19:45
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:45
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Διπλό «άδειασμα» Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Προσπάθησε να αποσπάσει τη καταδίκη Δένδια για Λιβύη – «Η Ελλάδα απαραίτητος σύμμαχος»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

19.11.2022
07:50
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2022 • 15:20
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άδειασε» δύο φορές Τούρκο δημοσιογράφο

Την καταδίκη της Ελλάδας προσπάθησε να εκμαιεύσει από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, ένας Τούρκος δημοσιογράφος, ωστόσο η απάντησή των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρη.

Και τις δυο φορές η απάντηση που εισέπραξε ήταν η ίδια. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη «ο Τούρκος δημοσιογράφος ρώτησε τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως βλέπουν οι ΗΠΑ την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Χαλίφα Χάφταρ έναν φερόμενο εγκληματία πολέμου που υποστηρίζεται από την Ρωσία για να πάρει την εξής απάντηση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν σύμμαχο κλειδί στο ΝΑΤΟ που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας».

Ξεκάθαρος ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παρόλο που ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό, ο Τούρκος δημοσιογράφος επανήλθε ζητώντας να μάθει εάν είναι σύμφωνο με την πολιτική των ΗΠΑ το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Χαφτάρ και όχι την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ωστόσο, και σε αυτή την ερώτηση ο Βεντάντ Πατέλ επανέλαβε την ίδια απάντηση, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βοηθά τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, «αυτό που απλώς θα έλεγα, καθώς δεν έχω κάποια συγκεκριμένη αντίδραση να προσφέρω, είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και βοηθώντας τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην άμεση περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Νίκος Δένδιας: To παρασκήνιο του επεισοδιακού ταξιδιού στη Λιβύη

Τη θέση της Ελλάδας πως η θητεία της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στη Λιβύη έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας υπερασπίστηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος  δεν έπεσε στην παγίδα που του είχε εξυφάνει η Υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μάνγκους, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την Άγκυρα.

Στο ταξίδι του στη Λιβύη ο κ. Δένδιας ενώ είχε συμπεριλάβει και την Τρίπολη με την  προϋπόθεση να συναντήσει μόνο τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μενφί, όταν φτάνοντας  στο αεροδρόμιο της Τρίπολης το πρωί της Πέμπτης διαπίστωσε ότι τον περίμεναν αρκετοί φωτογράφοι και μαζί τους η Νάιλα Μανγκούς. Τότε δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο και συνέχισε προς Βεγγάζη. «Η κα Μανγκούς προσπάθησε να μου επιβάλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της» τόνισε ο κ. Δένδιας ο οποίος έβαλε μπλόκο στα σχέδια της  αλλά και σε αυτά της Άγκυρας.

Σαφής απάντηση της Ελλάδας για τις σχέσεις με τη Λιβύη

Για όσους βλέπουν επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας και η ελληνική κυβέρνηση έχουν σαφή απάντηση και στάση: Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με την Κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, ώστε αυτή η Κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης. «Με αυτή την Κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα (οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών) είναι μάλλον “εύκολο”, μάλλον “καθαρό”».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη

Από εκεί και πέρα, η Μεταβατική Κυβέρνηση της Λιβύης έχει μια υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές. Αυτό το οποίο είναι στενάχωρο είναι ότι βλέπω ότι δεν το πράττει» τόνισε ο κ. Δένδιας από τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκε με τον Στρατάρχη Χαφτάρ και με βουλευτές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στα οποία είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα, εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών τους ενημέρωσαν για λεπτομέρειες όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η στάση του κ. Δένδια ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία είναι σε στενό εναγκαλισμό με την Τουρκία, αλλά και προς την Άγκυρα ότι θα μπει φρένο στους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της.

Αναλυτές  εκτιμούν ότι σε αυτό το σκληρό γεωπολιτικό πόκερ η Αθήνα επέδειξε ψυχραιμία, ετοιμότητα και γρήγορα αντανακλαστικά. Το πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο που συνέβη στην Τρίπολη ανέδειξε ότι η Αθήνα είναι και αυτή ένας δυνατός παίκτης στην περιοχή, η οποία επιδιώκει να επιβάλλει τους όρους της.

Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα κινηθεί  με στοχευμένες κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο. Φαίνεται ότι έχει κλειδώσει το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο στις 26 με 29  Νοεμβρίου, όπου εκτός από τις επαφές του κ. Μητσοτάκη με ισχυρούς επενδυτές στον επιχειρηματικό και τραπεζικό κλάδο θα έχει και την πρώτη επίσημη συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό  Ρίσι Σούνακ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση