Quantcast
02:02
03/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:02
03/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ατόπημα Φον Ντερ Λάιεν για το Μεσανατολικό! Η Παλαιστίνη την κατηγορεί για ρατσιστικό σχόλιο υπέρ του Ισραήλ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

27.04.2023
19:18
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2023 • 23:11
Χαρακτήρισε το Νάκμπα των Παλαιστινίων ως μεγάλο επίτευγμα του Ισραήλ που «έκανε την έρημο να ανθίσει»

Ο υπερβάλλων ζήλος που επέδειξε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στο μήνυμά της για τα 75 χρόνια από την επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου διπλωματικό επεισόδιο.

Οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν τα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ισραήλ ως «ανάρμοστα, ψευδή και μεροληπτικά». «Σήμερα, γιορτάζουμε 75 χρόνια ζωντανής δημοκρατίας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, 75 χρόνια δυναμισμού, εφευρετικότητας και πρωτοποριακών καινοτομιών. Κάνατε κυριολεκτικά την έρημο να ανθίσει, όπως μπόρεσα να διαπιστώσω κατά την επίσκεψή μου στη Νεγκέβ πέρυσι» σημείωσε ο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο μήνυμά της.

«Εβδομήντα πέντε χρόνια πριν, ένα όνειρο πραγματοποιήθηκε με την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ», ανέφερε επίσης η Φον Ντερ Λάιεν στο μήνυμά της. «Μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ανθρώπινη ιστορία, ο εβραϊκός λαός μπόρεσε επιτέλους να χτίσει ένα σπίτι στη γη της επαγγελίας» πρόσθεσε.

Εκείνο  που προκάλεσε την αντίδραση της Παλαιστίνης ήταν η φράση «έκανε την έρημο να ανθίσει». Η Παλαιστινιακή Αρχή ξεχώρισε την υπόδειξη της Φον Ντερ Λάιεν ότι το Ισραήλ έχει καλλιεργήσει άγονη γη, χαρακτηρίζοντάς την «αντιπαλαιστινιακή ρατσιστική προπαγάνδα».

https://twitter.com/EUinIsrael/status/1651088583644594177

Η ρατσιστική αναφορά της Φον Ντερ Λάιεν που εξόργισε τους Παλαιστίνιους

Η φράση «κάνοντας την έρημο να ανθίσει» χρησιμοποιείται συνήθως από το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του για να περιγράψει αυτό που θεωρούν ως επιτυχία της χώρας στην ανάπτυξη της γης από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους το 1948. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι διαγράφει την ιστορία τους και υποδηλώνει ότι η γη ήταν προηγουμένως ακατοίκητη ή αδιαμόρφωτη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητάει από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει συγγνώμη από τον Παλαιστινιακό λαό. Η Παλαιστίνη ισχυρίζεται ότι «εξευτελίζει και διαγράφει τον παλαιστινιακό λαό και παραποιεί την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του».

Επιπλέον, λέει ότι η ευρωπαϊκή δήλωση «ωραιοποιεί” την κατοχή από το Ισραήλ των εδαφών που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το μελλοντικό κράτος που ελπίζουν και αρνείται αυτό που αποκαλούν «Νάκμπα» (αραβικά για την “καταστροφή”) του 1948.

Περίπου 950.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον πόλεμο που ακολούθησε τη δημιουργία του Ισραήλ.

Έντονη αντίδραση της ΕΕ: «Ζητάμε διευκρινίσεις από την Παλαιστίνη»

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο BBC: «Η ΕΕ εκπλήσσεται δυσάρεστα από την ανάρμοστη δήλωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών που κατηγορεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρατσισμό».

«Ζητάμε διευκρινίσεις από τις παλαιστινιακές αρχές σχετικά με αυτή την απαράδεκτη αντίδραση στο βίντεό της» προσθέτει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η απάντηση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών είναι μια σπάνια έντονη επίπληξη σε κορυφαίο στέλεχος των Βρυξελλών, με το οποίο συνήθως διατηρεί καλές σχέσεις.

Η Νάκμπα, η καταστροφή των Παλαιστινίων

Οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν την Ημέρα Νάκμπα στις 15 Μαΐου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ ο χρόνος της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ ακολουθεί το εβραϊκό ημερολόγιο.

«Νάκμπα» σημαίνει «Καταστροφή». Η Παλαιστινιακή Νάκμπα, όμως, που ξεκίνησε στις 15 Μάη του 1948, δεν είναι, απλά, μια μεγάλη Καταστροφή. Για τον Παλαιστινιακό λαό η «Νάκμπα» σηματοδοτεί μια Καταστροφή από τις 15 Μάη του 1948 που είναι σε πλήρη και συνεχή εξέλιξη, 74 χρόνια τώρα.

Η Νάκμπα ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 531 χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και του 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των δύο τρίτων του Παλαιστινιακού πληθυσμού — 950.000 άτομα — από την πατρίδα τους και τα σπίτια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση