Quantcast
20:06
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:06
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Ο δράκος της φωτιάς» απειλεί τα δάση της Ευρώπης: Οι πύρινες φλόγες σχηματίζουν ένα «θηρίο» που κατασπαράζει το πράσινο (βίντεο)

Ο «Δράκος της Φωτιάς» / Φωτογραφία: Twitter

Ο «Δράκος της Φωτιάς» / Φωτογραφία: Twitter

12.08.2022
13:10
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2022 • 22:31
Εκτός από τους πυρστρόβιλους ένα ακόμη φαινόμενο απειλεί τα δάση στην Ευρώπη και αποκαλείται «δράκος της φωτιάς»

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται στη νοτιοδυτική Γαλλία, την ώρα που ο αριθμός των περιστατικών πυρκαγιάς εμφανίζεται φέτος ιδιαίτερα αυξημένος σε σύγκριση με τον μέσο όρο εκδήλωσης πυρκαγιών την τελευταία 15ετία στην Ευρώπη.

Ισχυροί άνεμοι και ξηρασία δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές για την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς, όπως αυτή τα τελευταία 24ωρα στη Γαλλία, την οποία οι Αρχές αποκαλούν «φωτιά – τέρας» και στην οποία έχουν σπεύσει, μεταξύ άλλων και ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι απειλητικοί πυροστρόβιλοι

Οι Αρχές της χώρας προειδοποιούν παράλληλα για ακραίες καταστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που προκαλούν πυροστρόβιλους. Με μετεωρολογικούς όρους ο πυροστρόβιλος είναι μια δίνη που δημιουργείται εξαιτίας της ισχυρής θέρμανσης από τη φωτιά και τυπικά, αποτελείται από στάχτες και φλόγες, ενώ «η θερμοκρασία στον πυρήνα του μπορεί να φτάσει έως και τους 1.090 βαθμούς Κελσίου.

Για τη δημιουργία ενός πυροστρόβιλου, το βασικό συστατικό είναι η έντονη θέρμανση του αέρα, καθώς από την καύση πλούσιας και ξερής καύσιμης ύλης απελευθερώνονται σημαντικά ποσά θερμότητας και υδρατμών, η φωτιά δημιουργεί ισχυρά ανοδικά ρεύματα αέρα. Αέρας από την περιφέρεια της ζώνης καύσης αρχίζει να εισρέει προς αναπλήρωση του ανερχόμενου, θερμού αέρα, δημιουργώντας συγκλίσεις που οδηγούν στην περιστροφή του.

Ο «δράκος της φωτιάς»

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία και το παρατηρήτηριο φυσικών καταστροφών Casrtnat, περιγράφουν ωστόσο και ένα νέο, ιδιαίτερα εντυπωσιακό ως εικόνα, φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε και καταγράφτηκε φέτος σε κάποια από τις πυρκαγιές της Ισπανίας. Ονομάζεται «δράκος της φωτιάς», όπως ονόμασαν ένα επιβλητικό φαινόμενο που προκαλείται από τη δύναμη της φωτιάς σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους.

Σε ανάρτησή της μάλιστα, η υπηρεσία, δημοσιεύει βίντεο από ένα τέτοιο φαινόμενο, το οποίο καταγράφηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ισπανία.

361 πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη για να περιοριστεί το γιγάντιο μέτωπο

Πυροσβέστες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες φθάνουν σήμερα στη Γαλλία για να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης αρκετών πυρκαγιών που μαίνονται σε δασικές εκτάσεις εν μέσω αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα και ιστορικής ξηρασίας, ανάμεσά τους γιγαντιαίο μέτωπο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Συνολικά 361 πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη νοτιοδυτική Γαλλία για να υποστηρίξουν τους 1.100 Γάλλους συναδέλφους τους που μάχονται μέρα νύχτα για να περιορίσουν την τεράστια φωτιά στο Λαντιρά, όπου ήδη είχαν απανθρακωθεί 140.000 στρέμματα τον Ιούλιο.

Τέσσερα αεροσκάφη του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των πυρκαγιών στάλθηκαν στη Γαλλία από την Ελλάδα και τη Σουηδία, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Πολωνία ανακοίνωσε χθες πως στέλνει 146 πυροσβέστες να βοηθήσουν στον νότο. Θα αναπτυχθούν από το μεσημέρι, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

«Η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και, μέσα στις επόμενες ώρες, η Ρουμανία και η Αυστρία: οι εταίροι μας βοηθούν τη Γαλλία να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές», ανέφερε μέσω Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους.

«Όπως και τον Ιούλιο, η Ιταλία παραμένει αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Αρκετά Καναντέρ φθάνουν για να υποστηρίξουν τους γάλλους και τους ευρωπαίους πυροσβέστες» που έχουν αναπτυχθεί στην επικράτεια, πρόσθεσε μερικές ώρες αργότερα.

Φωτιές σε πολλές περιοχές της Γαλλίας

Πυρκαγιές μαίνονται στη Ζιρόντ (νοτιοδυτικά), στη Ζιρά (ανατολικά), στη Ντρομ, στην Αβερόν και στη Λοζέρ (νοτιοανατολικά), χωρίς να λογαριάζονται οι αναρίθμητες μικρότερες εστίες από τον βορρά ως τον νότο.

Σε μεγάλη περίμετρο γύρω από την Οστέν (Ζιρόντ), οι φλόγες απανθράκωσαν μέσα σε δυο μέρες 74.000 στρέμματα δασικής έκτασης και ανάγκασαν 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κάποιους για δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν μήνα.

65 γερμανοί πυροσβέστες με 24 οχήματα έφθασαν χθες Πέμπτη το μεσημέρι στη ζώνη όπου ο ουρανός μοιάζει να έχει καλυφθεί από γκριζωπό πέπλο. Επρόκειτο να επιχειρήσουν το ξημέρωμα.

«Είμαστε όλοι πυροσβέστες, καταλαβαίνουμε την κατάσταση. Αυτή θα είναι αληθινά σκληρή μάχη», με δεδομένη «τη διάρκεια και το εύρος» των πυρκαγιών, είπε ο Σιμόν Φριτς, επαγγελματίας πυροσβέστης από τη Βόννη.

Σε αρκετά εγκαταλελειμμένα σπίτια, έβλεπε κανείς μηνύματα ευγνωμοσύνης από τους κατοίκους — «ευχαριστούμε για τα σπίτια μας», ή «ευχαριστούμε, πυροσβέστες».

Πάνω από 400.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος στη Γαλλία

Πάνω από 400.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος στη Γαλλία σύμφωνα με την κυβέρνηση, ή 500.000 σύμφωνα με ευρωπαϊκά δεδομένα από δορυφόρους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έκταση πολλαπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας και το καλοκαίρι δεν έχει καν τελειώσει ακόμη.

Βροχοπτώσεις δεν αναμένονται πριν από μεθαύριο Κυριακή.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία βιώνουν επίσης τεράστιες πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Πάνω από 1.500 πυροσβέστες πάλευαν χθες Πέμπτη να οριοθετήσουν πυρκαγιά που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες το πάρκο Σέρα ντε Εστρέλα στην πορτογαλική επικράτεια, κι έχει ήδη καταστρέψει κάπου 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μια από τις επιστημονικά εξακριβωμένες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα κύματα καύσωνα πολλαπλασιάζονται, επιμηκύνονται και εντείνονται. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στην Ευρώπη, οι θάνατοι εξαιτίας θερμικής καταπόνησης μπορεί να διπλασιαστούν ως ακόμη και να τριπλασιαστούν κατά τη διάρκεια του αιώνα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο τρέχων καύσωνας στη Γαλλία άρχισε την 31η Ιουλίου και είναι ο τρίτος της χρονιάς, έπειτα από αυτούς που τη δοκίμασαν στα τέλη Ιουνίου και στα μέσα Ιουλίου.

Ο Ιούλιος ήταν ο ξηρότερος μήνας στη χώρα από τον Μάρτιο του 1961.

https://twitter.com/ne23614114/status/1557748375591821312



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση