11:08
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:08
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για την «έκθεση φωτιά» της Κομισιόν – Τα F-16 έφεραν εσωτερική «φαγωμάρα» στην Αθήνα

Η απόφαση του Κογκρέσου έγινε «παντιέρα» στην Άγκυρα και έφερε αντιπαραθέσεις στην Αθήνα

Η απόφαση του Κογκρέσου έγινε «παντιέρα» στην Άγκυρα και έφερε αντιπαραθέσεις στην Αθήνα

12.10.2022
21:10
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2022 • 8:35
Επιθετική απάντηση από την Άγκυρα που στοχοποιεί ξανά την Ελλάδα

Η έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών να εκδίδει ανακοίνωση με βολές κατά πάντων, έχοντας πάντα στο στόχαστρο την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το Anadolu, η Άγκυρα κάνει λόγο για «ακόμα ένα παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας» και υπογραμμίζει ότι «οι ενότητες της έκθεσης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου, όπως πάντα, αντικατοπτρίζουν τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων και αγνοούν τους Τουρκοκύπριους».

Η επιθετική ανακοίνωση από την Άγκυρα

«Η Έκθεση για την Τουρκία για το 2022, που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την προσέγγιση της Ε.Ε. στη χώρα μας, η οποία απέχει πολύ από τη στρατηγική της σκοπιά και δεν έχει όραμα. Αυτή η έκθεση, στην οποία αγνοούνται οι ευθύνες έναντι της υποψήφιας χώρας Τουρκίας και επιδεικνύεται μια προσέγγιση διπλών προτύπων, είναι ακόμα ένα παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας.

Ενώ η σημασία της από κοινού δράσης και της συνεργασίας ενάντια σε κοινές προκλήσεις τονίστηκε στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή του προέδρου μας, είναι λυπηρό που αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης δεν αντικατοπτρίστηκε στην Έκθεση για την Τουρκία.

Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Απορρίπτουμε πλήρως τους άδικους ισχυρισμούς της ΕΕ, ενάντια στο πολιτικό μας σύστημα, στους πολιτικούς και κυβερνώντες μας, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες στη χώρα μας, σε ορισμένες δικαστικές αποφάσεις και στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και δεν αίρει τα πολιτικά εμπόδια στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στην Άγκυρα
Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στην Άγκυρα / Φωτογραφία: Anadolu

Το γεγονός ότι οι ενότητες της έκθεσης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου, όπως πάντα, αντικατοπτρίζουν τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων και αγνοούν τους Τουρκοκύπριους όπως και τις απόψεις της χώρας μας και της ΤΔΒΚ, αποκαλύπτει ξεκάθαρα για ποια συμφέροντα συντάχθηκε η έκθεση.

Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η Ε.Ε. δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η δράση με αυτόν τον τρόπο είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο.

Είναι επίσης περίεργο το γεγονός ότι η χώρα μας επικρίνεται στην έκθεση για μη συμμετοχή στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και δεν έχει καμία υποχρέωση. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο χάρη στην προσέγγιση αρχών της Τουρκίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις, η Ε.Ε. θα πρέπει να δει την Τουρκία ως υποψήφια προς διαπραγμάτευση χώρα, όχι ως τρίτη χώρα που θα της χτυπήσει την πόρτα όταν χρειάζεται και θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της αρχής της πιστότητας του συμφώνου. Οι εκθέσεις της Ε.Ε. θα ληφθούν σοβαρά υπόψη μόνο όταν υιοθετηθεί μια τέτοια προσέγγιση».

Κόλαφος η έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία

Νωρίτερα σήμερα, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στην οποία σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται η «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» της χώρας.

«Μετά από κάποιες θετικές εξελίξεις το 2021, οι σχέσεις με την ΕΕ επιδεινώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και απειλητικών τουρκικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και κατά της Κύπρου. Επιπλέον, συνέχισε να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν παράνομα τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Παρά τη διεθνή καταδίκη, συνέχισε το σχέδιό της να ανοίξει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων. Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

H αξιολόγηση της Επιτροπής ωστόσο επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος-κλειδί για την ΕΕ και είναι μια χώρα υποψήφια προς ένταξη. «Ο διάλογος και η συνεργασία συνεχίζονται σε κεντρικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το κλίμα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια, η μετανάστευση, η δημόσια υγεία, περιφερειακά ζητήματα, το εμπόριο και οι μεταφορές», είπε.

Καλίν για F-16: «Θετικό βήμα για την Τουρκία»

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, που συνοδεύει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αστανά του Καζακστάν, χαρακτήρισε θετική την άρση των δύο όρων που περιορίζουν την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα δήλωσε, σύμφωνα με το cnn turk,: «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Αυτό είναι καλό για εμάς. Εάν κάνουμε συμφωνία για τα F-16, θα την έχουμε κάνει υπό τους όρους που θέλουμε. Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Υπάρχει πάντως κάτι υπέρ μας. Το βλέπουμε ως ένα θετικό βήμα για την Τουρκία».

Πράγματι, η αμερικανική Γερουσία ξεκίνησε την Τρίτη τη συζήτηση του νόμου για την έγκριση της εθνικής άμυνας (National Defense Authorization Act – NDAA) για το οικονομικό έτος 2023, ο οποίος προβλέπει χρηματοδότηση ύψους περίπου 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εθνική άμυνα και λειτουργεί ως νομοθετικό όχημα για άλλες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ασφάλεια. Σε αυτή φαίνεται πως αποσύρθηκε η περιβόητη τροπολογία Μενέντεζ που περιόριζε τον Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.

Φαγωμάρα στην Αθήνα για τα F-16

Ωστόσο, η είδηση αυτή προκάλεσε την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τη σκληρή απάντηση της κυβέρνησης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του ‘πιστού και προβλέψιμου συμμάχου’ που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα».

«Το πανηγυρικό κλίμα που καλλιέργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τη Σύνοδο της Πράγας, ότι “ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αποτελούν εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας”, καταρρέει με πάταγο, ύστερα και από την τελευταία εξέλιξη με την άδεια πώλησης των F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, χωρίς καν τα “φύλλα συκής” που είχαν ακουστεί» τόνισε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

«Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση» σημείωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση