Quantcast
12:22
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:22
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μπόρις Τζόνσον: Θα απευθυνθεί στο κόμμα του, πριν την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Η Ντάουνινγκ Στριτ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ντάουνινγκ Στριτ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

06.06.2022
16:19
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2022 • 18:57
Νωρίτερα παραιτήθηκε ο «τσάρος κατά της διαφθοράς» της κυβέρνησης Τζόνσον

Ο  Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής, θα απευθυνθεί στους βουλευτές του πριν από την ψηφοφορία. Νωρίτερα ο «τσάρος κατά της διαφθοράς» της κυβέρνησης παραιτήθηκε και κάλεσε τον Τζόνσον να κάνει το ίδιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα απευθυνθεί σήμερα στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βρετανία και ο κόσμος.

«Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο κόμμα του αργότερα σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του σε δημοσιογράφους.

«Ασφαλώς ο πρωθυπουργός είναι σταθερά της άποψης ότι δεν θα αποσπαστεί η προσοχή του από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία και ο κόσμος», πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία θα γίνει 20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, αποδυναμωμένος από σκάνδαλα εδώ και μήνες για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των λοκντάουν, θα αντιμετωπίσει σήμερα πρόταση μομφής από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του.

Αφίσα που δείχνει τον Μπόρις Τζόνσον και γράφει ένοχος
Αφίσα που δείχνει τον Μπόρις Τζόνσον και γράφει ένοχος / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το όριο του 15% των κοινοβουλευτικών που ζητούν ψηφοφορία επί πρότασης μομφής κατά του αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, που είναι επιφορτισμένη με θέματα εσωτερικής διοργάνωσης. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 τοπική ώρα (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στη συνέχεια.

Για να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού χρειαζόντουσαν 54 επιστολές βουλευτών του κόμματος του Τζόνσον. Αν ο πρωθυπουργός χάσει, θα γίνουν εσωτερικές εκλογές για να διοριστεί νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος θα γίνει πρωθυπουργός. Αν κερδίσει, δεν θα είναι δυνατό να αντιμετωπίσει άλλη πρόταση μομφής για έναν χρόνο.

Η ψηφοφορία «απόψε προσφέρει μια ευκαιρία να δοθεί τέλος σε μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει σε άλλα πράγματα, ανταποκρινόμενη στις προτεραιότητες του πληθυσμού», αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

 «Δεν υπάρχει πιο φοβερή πολιτική δύναμη», είπε ο εκπρόσωπος Τζόνσον

«Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία που του δίνεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στους βουλευτές και να τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν αξία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο φοβερή πολιτική δύναμη», σημείωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μάικλ Γκόουβ δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής αργότερα σήμερα.

«Ο πρωθυπουργός έχει 100% την στήριξή μου στην σημερινή ψηφοφορία και ενθαρρύνω σθεναρά τους συναδέλφους μου να τον υποστηρίξουν», αναφέρει η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Αντεπεξήλθε στην ανάκαμψη από την COVID και υποστηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στην ρωσική επίθεση. Ζήτησε συγγνώμη για λάθη που έγιναν. Οφείλουμε τώρα να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάπτυξη», προσθέτει η Τρας, η οποία θεωρείτο πιθανή διάδοχος του Τζόνσον.

Ο επίσης θεωρούμενος πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σουνάκ, αναφέρει σε δική του ανάρτηση στο Twitter: «Από την εκστρατεία εμβολιασμού ως την απάντησή μας στην ρωσική επίθεση, ο πρωθυπουργός έχει δείξει την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας».

«Τον υποστηρίζω σήμερα και θα συνεχίσω να τον υποστηρίζω καθώς επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση του κόστους ζωής και στο ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων από την COVID-19», προσθέτει.

Στη συνέχεια και ο Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι υποστηρίζει τον πρωθυπουργό.

Απέχοντας πολύ από το να μπει μια τελεία στο σκάνδαλο που ταλανίζει εδώ και έξι μήνες τη συντηρητική κυβέρνηση, η δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, που παραθέτει λεπτομερώς το εύρος των παραβιάσεων των κανόνων κατά της COVID-19 στην Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε εκ νέου αιτήματα για παραίτηση του Τζόνσον, που ανακοινώνονταν με το σταγονόμετρο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο (κάτι πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό), δήλωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ο,τιδήποτε συνέβη», αλλά σημείωσε ότι οφείλει «να συνεχίσει» τη δουλειά του.

Το σκάνδαλο, όπως και η εκτίναξη των τιμών που προκαλεί ιστορική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, έχει ήδη προκαλέσει πτώση της δημοτικότητάς του, επιφέροντας μεγάλο πισωγύρισμα στους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαρτίου. Ο Τζόνσον παρέμεινε, προβάλλοντας κυρίως τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δυτική απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης προς το παρόν ευνοείται από την απουσία προφανούς διαδόχου του στις τάξεις των Συντηρητικών, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια στη Βρετανία.

Παραιτήθηκε ο «τσάρος κατά της διαφθοράς» της κυβέρνησης Τζόνσον

Ο Βρετανός «τσάρος κατά της διαφθοράς», βουλευτής των Τόρις Τζον Πένροουζ, παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Λυπάμαι που πρέπει να παραιτηθώ ως τσάρος κατά της διαφθοράς του πρωθυπουργού, αλλά, μετά την απάντησή του την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον υπουργικό κώδικα, είναι σαφές ότι τον έχει παραβιάσει», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Για μένα αυτό είναι θέμα που σηκώνει παραίτηση και αυτό ισχύει επίσης και για τον πρωθυπουργό».

Απόψε η ψηφοφορία της πρότασης μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έρχεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί  η Επιτροπή 1922.

Οι αντάρτες του Συντηρητικού κόμματος κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα (06.06.2022) το απόγευμα.

Έτσι, ο Τζόνσον καλείται να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής για να συνεχίσει να βρίσκεται στην Πρωθυπουργία.

«Αντάρτες των Τόρις αναμένουν ότι ο Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι θα κάνει ανακοίνωση σήμερα το πρωί, αναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει πρόταση μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον», σημείωσε νωρίτερα στο Twitter ο Πολ Μπραντ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μόνο ο Μπρέιντι γνωρίζει τις ακριβείς λεπτομέρειες, αλλά αυτό είναι τόσο βέβαιο (…)», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 54 μέλη των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο απαιτείται να ζητήσουν επισήμως από τον Μπρέιντι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής 1922 του κόμματος, να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, προκειμένου να μπορέσει να γίνει αυτό.

Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές, άρα μόνον ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής γνωρίζει πόσοι έχουν όντως αιτηθεί να γίνει αυτό.

“Πιστεύω όντως ότι είναι πιθανό, αλλά δεν ξέρω”, δήλωσε παράλληλα στο Sky News ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Τζόνσον μπορεί να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής που θα προκληθεί από δυσαρεστημένους βουλευτές από τους κόλπους του κόμματός του.

Ωστόσο ο Τζάβιντ πρόσθεσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται τώρα μια πρόκληση στον πρωθυπουργό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει πρόταση μομφής προερχόμενη από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματός του αργότερα σήμερα, δήλωσε στους βουλευτές ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι.

“Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε”, γράφει ο Μπρέιντι σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις.

“Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα 6η Ιουνίου– αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω”, προσθέτει.

«Η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Τζόνσον προσφέρει την ευκαιρία να δοθεί τέλος στις εικασίες»

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα θα προσφέρει την ευκαιρία να δοθεί τέλος στις εικασίες μηνών για την ηγεσία του, δήλωσε εκπρόσωπος του Τζόνσον.

“Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να τερματιστούν μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία να στηρίξει την υπόθεσή του στα μέλη του κοινοβουλίου και θα τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο εξαιρετική πολιτική ομάδα”, κατέληξε.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση