Quantcast
03:16
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:16
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μπορέλ: «Μια νέα τάξη χωρίς τη Ρωσία αναζητούν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών στην Πράγα»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλά στην Κομισιόν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλά στην Κομισιόν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

06.10.2022
11:46
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 • 13:11
Τι δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ για την συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι οι ηγέτες των 44 ευρωπαϊκών χωρών, που συνεδριάζουν σήμερα στην Πράγα, θα σηματοδοτήσουν ξεκάθαρα την απομόνωση της Ρωσίας και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια νέα τάξη χωρίς τη Μόσχα.

«Κατά τη συνάντηση θα αναζητηθεί μια νέα τάξη χωρίς τη Ρωσία», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους στην Πράγα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, καθώς οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε πως χιλιάδες ιρανοί πολίτες έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες τραυματισθεί από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του Ιράν κατά την επόμενη συνεδρίασή τους, δήλωσε ο Μπορέλ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Πράγα.

Με ποιες θέσεις πηγαίνει ο Μητσοτάκης στην Πράγα

To βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένο στην Πράγα όπου σήμερα και αύριο τα δυο πιο καυτά ζητήματα της ατζέντας της κυβέρνησης, τα ελληνοτουρκικά και η ενεργειακή κρίση, υπό τη σκιά των νέων εξελίξεων  παίρνουν νέες διαστάσεις.

Η στάση της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση, η οποία αντιστέκεται σθεναρά από τη μια στο να αποφασίσει η Ε.Ε.  να θέσει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και από την άλλη  δίνει εντός των συνόρων της μόνο πακέτο στήριξης 200 δισ. ευρώ για την προστασία των γερμανικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει ενοχλήσει πολλές χώρες της Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Τα καρφιά του πέταξε και ο Έλληνας πρωθυπουργός χθες κατά την εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι στην αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης «δεν μπορούν να αντισταθούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί, που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Οι αντιδράσεις που υπάρχουν και από την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς βλέπουν ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις με τόση υψηλή επιδότηση θα είναι πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με αυτές των χωρών τους, θα βρεθούν στο τραπέζι της άτυπης  Συνόδου Κορυφής των 27 την Παρασκευή στην Πράγα. Η κυβέρνηση δεν περιμένει να υπάρξουν τελικές αποφάσεις στην Πράγα. Ωστόσο επιδιώκει να καλλιεργηθεί το κλίμα ώστε οι ευνοϊκές αποφάσεις να ληφθούν στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Τι ζητά ο Μητσοτάκης στην ενέργεια

Οι θέσεις που θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης στην Πράγα είναι ξεκάθαρες: Να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.  Αυτό που ζητά η Αθήνα είναι η τιμή του φυσικού αερίου να αποσυνδέεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η αγορά, η αποθήκευση, η διανομή του να γίνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο ευρωπαϊκή, κοινοτική υπόθεση.

Αντικρούει τα επιχειρήματα υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού, γιατί όπως εξήγησε  ο κ. Μητσοτάκης «όταν ο τελευταίος δεν λειτουργεί σωστά, τότε το λόγο πρέπει να τον έχει η Πολιτεία. Αυτή που τώρα καλείται να παρέμβει για να υπενθυμίσει πως οι αγορές είναι συντελεστές και όχι αποκλειστικοί ρυθμιστές της οικονομίας και ότι αυτές υπάρχουν στο όνομα των πολιτών και όχι το αντίθετο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Απομονωμένη η Τουρκία στο αφήγημα της συμφωνίας με τη Λιβύη

Το άλλο ζήτημα που θα τεθεί στην Πράγα από τον πρωθυπουργό είναι τα ελληνοτουρκικά και η προκλητική επιθετικότητα της Άγκυρας. Πλέον η υπογραφή του νέου «μνημονίου» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας ρίχνει πιο βαριά τη σκιά του στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας. Μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν  αύριο που θα βρεθούν στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, θα είναι έκπληξη.

Κι αυτό γιατί παρ’ όλο που η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι είναι θετική σε μια συνάντηση αν το ζητήσει η Τουρκία, Για το τουρκολιβυκό Σύμφωνο κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως «δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ. Αντιθέτως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο εντός, όσο και εκτός Λιβύης». Εστιάζουν επίσης στο ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε το όλο εγχείρημα, με εκπρόσωπό του να σημειώνει πως «η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Στην Ευρώπη επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου». Πάντως το  μήνυμα που στέλνει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ότι «τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο».

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση