Quantcast
20:08
07/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:08
07/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Πάει περίπατο» η αλληλεγγύη του Έλον Μασκ! Πείσμωσε με το «άντε γαμ…» Ουκρανού πρέσβη, «έκοψε» το δορυφορικό ίντερνετ στην Ουκρανία

Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ

Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ

14.10.2022
19:25
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2022 • 11:14
Πώς η έντονη αντίδραση του Κιέβου στις «ειρηνευτικές προτάσεις του» οδήγησαν τον Έλον Μασκ στην απόφαση να κόψει την παροχή στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παρέχει στο εξής στην Ουκρανία δωρεάν το σύστημα δορυφορικού διαδικτύου Starlink και ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να καλύψει το κόστος.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η διακοπή της δωρεάν παροχής οφείλεται στην αγένεια του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο. Ο κ. Μασκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες, όταν δημοσίευσε την «ειρηνευτική πρότασή» του για την Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία και επανάληψη των εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στις προσαρτηθείσες περιοχές.

«Η Κριμαία επισήμως είναι κομμάτι της Ρωσίας, από το 1783 (μέχρι το λάθος του Χρουστσόφ)», έγραψε τότε ο Έλον Μασκ. «Ποιος που Μασκ σας αρέσει περισσότερο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε τότε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, στηλιτεύοντας τις προτάσεις του εκατομμυριούχου, προσφέροντας δύο επιλογές: «εκείνος που υποστηρίζει την Ουκρανία ή εκείνος που υποστηρίζει τη Ρωσία;».

Ο επικεφαλής της Tesla πρότεινε η Κριμαία – την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014 – να αναγνωριστεί ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να διασφαλιστεί η υδροδότηση της Κριμαίας και η Ουκρανία να τηρήσει ουδέτερη στάση. Ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» επί της συγκεκριμένης πρότασης.

«Άντε γ…» του απάντησε ο πρέσβης της Ουκρανίας

«Άντε γ…» ήταν η δημόσια απάντηση, μέσω Twitter, του απερχόμενου πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Άντριι Μέλνικ, γνώριμου για τον ευέξαπτο χαρακτήρα του και την τσαλαπάτηση του πρωτόκολλου, ακόμη και όταν πρόκειται για μια τόσο

«Αυτή είναι η διπλωματική μου απάντηση», έγραψε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης, στα αγγλικά, για να επανέλθει ο επιχειρηματίας λέγοντας: «Απλώς ακολουθούμε τη σύστασή σας», υπονοώντας ότι αποσύρει την προσφορά του δορυφορικού διαδικτύου προσβεβλημένος από τον κ. Μέλνικ.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης, ο οποίος ανακλήθηκε στις αρχές Ιουλίου από τον πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Βερολίνο, όταν αποκάλεσε τον Όλαφ Σολτς «χαλασμένο λουκάνικο».

«Το να παριστάνει κανείς τον θιγμένο, δεν ακούγεται ιδιαίτερα ως στάση πολιτικού ηγέτη», έλεγε ο Μέλνικ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, τον περασμένο Μάιο, χαρακτηρίζοντας τον κ. Σολτς με μια λαϊκή γερμανική έκφραση, ως «προσβεβλημένο λουκάνικο» («beleidigte Leberwurst» μια λαϊκή ρήση στην Γερμανία. ).

«Λυπάμαι που αυτή η δήλωση και μετά όλα τα σχόλια οδήγησαν σε κύμα αγανάκτησης»

«Λυπάμαι που αυτή η δήλωση και μετά όλα τα σχόλια οδήγησαν σε κύμα αγανάκτησης. Και λυπάμαι που πολλοί άνθρωποι -είτε στην Πολωνία είτε στη Γερμανία είτε στο Ισραήλ- ένιωσαν πληγωμένοι. Σίγουρα το μετανιώνω, δεν είχα σκοπό να προσβάλω κανέναν (…) Πιστεύω ότι αυτές οι δηλώσεις μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο στην ανάκλησή μου. Δεν ξέρω, μπορώ μόνο να υποθέσω», δήλωσε.

O Oυκρανός πρέσβης Άντριι Μέλνικ
O Oυκρανός πρέσβης Άντριι Μέλνικ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ουκρανός πρέσβης επικρίνει και προσβάλλει αδιάκριτα, ακόμη και τον Γερμανό πρόεδρο, ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο δημοσίευμα της Deutsche Welle με τίτλο «Ο λαλίστατος Άντριι Μέλνικ».

Δωρεάν ίντερνετ, τέλος από τον Έλον Μασκ

«Δεν είμαστε σε θέση θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τερματικούς σταθμούς στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε υπάρχοντες», γράφει εκπρόσωπος της εταιρίας του Έλον Μασκ SpaceX σε επιστολή του προς το Πεντάγωνο, η οποία ωστόσο έχει ημερομηνία αποστολής από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό CNN, η SpaceX ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να πληρώσει για το Starlink περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει το κόστος για περισσότερους από 1330 τερματικούς σταθμούς της SpaceX στην Ουκρανία, ενώ η ίδια η εταιρία έχει δωρίσει 3670 σταθμούς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μιχαΐλο Φεντόροφ δήλωσε ότι το Starlink συνέβαλε σημαντικά στην αποκατάσταση της παροχής ενέργειας και στην επικοινωνία σε κρίσιμες περιοχές έπειτα από περισσότερες από 100 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση