Quantcast
13:16
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:16
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αποκάλυψη CNN: Τα ιρανικά drone με τα οποία οι Ρώσοι βομβαρδίζουν την Ουκρανία είναι φτιαγμένα κυρίως από αμερικανικά εξαρτήματα

Το ιρανικό drone που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Το ιρανικό drone που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

04.01.2023
20:26
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2023 • 10:54
Τα drone που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι, φτιάχνονται από ιρανικά εργοστάσια με αμερικανικά εξαρτήματα

Εξαρτήματα κατασκευασμένα από περισσότερες από 12 αμερικανικές και δυτικές εταιρείες βρέθηκαν μέσα σε ένα μόνο ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με μια αξιολόγηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών που περιήλθε αποκλειστικά στο CNN.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει στα μέσα Οκτωβτρίου ότι από τα μέσα του Σεπτεμβρίου έχει καταρρίψει 223 ιρανικά drones, την ώρα που η Τεχεράνη εξακολουθεί να αρνείται ότι έχει προμηθεύσει την Ρωσία με όπλα και drones για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Σήμερα, το CNN αποκαλύπτει πως τα περισσότερα εξαρτήματα των πολεμικών αυτών Drone είναι αμερικανικής κατασκευής, γεγονός που όπως σημειώνει το δημοσίευμα, καταδεικνύει την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει ορκιστεί να σταματήσει την ιρανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών που η Ρωσία εκτοξεύει κατά εκατοντάδες στην Ουκρανία.

Κι αυτό ενώ ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει να διενεργηθεί έρευνα του ΟΗΕ για τις κατηγορίες του Κιέβου και συμμάχων του ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικής προέλευσης τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το CNN σημειώνει ήδη από τον περασμένο μήνα ότι ο Λευκός Οίκος δημιούργησε μια ομάδα εργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο για να διερευνήσει πώς η αμερικανική και δυτικής κατασκευής τεχνολογία – από μικρότερο εξοπλισμό όπως ημιαγωγοί και μονάδες GPS έως μεγαλύτερα εξαρτήματα όπως κινητήρες – έχει καταλήξει σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι επιλογές για την καταπολέμηση του ζητήματος είναι περιορισμένες. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και χρόνια αυστηρούς περιορισμούς στον έλεγχο των εξαγωγών και κυρώσεις για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει υλικά υψηλής ποιότητας.

Τώρα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξετάζουν την ενισχυμένη επιβολή αυτών των κυρώσεων, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να παρακολουθούν καλύτερα τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού και, ίσως το πιο σημαντικό, προσπαθώντας να εντοπίσουν τους τρίτους διανομείς που παίρνουν αυτά τα προϊόντα και τα μεταπωλούν σε κακοποιούς.

Το CNN δεν πιστεύει πως τα εξαρτήματα πωλήθηκαν εσκεμμένα

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι κάποια από αυτές τις εταιρείες παραβιάζει τους νόμους περί κυρώσεων των ΗΠΑ και εξάγει εν γνώσει της την τεχνολογία της για να χρησιμοποιηθεί στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Ακόμη και με πολλές εταιρείες να υπόσχονται αυξημένη παρακολούθηση, ο έλεγχος για το που καταλήγουν αυτά τα άκρως διαδεδομένα εξαρτήματα στην παγκόσμια αγορά είναι συχνά πολύ δύσκολος για τους κατασκευαστές, δήλωσαν οι ειδικοί στο CNN.  Και η αξιολόγηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών είναι μια ακόμη απόδειξη ότι παρά τις κυρώσεις, το Ιράν εξακολουθεί να βρίσκει αφθονία εμπορικά διαθέσιμης τεχνολογίας.

40 από τα 52 εξαρτήματα των ιρανικών drone είναι αμερικανικά

Από τα 52 εξαρτήματα που αφαίρεσαν οι Ουκρανοί από το ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed-136, τα 40 φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί από 13 διαφορετικές αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Τα υπόλοιπα 12 εξαρτήματα κατασκευάστηκαν από εταιρείες στον Καναδά, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Κίνα, σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Οι ιρανικές εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις φαίνεται να παρακάμπτουν με επιτυχία τις προσπάθειες να διακοπεί ο εφοδιασμός τους με κρίσιμα εξαρτήματα και ηλεκτρονικά.

Για παράδειγμα, η εταιρεία που κατασκεύασε το κατεστραμμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation (HESA), τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2008.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση