22:56
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:56
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Την εξαίρεσή της ζητά η Σόφια και άλλες χώρες της ΕΕ

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Φωτογραφία: Pixabay

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Φωτογραφία: Pixabay

09.05.2022
23:10
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2022 • 7:51
Η Βουλγαρία ζητάει να εξαιρεθεί από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Αν υπάρξουν εξαιρέσεις σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Βουλγαρία θέλει να εξαιρεθεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ στο βουλγαρικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Δεν θα υποστηρίξει τις κυρώσεις, αν δεν εξαιρεθεί από το εμπάργκο

Ο Βασίλεφ υπογράμμισε ότι χωρίς καμία παρέκκλιση, η Βουλγαρία δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Η θέση της χώρας μας για το εμπάργκο πετρελαίου είναι σαφής», είπε ο Βασίλεφ.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η χώρα του λαμβάνει φυσικό αέριο κατά μήκος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Bulgargaz έχει συμβόλαια για παραδόσεις δεξαμενόπλοιων έως τα τέλη Ιουλίου.

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν

Έπειτα, υπάρχει η πανευρωπαϊκή αγορά: η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει για 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Βασίλεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για να διασφαλιστεί ότι οι πλήρεις παραδόσεις φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν τον Μάιο.  «Έχουμε μια πολύ καλή κατανόηση από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και είμαι αισιόδοξος», είπε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να αποκτήσει πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου στην Τουρκία για περίπου 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου. Συμπλήρωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην Gazprom γιατί έχει αποδειχθεί πως είναι ένας εταίρος που δεν τήρησε τους όρους.

Η Ουκρανία θα βγει νικήτρια από τον πόλεμο

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια από τον πόλεμο, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να διαρκέσει τέσσερα έως πέντε χρόνια. Πρόσθεσε ότι οι τιμές τροφίμων θα αυξηθούν επειδή τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι τεράστιοι παραγωγοί σιτηρών και εξαγωγείς στην παγκόσμια αγορά. Η υλικοτεχνική υποστήριξη, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα, θα γίνει πολύ πιο ακριβή καθώς η στρατιωτική δράση μαίνεται στην περιοχή, είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, τόνισε ότι αν ποτέ αυτός σταματήσει να εργάζεται για το βουλγαρικό συμφέρον και αρχίσει να εργάζεται για τα κέρδη κάποιων, εκείνους θα ζητήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Συνέχιση της Αλλαγής να καταψηφίσει τον συνασπισμό. Πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι κανείς πάντα έτοιμος για πρόωρες εκλογές.

Reuters: Η Γερμανία ετοιμάζει μυστικό «σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης» στην ενέργεια – Πιο κοντά σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η ΕΕ

Η Γερμανία προετοιμάζει αθόρυβα ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενεργειακής κρίσης σε περίπτωση αιφνίδιας επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται αθόρυβα για οποιαδήποτε ξαφνική διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου με ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη του ελέγχου κρίσιμων επιχειρήσεων, δήλωσαν στο Reuters τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Η Γερμανία
Η Γερμανία / Φωτογραφία: Unsplash

Οι προετοιμασίες υπό την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν την αυξημένη κατάσταση συναγερμού σχετικά με τις προμήθειες του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και είναι κρίσιμο για την παραγωγή χάλυβα, πλαστικών και αυτοκινήτων.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας πέρυσι και το Βερολίνο δέχεται πιέσεις για να λύσει μια επιχειρηματική σχέση που, σύμφωνα με επικριτές, συμβάλλει στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπέρ της επιβολής εμπάργκο

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θέλει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες, αλλά αναμένει ότι θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα του 2024.

Παραμένει ασαφές αν θα συμβεί μια απότομη διακοπή και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Γερμανία θέλει να αποτρέψει μια κλιμάκωση, όπως αυτή που συνέβη όταν η χώρα τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο φυσικού αερίου, έχοντας ήδη υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Η Γερμανία τάχθηκε υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων.

Φόβοι για ραγδαίες ανατιμήσεις και ελλείψεις σε βασικά αγαθά

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται λίγες μόνο ημέρες αφότου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε ότι το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου ενδέχεται να προκαλέσει στις ανατολικές περιοχές στη Γερμανία έλλειψη καυσίμων, τουλάχιστον προσωρινά.

Η Γερμανία
Η Γερμανία / Φωτογραφία: Unsplash

Για αυξήσεις στα τρόφιμα έκανε λόγο και ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας στη Γερμανία, Τζεμ Έζντεμιρ. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δυστυχώς, πρέπει να πω ότι θα υπάρξουν πραγματικά ελλείψεις», παραδέχθηκε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό RTL και εξήγησε ότι το ζήτημα αφορά το διυλιστήριο του Σβεντ, στο Βραδεμβούργο, το οποίο προμηθεύει την ευρύτερη ανατολική Γερμανία και είναι συνδεδεμένο με τον ρωσικό αγωγό «Φιλία», ενώ ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρία Rosneft.

Το συγκεκριμένο διυλιστήριο επεξεργάζεται μόνο ρωσικό πετρέλαιο και, αν δεν έχει επάρκεια, θα παράγει αναπόφευκτα λιγότερη βενζίνη.

Η κυβέρνηση στη Γερμανία μελετά κάθε πιθανό σενάριο

Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση μελετά κάθε πιθανό σενάριο προκειμένου να αποφευχθούν τα αναμενόμενα προβλήματα, αλλά επανέλαβε την εκτίμησή του για «άλματα τιμών» σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας.

Το πρόβλημα είναι, εξήγησε, ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να αντικατασταθεί από πιθανόν ακριβότερες εναλλακτικές, από άλλες χώρες. Οι απαραίτητες μετατροπές και οι αλλαγές των οδών μεταφοράς συνεπάγονται επιπλέον εργασία και κόστος, καθιστώντας ακριβότερο τον ανεφοδιασμό και τη θέρμανση, ανέφερε.

Πετρέλαιο, γεώτρηση εξόρυξης στα ανοιχτά
Γεώτρηση εξόρυξης πετρελαίου στα ανοιχτά / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ προειδοποίησε για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ο οποίος, όπως είπε, αυξάνεται, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. «Ο Πούτιν θέλει στρατηγικά να οδηγήσει τον κόσμο στην πείνα. Προσπαθεί να μεταφέρει τη σύγκρουση στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι οι τιμές στα προϊόντα γεωργίας και κτηνοτροφίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Επειδή η βιομηχανία τροφίμων έχει προμηθευτεί ήδη νωρίτερα τα προϊόντα που της χρειάζονται, η αλλαγή των τιμών θα γίνει αισθητή στον καταναλωτή λίγο αργότερα, «αλλά μετά θα το νιώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε την προηγούμενη Παρασκευή την πρότασή της για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για να προσφέρει περίοδο παράτασης για την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία, δήλωσαν στο Reuters δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο μέσω αγωγού από την νότια Ευρώπη, διευκρίνισαν οι πηγές.

Το 60 πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη (4/5), η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
  1. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την πρόσθετη καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης, όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε», πρόσθεσε.
  2. Δεύτερον, το 6ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει τον αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη ρωσική τράπεζα Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που κατέχει περίπου το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. «Χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ικανότητα του Πούτιν να σπείρει την καταστροφή», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
  3. Τρίτον, μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ, τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών. «Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην ΕΕ, ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου. Τα κανάλια αυτά είναι φερέφωνα των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας του Πούτιν και δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
  4. Τέταρτον, το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη και αυτό θα σταματήσει. Δεν θα παρέχονται πλέον αυτές οι υπηρεσίες στη Ρωσία.
  5. Πέμπτον, μετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα σήμερα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. « Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση