Quantcast
01:00
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:00
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η βασίλισσα Ελισάβετ επιστρέφει για τελευταία φορά στο Μπάκιγχαμ – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της (εικόνες & βίντεο)

Ο Βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα / Φωτογραφία: Twitter @RoyalFamily

Ο Βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα / Φωτογραφία: Twitter @RoyalFamily

13.09.2022
21:27
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2022 • 8:38
Προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Λονδίνο, πριν την τελευταία της κατοικία

Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με χιλιάδες Βρετανούς να αναμένουν υπομονετικά για να δουν το φέρετρο της εκλιπούσης μονάρχη. Την Τετάρτη ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινιστερ.

Μετά από λίγο περισσότερο από μία ώρα στον αέρα, το αεροπλάνο που μετέφερε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ προσγειώθηκε το αεροδρόμιο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Northolt στο δυτικό Λονδίνο.

Όπως μεταδίδει το BBC, σύντομα θα ξεκινήσει το ταξίδι της προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα την υποδεχθούν μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Το βρετανικό μέσο σημειώνει πως το αεροπλάνο που μετέφερε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ φαίνεται ότι ακολούθησε διαφορετική διαδρομή από το Εδιμβούργο με προορισμό τοαεροδρόμιο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Northolt.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, το αεροπλάνο ταξίδεψε πρώτα δυτικά προς τη Γλασκώβη, πριν διασχίσει τα σύνορα και περάσει πάνω από τη λίμνη Windermere, πριν περάσει από το Μάντσεστερ, το Stoke-on-Trent, το Μπέρμιγχαμ και το Royal Leamington Spa.

Εκατοντάδες πολίτες στο Μπάκιγχαμ παρά τη βροχή

Εκατοντάδες κόσμου συρρέουν έξω από τα ανάκτορα στο Λονδίνου προκειμένου να «παρακολουθήσουν» ένα κομμάτι της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας, όπως σημειώνουν. Πολλοί από αυτούς που συγκεντρώθηκαν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ βρίσκονταν στο Λονδίνο για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους πριν αποφασίσουν να το επισκεφθούν για να υποβάλουν τα σέβη τους στη βασίλισσα.

Μιλώντας στο BBC, η Ρόζμαρι Λόουσον, από το βόρειο Λονδίνο, είχε ένα ραντεβού στην πρωτεύουσα το απόγευμα της Τρίτης, αλλά ένιωσε την ανάγκη να περπατήσει μέχρι το παλάτι και να περιμένει να δει το φέρετρο της βασίλισσας. «Υπήρξε μια απίστευτη ατμόσφαιρα», λέει η ίδια. «Η παρατήρηση των ανθοφόρων αφιερωμάτων ήταν υπέροχη» προσθέτει.

https://twitter.com/RoyalFamily/status/1569694735501074435

Καθώς η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς, τα πλήθη συγκεντώθηκαν έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εν αναμονή της τελευταίας επιστροφής στο παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ.

Καθώς τα πλήθη συνωστίζονται κάτω από ομπρέλες και η αστυνομία φυλάει τα οδοφράγματα, περιμένουν να φτάσει το φέρετρο της βασίλισσας – το κλίμα είναι ζοφερό. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως η Αστυνομία του Λονδίνου υπενθύμισε στα όργανα της τάξης, πως το κοινό έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει κατά της Μοναρχίας, αφού βίντεο, που αναμεταδόθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει τις δυνάμεις της τάξεις να συνοδεύουν μια διαδηλώτρια, καθώς και συλλήψεις στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το θάνατο της Ελισάβετ Β’.

Στην Βόρεια Ιρλανδία ο Βασιλιάς Κάρολος

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα, βασίλισσα σύζυγος, έφτασαν στο Μπάκιγχαμ. Ένα κύμα χειροκροτημάτων διέσπασε το πλήθος, κάποιοι ζητωκραύγαζαν, καθώς το αυτοκίνητό τους εισήλθε στις πύλες του παλατιού. Λίγες στιγμές μετά την άφιξη του βασιλιά, η βασιλική σημαία υψώθηκε πάνω από το παλάτι, σηματοδοτώντας την άφιξη του μονάρχη.

Νωρίτερα, το βασιλικό ζεύγος έδωσε το παρών σε μια λειτουργία περισυλλογής για τη ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ, από τον Καθεδρικό της Αγίας Άννας, στο Μπέλφαστ. Ο βασιλιάς Κάρολος ευχαρίστησε σήμερα την ηγέτιδα του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία για τα «απίστευτα καλά λόγια της» για τη μητέρα του.

Η ηγέτης του Σιν Φέι στη Βόρεια Ιρλανδία, Μισέλ Ο’Νιλ εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, μετά τον θάνατο της βασίλισσας, λέγοντας ότι αισθάνεται ευγνώμων για «τη σημαντική συμβολή και τις αποφασιστικές προσπάθειες της Ελισάβετ για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης» και ότι «έδωσε το παράδειγμα». Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Κάρολο, ενώ πολλά άλλα υψηλόβαθμα μέλη του Σιν Φέιν του εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

Ο 73χρονος βασιλιάς έχει ξεκινήσει περιοδεία στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από την κηδεία της Ελισάβετ. Στη Βόρεια Ιρλανδία χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους γύρω από το Κάστρο Χίλσμπορο, την επίσημη κατοικία του μονάρχη, για να τιμήσουν την Ελισάβετ αλλά και για να δουν από κοντά τον Κάρολο. Ο βασιλιάς κατέβηκε από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε και αντάλλαξε χειραψία και λίγα λόγια με τους συγκεντρωμένους ενώ το πλήθος έψαλλε τον ύμνο «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά».

Πώς θα διεξαχθεί το λαϊκό προσκύνημα στο Λονδίνο

Μεγάλη αναμονή, όχι μεγάλες τσάντες, όχι φωτογραφίες: οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αναμένεται ότι σπεύσουν από την Τετάρτη για να προσκυνήσουν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο παλάτι του Γουέστμινστερ θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρούς κανόνες.

Η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στο Λονδίνο από τη Σκωτία αεροπορικώς αύριο Τρίτη το βράδυ. Αφού περάσει από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, θα εκτεθεί στο Γουέστμινστερ, όπου το κοινό θα μπορεί να την προσκυνήσει από τις 17:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης αδιάλειπτα ως τις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ / Φωτογραφία: Twitter @RoyalFamily

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν προσκυνήσει το 2002 τη σορό της μητέρας της Ελισάβετ Β’. Αυτή τη φορά, οι Times εκτιμούν ότι έως και 750.000 άνθρωποι ενδέχεται να πάνε για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα, η σορός της οποίας βρίσκεται σε κλειστό φέρετρο σκεπασμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο.

Πλήθος κόσμου στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκοτία
Πλήθος κόσμου στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκοτία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Το κοινό θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη υπομονή, καθώς η ουρά αναμένεται να έχει χιλιόμετρα μήκος στους δρόμους γύρω από το παλάτι. Παράλληλα οι δυνάμεις της τάξης έχουν μπροστά τους μια μεγάλη επιμελητειακή πρόκληση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το λαϊκό προσκύνημα θα διεξαχθεί χωρίς προβλήματα.

«Υπάρχει κίνδυνος η ουρά να είναι πολύ μεγάλη. Θα χρειαστεί να περιμένετε πολλές ώρες, συχνά στη διάρκεια της νύκτας, χωρίς να έχετε πολλές ευκαιρίες να καθίσετε», προειδοποίησε η βρετανική κυβέρνηση σε έγγραφό της στο οποίο περιγράφει τους κανόνες που θα πρέπει να σεβαστούν οι πολίτες.

Ζητάν από το κοινό αλλαξιά με ρούχα

Για τον λόγο αυτό συνιστά στο κοινό να έχει μαζί του ρούχα κατάλληλα για όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες, φαγητό και νερό, που θα πρέπει να καταναλώσει “πριν την είσοδο” στη ζώνη ελέγχου, καθώς και εξωτερικό φορτιστή κινητού.

Στη ζώνη ελέγχου θα υπάρχουν μέτρα ασφάλειας «αντίστοιχα με αυτά των αεροδρομίων», με «δρακόντειους περιορισμούς» σχετικά με τα αντικείμενα που θα επιτρέπεται να έχει το κοινό στην κατοχή του. Σε κάθε έναν η ασφάλεια θα τοποθετεί ένα βραχιολάκι, το οποίο θα αφαιρείται με την αποχώρησή του.

Γρεναδιέροι στο Μπάκιγχαμ
Γρεναδιέροι στο Μπάκιγχαμ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μόνο μία μικρή τσάντα κατ’ άτομο» θα επιτρέπεται στον χώρο του παλατιού «με εύκολο άνοιγμα (…) προκειμένου να μπορείτε να περάσετε γρήγορα» από τα διάφορα σημεία ελέγχου. Όσοι έχουν μαζί τους μεγάλη τσάντα, θα πρέπει να την αφήνουν στην είσοδο, αλλά δεν υπάρχει «εγγύηση» ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για τη φύλαξή της, προειδοποιεί το έγγραφο.

Μέσα στο παλάτι οι πολίτες δεν θα μπορούν να αφήνουν λουλούδια, κεριά, μικρά παιχνίδια ή στεφάνια, με την κυβέρνηση να υπενθυμίζει ότι η κατάθεση τέτοιων αντικειμένων γίνεται σε άλλους χώρους στο Λονδίνο.

Επίσης δεν θα επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο με κινητό τηλέφωνο. Η κυβέρνηση τέλος καλεί τους πολίτες «να ντυθούν με κατάλληλο τρόπο για την περίσταση» και να αποφύγουν ρούχα «με πολιτικά συνθήματα ή βωμολοχίες».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση