04:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ενεργειακή κρίση: Και η Ιταλία «κατεβάζει» τον θερμοστάτη σε σπίτια και επιχειρήσεις τον χειμώνα – «Στο τέλος θα υποφέρετε» απαντά η Ρωσία

Εξωτερική μονάδα κλιματιστικού / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εξωτερική μονάδα κλιματιστικού / Φωτογραφία: Eurokinissi

06.09.2022
21:04
Τελευταία ενημέρωση: 07/09/2022 • 8:53
Το σχέδιο της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης - Πώς απαντά η Μαρία Ζαχάροβα

Η Ιταλία θέλει να μειώσει την θέρμανση σε σπίτια και επιχειρήσεις τον χειμώνα για την μείωση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επιβεβαίωσε σήμερα τα κύρια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

Στην Ιταλία η θερμοκρασία των καλοριφέρ στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα ιδιωτικά γραφεία και τις κατοικίες, πρόκειται να μειωθεί κατά ένα βαθμό, με παράλληλη μείωση λειτουργίας τους κατά μία ώρα την ημέρα . Αποφασίσθηκε επίσης ότι φέτος τα καλοριφέρ θα παραμείνουν αναμμένα συνολικά δεκαπέντε ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι πέρυσι.

Το ιταλικό υπουργείο Περιβαλλοντικής Μετάβασης στον σχετικό κανονισμό αναφέρει ότι από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι οίκοι ευγηρίας. Στόχος της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι είναι να μειωθεί συνολικά η κατανάλωση φυσικού αερίου στην χώρα κατά 5,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τις επόμενες ημέρες ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει, αναλυτικά όλα τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως και τις οικονομικές αρωγές προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας.

Ρωσία: «Στο τέλος θα είναι οι Ιταλοί που θα πρέπει να υποφέρουν»

Το ιταλικό σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, που αναπτύχθηκε από τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Roberto Cingolani, «επιβάλλεται στη Ρώμη από τις Βρυξέλλες, οι οποίες με τη σειρά τους ενεργούν κατόπιν εντολών της Ουάσιγκτον, αλλά στο τέλος θα είναι οι Ιταλοί που θα πρέπει να υποφέρουν», έγραψε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας Μαρία Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στο Telegram.

«Η Ρώμη οδηγείται σε οικονομική αυτοκτονία από τον ευρωατλαντικό παροξυσμό των κυρώσεων και το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι ιταλικές εταιρείες θα “καταστραφούν” από τα “αδέρφια” από το εξωτερικό, αφού οι αμερικανικές εταιρείες σήμερα πληρώνουν επτά φορές λιγότερα για ηλεκτρική ενέργεια οι ιταλικές», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η Μαρία Ζαχάροβα
Η Μαρία Ζαχάροβα

«Οι κυρώσεις έχουν γίνει όργανο αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των Ιταλών παραγωγών», προσθέτει η Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία «όταν οι ιταλικές εταιρείες καταρρεύσουν, θα αγοράζονται φτηνά από τους Γιάνκηδες».

Ενεργειακή κρίση: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε χθες ότι το σχέδιο του Β.Πούτιν «θα αποτύχει», ενώ τόνισε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα έχει ως στόχο:

  • Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
  • Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
  • Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Χθες το απόγευμα έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας. Εξετάστηκαν οι εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και η επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί κατά  το προηγούμενο διάστημα.

Είναι προφανές ότι το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου θα πλήξει ορισμένες χώρες πολύ περισσότερο, αλλά σίγουρα θα επηρεάσει σοβαρά και όλες τις άλλες.

O Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια» για το «πράσινο» νησί της Αστυπάλαιας
O Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια» για το «πράσινο» νησί της Αστυπάλαιας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ενδεχόμενο αυτό, η Ελλάδα έχει ήδη διπλασιάσει τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο πλοία. Έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση