Αποκαλυπτική ανάλυση του ευρωπαϊκού Politico, σκιαγραφεί τους λόγους που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σηκώσει τόσο έντονα τους τόνους έναντι της χώρας μας, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κάνει τους πολίτες της γείτονος να ξεχάσουν τα σημαντικά οικονομικά τους προβλήματα.
Ξεκινώντας την ανάλυσή του από την οικονομική δυσχέρεια στο εσωτερικό της χώρας, το άρθρο με τίτλο «Με την τουρκική οικονομία σε κρίση, ο Ερντογάν επιλέγει τις μάχες του στο εξωτερικό», ξετυλίγει το σκεπτικό πίσω από την ολοένα και αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο.
Τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ στην Τουρκία, αλλά και σειρά αξιωματούχων έχουν «σηκώσει το τελευταίο διάστημα το ζήτημα των ελληνικών νησιών, απειλώντας την κυριαρχία της Ελλάδας.
«Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες στην πατρίδα του σε μια σημαντική στιγμή» σημειώνει το δημοσίευμα. Πριν από το τέλος του επόμενου Ιουνίου, θα πρέπει να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να τον επανεκλέξουν για τρίτη θητεία, ενώ το κόμμα του, το ΑΚΡ, θα αγωνιστεί επίσης για να αυξήσει το ποσοστό των εδρών του στο κοινοβούλιο, αφού στερήθηκε την απόλυτη πλειοψηφία το 2015.
Μόλις το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Ερντογάν εξαπέλυσε μύδρους για μια ακόμη φορά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως αθέτησε τα συμφωνηθέντα και επιμένοντας πως η επισκέψεις Μητσοτάκη και άλλων κυβερνητικών στελεχών σε ακριτικά νησιά αποτελούν πρόκληση για την Τουρκία. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Politico, ο Ερντογάν αναζητά στο εξωτερικό να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας του, εν μέρει από οικονομική ανάγκη και εν μέρει από πολιτική σκοπιμότητα.
Η Τουρκία του Ερντογάν «κλειδί» στην κρίση του πολέμου
Στην Ουκρανία, η Άγκυρα έχει αναδειχθεί σε σημαντικό στρατιωτικό προμηθευτή του Κιέβου, ενώ παράλληλα τοποθετείται ως διπλωματικός διαμεσολαβητής ισχύος και αρνείται να υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ένας σημαντικός λόγος που επιμένει σε αυτό: Η Τουρκία έχει μεγάλο οικονομικό συμφέρον και στις δύο χώρες που θέλει να διατηρήσει, σημειώνει το δημοσίευμα.
Μια τετραμερής συνάντηση, με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα πραγματοποιηθεί μέσα στις «προσεχείς εβδομάδες» στην Τουρκία για να οργανωθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε η Άγκυρα. Και η πρωτοβουλία αυτή είναι μόνο μία από τις ρελάνς Ερντογάν σε διεθνές επίπεδο από την κήρυξη του πολέμου.
Και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν φρόντισε να βρεθεί στο επίκεντρο, απειλώντας να εμποδίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη συμμαχία, προτού υποχωρήσει αφού δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την Τουρκία να αναχαιτίσει τις κουρδικές ομάδες – δίνοντάς του μια κεντρική φωτογραφική ευκαιρία. Με το μνημόνιο που υπέγραψε εμφάνισε εαυτόν ως θριαμβευτή στο διπλωματικό επίπεδο.
Είτε βέβαια το μνημόνιο μπορεί να προσφέρει κάτι στην Τουρκία είτε όχι, γεγονός είναι πως ο Ερντογάν έφυγε από τη Μαδρίτη με μια θετική δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με την προμήθεια F-16 και την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος τουρκικού στόλου μαχητικών.
Ο Ερντογάν αναδεικνύει σταθερά την Ελλάδα ως εξωτερική απειλή
Σε άλλα σημεία, ο Ερντογάν τσίγκλησε το εθνικιστικό συναίσθημα των πολιτών του – μια στρατηγική που γνωρίζει πως κερδίζει ψήφους. Παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως εξωτερική απειλή για το έδαφος της Τουρκίας και τον κουρδικό αυτονομισμό ως εσωτερική, δημιούργησε την αίσθηση ότι η χώρα αντιμετωπίζει επιθέσεις από τις οποίες μόνο αυτός μπορεί να την προστατεύσει, αναφέρει το δημοσίευμα.
Πράγματι, ο Τούρκος πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει πως οι αμερικανικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος πολλαπλασιάζονται με το πρόσχημα της ρωσικής απειλής, όμως, όπως υποστηρίζει, έχουν ως στόχο στην πραγματικότητα την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό πως Τούρκοι πολίτες που μένουν στην Ελλάδα, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην The Standard έχουν σχηματίσει την εντύπωση, μέσω των δημοσιευμάτων στη χώρα τους, πως η Ελλάδα θα μπορούσε με την υποστήριξη Γαλλίας και ΗΠΑ να τους επιτεθεί.
Γιατί ο Ερντογάν είναι απαραίτητος στη Δύση
Όπως όμως τονίζει το δημοσίευμα, αυτό το μοτίβο κινήσεων αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή του Ερντογάν διεθνώς. Για γεωγραφικούς και γεωπολιτικούς λόγους, οι δυτικοί σύμμαχοι χρειάζονται τη συνεργασία της Τουρκίας, ειδικά όσο αυξάνεται η πίεση προς τη Ρωσία. Η παρουσία της στη Μέση Ανατολή και κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας την καθιστά απαραίτητο εταίρο, ακόμη και αν είναι αναξιόπιστος, λέει το Politico.
«Για τη Δύση, η Ρωσία είναι η κρίση, ο Πούτιν είναι η μεγάλη απειλή, και ξαφνικά αυτό κάνει τον Ερντογάν πιο σημαντικό, πιο αποδεκτό και τις υπερβολές του πιο ανεκτές», δηλώνει στο δημοσίευμα ο Καρμπεκίρ Ακουγιονλού, λέκτορας πολιτικής και διεθνών σχέσεων στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) του Λονδίνου. «Αυτό του δίνει πιο ελεύθερα χέρια στο εσωτερικό και του δίνει την αίσθηση ότι είναι απαραίτητος στην παγκόσμια σκηνή, και το χρησιμοποιεί στο έπακρο» προσθέτει.