10:59
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:59
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Διπλωματικός πυρετός στην ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Η Ουγγαρία ο σφοδρότερος πολέμιος του εμπάργκο

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

10.05.2022
19:42
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2022 • 23:10
Σε επίπεδο ΥΠΕΞ οι συζητήσεις για τις κυρώσεις, εάν δεν επιλυθούν οι δυσκολίες, λέει ο Μπορέλ

Συνεχίζονται οι διεργασίες της ΕΕ για τις αυστηρότερες  κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την ώρα που μια σειρά από χώρες με πρώτη την Ουγγαρία, βάζουν «φρένο» στο 6ο πακέτο. Αντιδράσεις υπάρχουν και από την Σλοβακία, την Τσεχία, και την Βουλγαρία.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στις 16 Μαΐου, θα υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι η EE συνεχίζει να συζητά «σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων της ΕΕ με στόχο της επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες»

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε αυτό. Υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες. Ελπίζω πριν από το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων να έχουν επιλυθεί οι δυσκολίες, αλλιώς θα πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων», προσέθεσε o επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ, δήλωσε ότι αν υπάρξουν εξαιρέσεις σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Βουλγαρία θέλει να εξαιρεθεί.

Επικοινωνία Ορμπάν συζήτησε με Μακρόν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για θέματα που συνδέονται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ορμπάν και μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ουγγαρία ο σφοδρότερος πολέμιος του εμπάργκο

Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες εναντιώθηκαν σε αυτό ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, ανησυχούν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν, παρότι διπλωμάτες έχουν πει ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του 2023.

Η Ουγγαρία είναι ο σφοδρότερος πολέμιος του προγραμματισμένου αυτού εμπάργκο.

Η πρόεδρος ωστόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι σημείωσε πρόοδο στις συνομιλίες της με τον Ορμπάν για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον εκτίμησε νωρίτερα σήμερα ότι οι χώρες της ΕΕ πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν.

Η Ουκρανία χαιρέτισε την πιο σκληρή στάση που υιοθετεί η Γερμανία απέναντι στη Ρωσία

Η Ουκρανία καλωσόρισε αυτό που αποκάλεσε ένα «ιστορικό σημείο καμπής» καθώς η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε σήμερα το Κίεβο υποστηρίζοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διακοπή των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία.

Η Μπέρμποκ είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους έπειτα από διαφωνίες για θέματα όπως οι προμήθειες όπλων και οι κυρώσεις. Η Γερμανία στηρίζει ένα εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου και η Μπέρμποκ είπε πως έχει σκοπό να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας στο μηδέν, προσθέτοντας «και αυτό θα μείνει έτσι για πάντα».

Ακολουθώντας τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, η Μπέρμποκ ανακοίνωσε επίσης ότι ανοίγει και πάλι η γερμανική πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα, σε μια συμβολική ψήφο εμπιστοσύνης μετά την απομάκρυνση των διπλωματών της νωρίτερα.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Μπέρμποκ, που επισκέφθηκε το Κίεβο μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό της, δήλωσε πως οι δύο χώρες θα παράσχουν 12 οβιδοβόλα στην Ουκρανία και πως η εκπαίδευση για τη χρήση τους θα ξεκινήσει αμέσως.

«Το γεγονός πως η Γερμανία υποστηρίζει την ειρήνη, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας είναι ένα μεγάλο ιστορικό σημείο καμπής και είμαι ευγνώμων στη γερμανική κυβέρνηση για αυτή τη θέση», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γερμανία για την αλλαγή της στάσης της σε μια σειρά από θέματα. Είδαμε την πρώτη ρωσική ρουκέτα να χτυπάει το Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου και χτύπησε επίσης την παραδοσιακή πολιτική της Γερμανίας για τη Ρωσία», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Παρέθεσε ως παραδείγματα την αλλαγή της στάσης της Γερμανίας όσον αφορά την προμήθεια όπλων και την υποστήριξή της για το πετρελαϊκό εμπάργκο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κιεβο και το Βερολίνο είχαν αγκάθια. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν διστακτικός στο να επισκεφθεί την Ουκρανία αφού το Κίεβο δεν ήταν πρόθυμο να δεχθεί τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Σταϊνμάιερ, σύμμαχος του Σολτς στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, δεν είναι δημοφιλής στο Κίεβο επειδή συνδέεται με μια πολιτική που είχε νωρίτερα η Γερμανία η οποία επιδίωκε στενές εμπορικές και άλλες σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν.

Ο Αντρίι Μέλνικ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, είχε αποκαλέσει τους λόγους του Σολτς εκείνου ενός «προσβεβλημένου λουκάνικου» αφήνοντας να εννοηθεί ότι συμπεριφερόταν σαν ένα νευρικό παιδί.

Ο Σολτς σχεδιάζει τώρα ένα ταξίδι μετά την πρόσκληση που απηύθυνε σε εκείνον και στον Σταϊνμάιερ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση