Quantcast
14:32
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:32
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μπόρις Τζόνσον: Αφού «κάρφωσε» το Βερολίνο για τον πόλεμο, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κιέβο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

24.11.2022
20:50
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2022 • 8:21
«Το συμβούλιο του Κιέβου ενέκρινε απόφαση για την απονομή στον μεγάλο φίλο της Ουκρανίας Μπόρις Τζόνσον του τίτλου του επίτιμου πολίτη του Κιέβου»

Επίτιμος δημότης του Κιέβου είναι πλέον ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο με ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Το συμβούλιο του Κιέβου ενέκρινε απόφαση για την απονομή στον μεγάλο φίλο της Ουκρανίας Μπόρις Τζόνσον του τίτλου του επίτιμου πολίτη του Κιέβου. Ο Μπόρις επισκέφθηκε επανειλημμένα την ουκρανική πρωτεύουσα – και κατά την ειρηνική περίοδο και στην πιο δραματική περίοδο του αγώνα μας ενάντια στον Ρώσο εισβολέα.

Ο Τζόνσον έκανε και είμαι πεπεισμένος ότι και στη συνέχεια θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η Μεγάλη Βρετανία και οι παγκόσμιοι ηγέτες να συνεχίσουν την αναγκαία βοήθεια προς την Ουκρανία. Τον ευγνωμονούμε για την υποστήριξη! Τον περιμένουμε στο Κίεβο για να του απονείμουμε αυτό τον τιμητικό τίτλο!», έγραψε ο Κλίτσκο.

Και το επιστημονικό συμβούλιο του Εθνικού Πανεπιστημίου “Ιβάν Φρανκό” του Λβίφ απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα (Doctor Honoris Causa) στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον «καρφώνει» το Βερολίνο: Η Γερμανία επιθυμούσε να παραδοθεί η Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

Να θυμίσουμε ότι ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στο συνεργαζόμενο με το CNN δίκτυο, CNN Portugal, αναφέρθηκε στο τι έλεγαν οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για το ενδεχόμενο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Γαλλία «μέχρι την τελευταία στιγμή αρνούνταν» το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι αρχικά επιθυμούσε μια γρήγορη ουκρανική στρατιωτική ήττα έναντι μιας μακράς σύγκρουσης.

Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Γερμανία θεωρούσε ότι «εάν αυτό συμβεί, θα είναι καταστροφή, γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο, εάν τελείωνε το συντομότερο δυνατόν και η Ουκρανία παραδιδόταν» δήλωσε ο Τζόνσον, αποδίδοντας την προσέγγιση αυτή «σε κάθε είδους σημαντικούς οικονομικούς λόγους».

«Δεν μπορούσα να το υποστηρίξω αυτό, θεωρούσα ότι ήταν ένας καταστροφικός τρόπος θεώρησης. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν και ένιωσαν έτσι», συνέχισε ο Τζόνσον. Η Γερμανία επιδιώκει με ταχείς ρυθμούς να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ιταλική κυβέρνηση, πρωθυπουργός της οποίας ήταν τότε ο Μάριο Ντράγκι, δήλωσε μια φορά ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την στάση των υπόλοιπων χωρών εξαιτίας της «τεράστιας» εξάρτησης της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Τζόνσον, όλες οι χώρες συσπειρώθηκαν γύρω από την Ουκρανία, παρέχοντας της συνεχή υποστήριξη.

«Όλοι τους, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν είδαν ότι απλά δεν υπάρχουν επιλογές. Επειδή δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με αυτόν τον τύπο» δήλωσε ο Τζόνσον αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τζόνσον είπε ότι αυτή ήταν μια «σημαντική στιγμή», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ τα πήγε περίφημα» στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία από τότε.

Οι Γερμανοί λένε «όχι» στη μεταφορά συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία

Κι όλα αυτά, την ώρα που το Βερολίνο αποσαφήνισε σήμερα ότι τα οπλικά συστήματα που πρόσφερε στην Πολωνία προορίζονται για χρήση μόνο εντός του ΝΑΤΟϊκού εδάφους, απορρίπτοντας το αίτημα της Βαρσοβίας που ήθελε να τα στείλει στην Ουκρανία.

«Αυτές οι συστοιχίες Patriot αποτελούν τμήμα της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι προορίζονται να αναπτυχθούν σε έδαφος του ΝΑΤΟ», ανέφερε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

«Για οποιαδήποτε χρήση τους εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους», πρόσθεσε.

Το Βερολίνο προσέφερε τις συστοιχίες αυτές στη Βαρσοβία για να βοηθήσει στην αντιαεροπορική άμυνα της Πολωνίας, αφού ένας αδέσποτος πύραυλος έπεσε σε ένα χωριό και σκότωσε δύο ανθρώπους, την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ είπε χθες ότι ζήτησε από τη Γερμανία να σταλούν οι Patriot στην Ουκρανία και να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορά της.

Οι αντιαεροπορικές συστοιχίες, όπως οι Patriot της εταιρείας Raytheon, έχουν ως στόχο να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ μείωσαν τον αριθμό των συστημάτων που διαθέτουν θεωρώντας ότι στο εξής θα αντιμετώπιζαν μόνο περιορισμένες απειλές από πυραύλους, από χώρες όπως το Ιράν. Η Γερμανία διέθετε 36 συστοιχίες Patriot αλλά σήμερα έχει μόνο 12, δύο εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση