλασσας, στις βορειοδυτικές παγωμένες ακτές της Ρωσίας.

Όπως σημειώνει ο Μπροκς, η νέα έρευνα δείχνει πως ο βιότοπος της Εδιακρανικής περιόδου «περιλάμβανε ήδη κάποια από τα πλάσματα που πυροδότησαν την Κάμβρια έκρηξη και την εμφάνιση των σύγχρονων ζώων».

Η Κάμβρια έκρηξη που αποκαλείται και «βιολογικό μπιγκ μπανγκ» ήταν μια περίοδος περί τα 538,8 εκατομμύρια πριν, όταν άρχισαν να εμφανίζονται νέες μορφές οργανισμών και πρόγονοι πολλών από τις σημερινές μεγάλες ομάδες ζώων.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση