Quantcast
00:38
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:38
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Μπάιντεν και επίσημα απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ – «Δεν θα επιδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν»

Ο Τζό Μπάιντεν

Ο Τζό Μπάιντεν

08.03.2022
18:43
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2022 • 0:06
Ο Τζο Μπάιντεν επιχειρεί ένα σημαντικό πλήγμα στον Βλάντιμιρ Πούτιν και την οικονομία της Ρωσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα (8/3) την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας μια εκστρατεία πίεσης στη Μόσχα σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι η απόφαση για την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου ελήφθη «σε στενή διαβούλευση» με τους συμμάχους των ΗΠΑ.  Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος σημείωσε ότι αναμένει αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μετά την κίνηση αυτή, αλλά καλεί τις πετρελαϊκές εταιρείες να μην προβούν σε «υπερβολικές» αυξήσεις των τιμών. «Παραμένουμε ενωμένοι στην πρόθεσή μας να διατηρήσουμε μια εντεινόμενη πίεση στον Πούτιν και την πολεμική μηχανή του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Θα υπάρξει κόστος και στις ΗΠΑ»

«Θα υπάρξει κόστος και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το BBC, αλλά λέει ότι αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την «υπεράσπιση της ελευθερίας». Λέει ότι η κίνηση αυτή σημαίνει ότι «ο αμερικανικός λαός θα δώσει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα» στην ηγεσία του Πούτιν.

«Δεν θα συμμετέχουμε στην επιδότηση του πολέμου του Πούτιν», προσθέτει σε αυστηρό ύφος, ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη δολοφονική του πορεία, όποιο κι αν είναι το κόστος».

Το διάγγελμα Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης για την Ουκρανία
Το διάγγελμα Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης για την Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως η Ουκρανία «δεν θα αποτελέσει ποτέ μια νίκη για τον Πούτιν». Νωρίτερα άλλωστε, αναλυτές από τις ΗΠΑ σημείωναν πως ο πόλεμος της Ρωσίας έχει καθυστερήσει σημαντικά και δεν προχωρά όπως θα ήθελε το Κρεμλίνο. 

Το ρωσικό πετρέλαιο αντιστοιχεί μόνο στο 8% των εισαγωγών στις ΗΠΑ και στο 4% της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων. Οι ΗΠΑ δεν εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως σημείωνε νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg, σε μία κίνηση που θα «πληγώσει» τη Ρωσία αναμενόταν να προχωρήσει ο Τζο Μπάιντεν, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν:

Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν στις ΗΠΑ και η αύξηση θα είναι «δραματική» στην Ευρώπη. «Αυτό είναι το κόστος όταν αντιστέκεσαι για την ελευθερία και στέκεις στο πλευρό του ουκρανικού λαού, αλλά θα μας κοστίσει», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από τη ρωσική εξάρτηση στην ενέργεια

Σημειώνεται ότι  απόφαση ήταν να ληφθεί από κοινού με την Ε.Ε. αλλά όπως δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη ακόμα ενεργειακά για κάτι τέτοιο».

Την ίδια ώρα η Ευρώπη προσπαθεί να θωρακίσει τις οικονομίες της έναντι της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρώτο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας / Φωτογραφία: Pxabay

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραψε άνοδο άνω του 5% αφού έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η πιθανότητα να απαγορευτούν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ώθησε την τιμή του Μπρεντ στα 129,92 δολάρια το βαρέλι (+5,45%) γύρω στις 16.30 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι.

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και από τη Βρετανία

Μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν και η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Η Shell ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Η Shell ζήτησε σήμερα συγγνώμη για το ρωσικό αργό που αγόρασε την περασμένη εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πλήρως από την όποια ανάμειξή της σε ρωσικούς υδρογονάνθρακες λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

«Έχουμε έντονη επίγνωση ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου… δεν ήταν η σωστή και ζητούμε συγγνώμη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν βαν Μπούερντεν.

Η εταιρία αγόρασε φορτίο ρωσικού αργού από την ελβετική Trafigura, είπαν traders την Παρασκευή. Η Shell ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποχωρήσει από όλες τις ρωσικές της δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αεριού Sakhalin 2, στην οποία κατέχει ποσοστό 27,5% και η οποία ανήκει κατά 50% και τελεί υπό τη διαχείριση του ρωσικού ομίλου αερίου Gazprom.

Πρατήριο της Shell
Πρατήριο της Shell / Φωτογραφία: Unsplash

Η Shell ακολούθησε το παράδειγμα άλλων εταιριών, όπως της BP που είπε ότι εγκαταλείπει το ποσοστό της 19,75% στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft.

Ωστόσο ήταν μια από τις λίγες εταιρίες της Δύσης που συνέχισε να αγοράζει αργό από τη Ρωσία από τότε που η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώθηκε.

Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει την εφοδιαστική του αλυσίδα για το αργό πετρέλαιο για να μεταφέρει όγκους από την πληγείσα με κυρώσεις χώρα «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» και να κλείσει τους σταθμούς εξυπηρέτησής της καθώς και τις δραστηριότητες καυσίμων αεροσκαφών και λιπαντικών στη Ρωσία.

Η εταιρία ανέφερε ότι η αλλαγή θα χρειαστεί εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και θα οδηγήσει σε μειωμένη δυνατότητα επεξεργασίας σε κάποια από τα διυλιστήρια της.

O ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας – Δύσης και τα σενάρια για την έκβασή του

Το Κρεμλίνο απειλεί να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευθεί, εάν η Δύση εντείνει τον οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας, απαγορεύοντας τις εισαγωγές ενέργειας.

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στη Γαλλία την Πέμπτη (10/3) για να συζητήσουν τρόπους απεξάρτησης της γηραιάς ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η Μόσχα προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια αγορά.

«Ένα εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι η τιμή θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 300 δολάρια το βαρέλι. Υποστήριξε ότι θα ήταν αδύνατο να βρεθεί γρήγορα «αντικαταστάτης» του ρωσικού πετρελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Θα χρειαστούν χρόνια και θα είναι ακόμα πολύ πιο ακριβό για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Τελικά, θα πληγωθούν χειρότερα από αυτό το αποτέλεσμα», είπε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση