03:36
16/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:36
16/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Cyprus Confidential»: Κρυφή συμφωνία Πούτιν με Αμπράμοβιτς αποκαλύφθηκε από διαρροή δεδομένων στην Κύπρο!

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρομάν Αμπράμοβιτς

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρομάν Αμπράμοβιτς

14.11.2023
23:28
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2023 • 7:37
Το σκάνδαλο διαφθοράς στην Κύπρο ονομάστηκε Cyprus Confidential

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρώτα ευρήματα της μεγάλης έρευνας του Οργανισμού International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς στην Κύπρο με τίτλο «Cyprus Confidential».

Ρώσοι ολιγάρχες φέρονται να μετέφεραν assets εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενώ απειλούνταν με κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην έρευνα -συνολικά 3,6 εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν στην ICIJ και στη γερμανική Paper Trail Media- αναδεικνύεται ο ρόλος της PWC Cyprus και άλλων συμβούλων στη διαχείριση των συναλλαγών ενόσω οι δυνάμεις του Πούτιν εξαπέλυαν την επίθεσή τους.

Όπως αναφέρει η Guardian, «η μεγαλύτερη διαρροή οικονομικών δεδομένων στην ιστορία της Κύπρου ρίχνει επίσης φως στο πώς οι αδιαφανείς offshore δομές τις οποίες διαχειρίζονται λογιστές και πάροχοι εταιρικών υπηρεσιών στο κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να επέτρεψαν την πραγματοποίηση μη δηλωμένων πληρωμών σε γνωστό δυτικό δημοσιογράφο, αλλά και πιθανές παραβιάσεις κανόνων σχετικά με τη χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών συλλόγων».

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα , η διαρροή αποκαλύπτει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Κύπρου ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη για τη ρωσική ελίτ που συνδέεται με το Κρεμλίνο.

Τα αρχεία της Cyprus Confidential αποκαλύπτουν

Η PwC Κύπρου και άλλοι σύμβουλοι βοήθησαν έναν από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, τον Alexei Mordashov, να επιχειρήσει να μεταβιβάσει μερίδιο 1 δισ. λιρών σε εισηγμένη εταιρεία την ημέρα που άρχισε να υπόκειται στις κυρώσεις της ΕΕ. H Guardian αναφέρει ότι ενημερώθηκε ότι η μεταβίβαση υπόκειται σε «εν εξελίξει» ποινική έρευνα στην Κύπρο.

-Τη μεταφορά 600.000 ευρώ μη δηλωμένων ποσών από εταιρείες που συνδέονται με τον ίδιο ολιγάρχη προς Γερμανό δημοσιογράφο με επιρροή, που θεωρείται κορυφαίος ειδικός στη Ρωσία, για την έκδοση δύο βιβλίων για τον Πούτιν.

-Offshore πληρωμές δεκάδων εκατομμυρίων από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς κατά την περίοδο που ήταν ιδιοκτήτης της Τσέλσι σε μάνατζερς, σκάουτερς και στελέχη συλλόγων που πιθανώς συνιστούν παραβίαση του οικονομικού «fair play» στο ποδόσφαιρο.

Μυστικές συμφωνίες που επέτρεψαν στον Αμπράμοβιτς και στον μάνατζερ Πίνχας Ζαχάβι να ελέγχουν τις καριέρες 21 νεαρών ποδοσφαιριστών υπό αμφιλεγόμενες συμφωνίες ιδιοκτησίας από τρίτους, κάτι που προσομοιάζει με καταναγκαστική εργασία.

Σύμφωνα με το BBC, τα αρχεία που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ένα «μονοπάτι χρήματος» που συνδέει τον Αμπράμοβιτς με δύο άνδρες που έχουν παρατσούκλι τα «πορτοφόλια» του Πούτιν και συγκεκριμένα τον συνδέει με ένα κρυφό deal 40 εκατ. ευρώ που έγινε το 2010.

Η μυστική συμφωνία αφορούσε τη μεταβίβαση μετοχών εξαιρετικά επικερδούς ρωσικής διαφημιστικής εταιρείας, της Video International -για λιγότερα από ό,τι φαίνεται να άξιζαν- σε δύο μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν από εταιρείες που ελέγχονταν από τραστ που συνδεόταν με τον Αμπράμοβιτς. Οι δύο άντρες έλαβαν εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα. Απόρρητες καταγραφές αποκαλύπτουν ότι ο ένας εκ των 2 είναι ο Sergei Roldugin, στενός φίλος του Ρώσου Προέδρου.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση