Quantcast
19:07
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:07
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

WSJ: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν από τον Ζελένσκι να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με Ρωσία

Ο Ζελένσκι με τους Ευρωπαίους ηγέτες /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ζελένσκι με τους Ευρωπαίους ηγέτες /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

24.02.2023
21:30
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2023 • 9:19
Επί έναν ολόκληρο χρόνο Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται σε πόλεμο - Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία ζητούν από Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει ειρηνευτικές συζητήσεις

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θεωρούν ότι η ισχυροποίηση των δεσμών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη και αν συνεχιστεί η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα, υποστηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των τριών χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με την οποία η Ουκρανία θα αποκτούσε ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά για την άμυνά της, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία στηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία. Οι τρεις χώρες πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος για να δώσουν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας ένα κίνητρο για να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν πάντως ότι οποιαδήποτε απόφαση για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες επαφίεται στην Ουκρανία. Ο Σούνακ είπε νωρίτερα σήμερα ότι η Δύση θα έπρεπε να δώσει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και μαχητικών αεροσκαφών, που θα της έδιναν ένα «αποφασιστικό πλεονέκτημα» στο πεδίο της μάχης.

Οι αμφιβολίες των πολιτικών

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη WSJ, αυτές οι δημόσιες δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις αμφιβολίες που εκφράζουν σε ιδιωτικό επίπεδο Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί πολιτικοί, για το κατά πόσο η Ουκρανία θα καταφέρει να εκδιώξει τους Ρώσους από την Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες της ή για πόσο διάστημα θα συνεχίσει η Δύση να στηρίζει την πολεμική προσπάθεια, ιδίως αν η σύγκρουση καταλήξει σε αδιέξοδο.

«Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, όμως τι σημαίνει αυτό; Αν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα με αυτήν την ένταση, οι απώλειες για την Ουκρανία θα γίνουν αφόρητες. Και κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να ανακτήσει την Κριμαία», φέρεται να δήλωσε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτήν την εβδομάδα πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι Δυτικοί ηγέτες ζήτησαν ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και κανείς δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα έναρξης συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στο εγγύς μέλλον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν το προτεινόμενο σύμφωνο ασφαλείας της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο.

Μακρόν και Σολτς είπαν σε Ζελένσκι να εξετάσει την πιθανότητα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών

Πηγές τις οποίες επικαλείται η WSJ είπαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι στις αρχές του μήνα. Ο Μακρόν φέρεται επίσης να του είπε ότι ακόμη και θανάσιμοι εχθροί όπως η Γαλλία και η Γερμανία έκαναν ειρήνη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το εν λόγω σύμφωνο δεν θα περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ούτε θα προσφέρει στο Κίεβο την «προστασία» του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. Αλλά οι πηγές λένε ότι θα παρέχει στην Ουκρανία τα στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Αν και οι ακριβείς όροι δεν έχουν καθοριστεί, πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουκρανία θα αποκτούσε πρόσβαση σε μια σειρά οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ και θα συνδεόταν στενότερα με τη δυτική αμυντική βιομηχανία. Η Γερμανία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να παράσχει συγκεκριμένη βοήθεια σε μόνιμη βάση, όπως συστήματα αεράμυνας, βαρύ πυροβολικό, άρματα και πυρομαχικά ενώ η Βρετανία συζητά την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών.

Το κινεζικό σχέδιο που καλοβλέπει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανήμερα της θλιβερής επετείου έναρξης του πολέμου, ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.

Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χωρίς όμως να αναφέρει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Twitter

«Σκοπεύω να συναντήσω τον Σι Τζινπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι ωστόσο επανέλαβε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, αναφερόμενη δημόσια για ένα σχέδιο -προς το παρόν ακόμα ασαφές- με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο γραφείο του στο Κίεβο / Φωτογραφία: Twitter @ZelenskyyUa
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο γραφείο του στο Κίεβο / Φωτογραφία: Twitter @ZelenskyyUa

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ Ντάι Μπίνγκ δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη: «Υποστηρίζουμε μια προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό, να θέσουν τις νόμιμες ανησυχίες τους στη διαπραγμάτευση, να καθορίσουν εφικτές επιλογές και να δώσουν μια ευκαιρία για τον πρόωρο τερματισμό της κρίσης και την ανοικοδόμηση της ειρήνης».

Τι προτείνει η Κίνα για την ειρήνη στην Ευρώπη

Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Κίνα σε κείμενο 12 σημείων με το οποίο ζητά μεταξύ άλλων, να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη σωστή προσέγγιση της προώθησης των συνομιλιών για την ειρήνη, να βοηθήσει τα μέρη της σύγκρουσης να ανοίξουν την πόρτα για μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργήσει συνθήκες και πλατφόρμες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό. Μάλιστα το Πεκίνο, σημειώνει πως οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα.

Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας / Φωτογραφία: Unsplash

Χωρίς να αναφέρει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία, η Κίνα σημειώνει ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να διατηρηθεί. Δεν διευκρινίζει τι θα σήμαινε αυτό για την Ουκρανία και τα εδάφη που της αφαιρέθηκαν μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η πρόταση καταδικάζει επίσης μια «ψυχροπολεμική νοοτροπία», έναν όρο που συχνά αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ευρωατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ», αναφέρει η πρόταση.

Θυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε την υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο μπλοκ πριν από την εισβολή και ξεκίνησε τον αιματηρό πόλεμο με την πρόφαση πως αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε από τη Δύση.

Άλλα σημεία ζητούν κατάπαυση του πυρός, ειρηνευτικές συνομιλίες, προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και παύση των επιθέσεων εναντίον αμάχων, χωρίς να γίνεται λόγος για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και τη διατήρηση των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας σε ασφαλή κατάσταση και τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών.

Το κινεζικό σχέδιο είναι μια «σημαντική συμβολή», λέει ο ΟΗΕ

Το έγγραφο που δημοσίευσε σήμερα η Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μια «σημαντική συμβολή», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την έκκληση να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

«Νομίζω ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση είναι μια σημαντική συνεισφορά. Νομίζω ότι η έκκληση για την ανάγκη να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ιδιαίτερα σημαντική», είπε ο Στεφάν Ντουζαρίκ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας τη «συλλογική ευθύνη», για την επίτευξη «μιας δίκαιης ειρήνης» όπως ζήτησε η συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

800 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται κάθε μέρα για τον «εγωισμό» του Πούτιν, δηλώνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θυσιάζει τους δικούς του στρατιώτες για ιδιοτελείς λόγους.

«Η αρπαγή εδαφών στην ανατολική και νότια Ουκρανία δείχνουν ότι η καρδιά του είναι στραμμένη στην αυτοκρατορική επέκταση – αλλά 800 Ρώσοι στρατιώτες πεθαίνουν κάθε μέρα για τις απελπιστικές του φιλοδοξίες», τόνισε σήμερα ο Κλέβερλι κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της πρώτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πληρώνουν τον εγωισμό του με τη ζωή τους», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να βοηθά το Κίεβο. «Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ χρονικά περιορισμένη». Ούτε η «υπεράσπιση του Χάρτη του ΟΗΕ» από τη Βρετανία θα είναι «χωρίς χρονικό όριο», συμπλήρωσε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση