Quantcast
11:37
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:37
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ενέργεια: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών – Φον ντερ Λάιεν σε Πούτιν: «Θα αποτύχεις»!

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

05.09.2022
18:52
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2022 • 22:26
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εκβιασμούς του Βλαντίμιρ Πούτιν με την ενέργεια

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντά στους εκβιασμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και αναφέρει τις προτάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Φον ντερ Λάιεν: Αυτές είναι οι 4 προτάσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές.

Θα αποτύχει.

Η Ευρώπη θα επικρατήσει. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:

  • Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
  • Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
  • Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».

Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη: Κόβει το φυσικό αέριο αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Νωρίτερα η Ρωσία απείλησε την Ευρώπη ότι θα κόψει το φυσικό αέριο αν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν.

Ο Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εξετάζει το πώς το πλαφόν τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της θα επηρεάσει την οικονομία της και προειδοποίησε ότι η κίνηση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Η Ευρώπη ευθύνεται για την αναστολή λειτουργίας του Nord Stream 1, λέει η Ρωσία

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα (5/9) ότι οι κυρώσεις της Δύσης ευθύνονται για την αναστολή λειτουργίας του αγωγού αερίου Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις «προκαλούν χάος» σε ό,τι αφορά τις εργασίες συντήρησης του αγωγού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ανέστειλε τις προμήθειες προς την Ευρώπη για πολιτικούς λόγους.

Η Gazprom ανέστειλε τελείως τις προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού αφού ανακοίνωσε ότι εντόπισε διαρροή λαδιού κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης την περασμένη εβδομάδα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις διαταράσσουν την ικανότητα της Siemens Energy, που παρέχει προμήθειες και εξοπλισμό συντήρησης για τον αγωγό, να βοηθήσει να αποκατασταθεί η διαρροή λαδιού στον σταθμό συμπίεσης Portovaya του αγωγού.

Το κτίριο του ρωσικού κολοσσού Gazprom
Το κτίριο του ρωσικού κολοσσού Gazprom / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τα προβλήματα με την παροχή αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από τα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Βρετανίας», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ.

«Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που οδηγούν σε προβλήματα με τις προμήθειες», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι εάν αρθούν οι κυρώσεις, οι εργασίες αποκατάστασης θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εύκολα και να ξεκινήσει και πάλι η ροή αερίου.

Συμφωνία Βερολίνου και Παρισίων για ανταλλαγή ενέργειας

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση