22:21
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:21
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νίκος Δένδιας: To παρασκήνιο του επεισοδιακού ταξιδιού στη Λιβύη και η ηχηρή απάντηση της Αθήνας

Ο Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Eurokinissi

18.11.2022
08:10
Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2022 • 13:19
Η στάση του Νίκου Δένδια ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης

Τη θέση της Ελλάδας πως η θητεία της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στη Λιβύη έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας υπερασπίστηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος  δεν έπεσε στην παγίδα που του είχε εξυφάνει η Υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μάνγκους, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την Άγκυρα.

Στο ταξίδι του στη Λιβύη ο κ. Δένδιας ενώ είχε συμπεριλάβει και την Τρίπολη με την  προϋπόθεση να συναντήσει μόνο τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μενφί, όταν φτάνοντας  στο αεροδρόμιο της Τρίπολης το πρωί της Πέμπτης διαπίστωσε ότι τον περίμεναν αρκετοί φωτογράφοι και μαζί τους η Νάιλα Μανγκούς. Τότε δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο και συνέχισε προς Βεγγάζη. «Η κα Μανγκούς προσπάθησε να μου επιβάλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της» τόνισε ο κ. Δένδιας ο οποίος έβαλε μπλόκο στα σχέδια της  αλλά και σε αυτά της Άγκυρας.

Σαφής απάντηση της Ελλάδας για τις σχέσεις με τη Λιβύη

Για όσους βλέπουν επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας και η ελληνική κυβέρνηση έχουν σαφή απάντηση και στάση: Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με την Κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, ώστε αυτή η Κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης. «Με αυτή την Κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα (οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών) είναι μάλλον “εύκολο”, μάλλον “καθαρό”».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη

Από εκεί και πέρα, η Μεταβατική Κυβέρνηση της Λιβύης έχει μια υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές. Αυτό το οποίο είναι στενάχωρο είναι ότι βλέπω ότι δεν το πράττει» τόνισε ο κ. Δένδιας από τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκε με τον Στρατάρχη Χαφτάρ και με βουλευτές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στα οποία είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα, εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών τους ενημέρωσαν για λεπτομέρειες όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η στάση του κ. Δένδια ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία είναι σε στενό εναγκαλισμό με την Τουρκία, αλλά και προς την Άγκυρα ότι θα μπει φρένο στους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της.

Αναλυτές  εκτιμούν ότι σε αυτό το σκληρό γεωπολιτικό πόκερ η Αθήνα επέδειξε ψυχραιμία, ετοιμότητα και γρήγορα αντανακλαστικά. Το πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο που συνέβη στην Τρίπολη ανέδειξε ότι η Αθήνα είναι και αυτή ένας δυνατός παίκτης στην περιοχή, η οποία επιδιώκει να επιβάλλει τους όρους της.

Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα κινηθεί  με στοχευμένες κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο. Φαίνεται ότι έχει κλειδώσει το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο στις 26 με 29  Νοεμβρίου, όπου εκτός από τις επαφές του κ. Μητσοτάκη με ισχυρούς επενδυτές στον επιχειρηματικό και τραπεζικό κλάδο θα έχει και την πρώτη επίσημη συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό  Ρίσι Σούνακ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση