Quantcast
17:24
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:24
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νέα επιχείριση «σαγήνης» της Άγκυρας στο Κάιρο – Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί την Τουρκία μέσα στο ραμαζάνι

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Σαμέχ Σούκρι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Σαμέχ Σούκρι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

05.04.2023
23:45
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2023 • 13:17
Ακόμη δεν είναι γνωστή η ημερομηνία της επίσκεψης του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε σήμερα πως ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι θα επισκεφθεί την Άγκυρα στη «διάρκεια του ραμαζανιού», καθώς η Άγκυρα και το Κάιρο επιδιώκουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

«Τον προσκάλεσα στην Τουρκία. Συμφωνήσαμε να ξαναβρεθούμε στη διάρκεια του ραμαζανιού (…) Θα είμαστε ευτυχείς να καλωσορίσουμε και πάλι τον κ. Σούκρι στη χώρα μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η ημερομηνία της επίσκεψης μένει να επιβεβαιωθεί, είπε.

Ο μήνας του ραμαζανιού, που είναι περίοδος νηστείας και προσευχών για τους μουσουλμάνους, αναμένεται να τελειώσει γύρω στις 21 Απριλίου.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας είχε επισκεφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 50.000 ανθρώπων στην Τουρκία και στη Συρία.

«Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στη σχέση μας με την Αίγυπτο», είχε δηλώσει τότε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον Σούκρι στο λιμάνι της Μερσίνας, στη νότια Τουρκία, όπου είχε δέσει πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια της Αιγύπτου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κάιρο και την Άγκυρα είχαν ψυχρανθεί αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι το 2013, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που ήταν κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως η Τουρκία επιδιώκει εδώ και μήνες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με πολλές περιφερειακές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Έτσι, ο Τούρκος και ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκαναν χειραψία στα τέλη Νοεμβρίου στο περιθώριο της έναρξης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου που ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Να θυμίσουμε ότι το Νοέμβριο υπεγράφη η νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου με την οποία τέθηκε σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, και ακυρώθηκε στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.

«Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές», είχε δηλώσει τότε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθετε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητας της Ελλάδας.

«Η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στις αξίες κάθε χώρας. Η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» τόνιζε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση