13:01
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:01
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ένας χρόνος από τον Πόλεμο στην Ουκρανία: 7.000 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, 14,5 εκατ. εγκατέλειψαν τη χώρα (infographic)

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

24.02.2023
22:40
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2023 • 10:42
Η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου δίνει συγκλονιστικά στοιχεία, αριθμούς για τον όλεθρο του πολέμου στην Ουκρανία

Έναν χρόνο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο λαός της απειλείται από μια πρωτοφανή κρίση υγείας, όπως διαπιστώνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Γιατροί του κόσμου».

Με αφορμή την πρώτη «μαύρη» επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου, οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν έναν απολογισμό έτους, ενός ατελείωτου έτους για όσους επλήγησαν από την εισβολή.

Η Οργάνωση καλεί τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ανακουφίσει τον πόνο των ανθρώπων, να αποτρέψει ακόμα περισσότερους θανάτους αμάχων και να διευκολύνει την παροχή των πιο βασικών υπηρεσιών για τη ζωή τους, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Η μέρα που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία

«Πήρα την απόφαση για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Μ’ αυτές τις λέξεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, προκαλώντας τη χειρότερη σύγκρουση στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων με τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος αρχίζει τις εχθροπραξίες λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί (05:00 ώρα Ελλάδας) με μια αιφνιδιαστική δήλωσή του στην τηλεόραση.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο στην Ουκρανία
Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο στόχος είναι «η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, επαναλαμβάνοντας τις αβάσιμες κατηγορίες του για μια «γενοκτονία» ενορχηστρωμένη από την Ουκρανία στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας και καταγγέλλοντας μια «επιθετική» πολιτική του ΝΑΤΟ.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακηρύξει την «ανεξαρτησία» των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς – την οποία το Κίεβο πολεμά από το 2014 με τα όπλα.

Απειλεί τη Δύση με «πρωτοφανείς συνέπειες», αν αυτή αναμιχθεί.

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας παραμένουν στην Ουκρανία

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας παραμένουν στην περιοχή ένα χρόνο τώρα και συνεχίζουν τη δράση τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2022 στους ΓτΚ για την ανταπόκρισή τους στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επίθεση βγάζει στους δρόμους περίπου 100.000 Ουκρανούς, πολλές χιλιάδες από τους οποίους συρρέουν στα σύνορα της ΕΕ, κυρίως στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Η σύγκρουση θα προκαλέσει την ταχύτερη έξοδο ανθρώπων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ΓτΚ έχουν συγκεντρώσει και παραδώσει μέχρι στιγμής πάνω από 100 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης (κυρίως φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα) και έχουν ήδη πραγματοποιήσει 25 ανθρωπιστικές αποστολές στην Ουκρανία, συνοδεύοντας τα είδη πρώτης ανάγκης.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες των ΓτΚ για την Ουκρανία έχουν ωφελήσει άμεσα 29. 000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των έμμεσα ωφελούμενων υπολογίζεται σε 2.3 εκατ.

Οι Γιατροί του Κόσμου επιχειρούν όλο αυτό τον χρόνο στην Ουκρανία
Οι Γιατροί του Κόσμου επιχειρούν όλο αυτό τον χρόνο στην Ουκρανία

Μετά από ένα χρόνο εντατικής συνεργασίας με το σύστημα υγείας της Ουκρανίας, οι ΓτΚ προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο μετά από πολυάριθμες επιθέσεις στις υποδομές υγείας και λόγω της έλλειψης φαρμάκων και υγειονομικών προμηθειών, καθώς και λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού που τον εμποδίζουν να λάβει ιατρική περίθαλψη.

Η Διεθνής Κοινότητα καλεί σε παύση των εχθροπραξιών

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει σήμερα με αφορμή τον έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καταδίκασε τις ρωσικές ενέργειες και κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Η Ελλάδα ήταν και παραμένει στο πλευρό του ουκρανικού λαού, πιστή στις αρχές της για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και της εδαφικής κυριαρχίας όλων των κρατών και κατά οιουδήποτε αναθεωρητισμού», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία, σημειώνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στο μήνυμά της για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου.

«Eίμαστε τώρα μαζί, θα είμαστε μαζί στο μέλλον, γιατί είμαστε μαζί με την Ουκρανία. Είμαι εδώ για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στήριξης και ελπίδας ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», αναφέρει.

https://twitter.com/RobertaMetsola/status/1629012104039608320

Η Ρομπέρτα Μέτσολα επισήμανε ότι «η μάχη σας για ελευθερία, για δημοκρατία, για τις αξίες που μας δένουν ως Ευρωπαίους, είναι δική μας μάχη». «Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί» προσέθεσε.

Την ίδια ώρα η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θεωρούν ότι η ισχυροποίηση των δεσμών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη και αν συνεχιστεί η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα.

Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανήμερα της θλιβερής επετείου έναρξης του πολέμου, ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με το Time
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με το Time

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, αναφερόμενη δημόσια για ένα σχέδιο -προς το παρόν ακόμα ασαφές- με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Κίνα σε κείμενο 12 σημείων με το οποίο ζητά μεταξύ άλλων, να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε αριθμούς

Οι ΓτΚ συνεχίζουν να βρίσκονται όπου υπάρχουν άνθρωποι, δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη ανταποκρινόμενοι άμεσα σε κάθε νέα έκτακτη ή μη ανθρωπιστική κρίση. Αποστολή των ΓτΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή και στην Τουρκία, πλάι στους συναδέλφους, στηρίζοντας το εκεί προσωπικό με κάθε τρόπο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε σε αριθμούς τις συνέπειες έπειτα από έναν χρόνο πολέμου στην Ουκρανία:

Infographic-1-xronos-ukrania


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση