04:44
13/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:44
13/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αγίου Βαλεντίνου: Πώς καθιερώθηκε η «ημέρα του έρωτα» – Οι χώρες που έχουν απαγορεύσει τη γιορτή για τους πιο απίθανους λόγους

Βιβλίο σε σχήμα καρδιάς / Φωτογραφία: Pixabay

Βιβλίο σε σχήμα καρδιάς / Φωτογραφία: Pixabay

14.02.2023
09:20
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2023 • 14:07
Κάποιες χώρες έχουν απαγορεύσει να γιορτάζεται η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι αυτή η στιγμή του χρόνου που οι ερωτευμένοι εκφράζουν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα, γλύκα, σαν ένα δεύτερο «πρώτο ραντεβού».

Η έμπνευση για την καθιέρωση αυτής της γιορτής ήρθε από τα Λουπερκάλια, που γίνονταν στα μέσα Φεβρουαρίου. Τα Λουπερκάλια ήταν μια από τις παλαιότερες ρωμαϊκές γιορτές που τελούνταν κάθε χρόνο προς τιμήν του Λούπερκους, πρώιμου θεού της γονιμότητας στη ρωμαϊκή μυθολογία.

Γιορτάζονταν σε πολλές πόλεις της Ιταλίας και της Γαλατίας και απαγορεύτηκαν το 494 μ.Χ. από τον Πάπα. Το φεστιβάλ, που γιόρταζε τον ερχομό της άνοιξης, περιελάμβανε τελετουργίες γονιμότητας, καθώς και το ζευγάρωμα γυναικών με άνδρες μέσω κλήρωσης.

Στα τέλη του 5ου αιώνα, ο Πάπας Γελάσιος Α’ απαγόρευσε τους εορτασμούς για τα Λουπερκάλια και τα οποία θεωρείται ότι αντικατέστησε η σημερινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Η πραγματική όμως προέλευση της γιορτής έχει μία άλλη ιστορία κρυμμένη από πίσω.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάστηκε ως ημέρα ρομαντισμού μέχρι τον 14ο αιώνα περίπου. Αν και υπήρχαν αρκετοί χριστιανοί μάρτυρες με το όνομα Βαλεντίνος, η ημέρα λέγεται ότι πήρε το όνομά της από έναν ιερέα που μαρτύρησε από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β’ Γότθικο.

Σύμφωνα με το μύθο, ο ιερέας έστειλε ένα γράμμα στην κόρη του δεσμοφύλακά του, με την οποία είχε γίνει φίλος καθώς τον θεράπευσε από την τύφλωση. Το γράμμα έφερε την υπογραφή: «Από τον Βαλεντίνο σου».

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο Άγιος Βαλεντίνος αψήφησε τις εντολές του τότε αυτοκράτορα και πάντρευε κρυφά ζευγάρια, για να γλιτώσει τους συζύγους από το να σταλθούν στον πόλεμο. Γι’ αυτό το λόγο η γιορτή του συνδέεται με την αγάπη.

Η επίσημη έναρξη της γιορτής εμφανίστηκε το 1500, ενώ στα τέλη του 1700 χρησιμοποιήθηκαν οι πρώτες τυπωμένες εμπορικές «ερωτικές» κάρτες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να τις χρησιμοποιούν από τα μέσα του 1800.

Ο Άγιος Βαλεντίνος συνήθως εκπροσωπείται από τον Έρωτα, τον Ρωμαίο θεό της αγάπης, ο οποίος περιβάλλεται από τις καρδιές και τα βέλη του.

Τέλος, μια επιπλέον πληροφορία είναι πως επειδή η περίοδος ζευγαρώματος των πτηνών ξεκινά στα μέσα Φεβρουαρίου, τα πουλιά έγιναν επίσης σύμβολο της ημέρας.

Αυτές οι χώρες έχουν απαγορέψει τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Υπάρχουν μερικές χώρες που έχουν απαγορέψει τον εορτασμό της αγάπης, είτε για λόγους θρησκευτικούς είτε εθιμοτυπικούς.

Η παράδοση αυτή ωστόσο κάθε άλλο παρά συγκινεί κάποιες χώρες της Ανατολής, οι οποίες βασιζόμενες στην ιδέα ότι η «ημέρα των ερωτευμένων» ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σεξ και την κατανάλωση αλκοόλ, έχουν απαγορεύσει τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτές είναι η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και η Ινδία.

Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύονται δια ροπάλου οι δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης. Το 2012 μάλιστα πέντε άνδρες είχαν καταδικαστεί σε 39 χρόνια φυλάκιση, όταν «πιάστηκαν» να χορεύουν και να πίνουν αλκοόλ μαζί με γυναίκες ανήμερα της 14ης Φλεβάρη.

Το Πακιστάν μπήκε στη λίστα των χωρών που τάσσονται κατά του Αγίου Βαλεντίνου το 2017, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η γιορτή αντιτίθεται στη μουσουλμανική παράδοση και προάγει τις εξωσυζυγικές σχέσεις. Θρησκευτικοί είναι και οι λόγοι που Μαλαισία, Ινδονησία και Ινδία δεν δέχονται τη γιορτή των ερωτευμένων.

Η επαρχία Μπέλγκοροντ στη Ρωσία από την άλλη, απαγόρευσε το 2011 την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου, επικαλούμενη την «πνευματική ασφάλεια» των πολιτών. Οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “η ατμόσφαιρα της γιορτής δεν προάγει την καλλιέργεια πνευματικών και ηθικών αξιών στη νεολαία.

Επίσης, το 2013, σχολεία σε Βρετανία και ΗΠΑ (συγκεκριμένα στις πολιτείες Φλόριντ και Μινεσότα) απαγόρευσαν τις ανταλλαγές δώρων για τη συγκεκριμένη ημέρα. Οι διοικήσεις των εν λόγω σχολείων εξήγησαν ότι έλαβαν την εν λόγω απόφαση προκειμένου να επιδείξουν πολιτισμική ευαισθησία. Ο διευθυντής ενός βρετανικού σχολείου μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι μαθητές δεν ήταν «συναισθηματικά ώριμοι για να διαχειριστούν την γιορτή του Βαλεντίνου»…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση