15:22
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:22
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η μέρα της Μαρμότας στα αεροδρόμια Βρετανίας και Ευρώπης – Καθησυχαστικός ο ΕΟΤ αναφορικά με τις πτήσεις προς Ελλάδα

Καθηλωμένα αεροπλάνα της British Airways στο αεροδρόμιο Χίθροου στη Βρετανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθηλωμένα αεροπλάνα της British Airways στο αεροδρόμιο Χίθροου στη Βρετανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

06.07.2022
20:38
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2022 • 8:14
Πολύ δύσκολη η κατάσταση στα αεροδρόμια της Βρετανίας

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στα αεροδρόμια της Ευρώπης. Εικόνες χάους στη Βρετανία, με χαμένες αποσκευές, πολύωρες καθυστερήσεις και τεράστιες ουρές, ενώ έπεσε η ιδέα ο στρατός να βοηθήσει ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η British Airways ανακοίνωσε στη Βρετανία ότι μόνο αυτό τον Ιούλιο θα ακυρώσει 650 επιπλέον προγραμματισμένες πτήσεις της. Από την αρχή της πανδημίας περίπου 30.000 εργαζόμενοι στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου είτε απολύθηκαν, είτε παραιτήθηκαν και, αν σ’ αυτούς προστεθούν όσοι απουσιάζουν με αναρρωτική άδεια, μπορεί εύκολα να γίνουν κατανοητές οι εικόνες με τις χιλιάδες χαμένες αποσκευές, τις πολύωρες καθυστερήσεις με τις τεράστιες ουρές, αλλά και οι ακυρώσεις πτήσεων την τελευταία στιγμή.

Για μεγάλο όγκο κλήσεων κάνει λόγο απευθυνόμενη στους ταξιδιώτες η British Airways και λέει ότι θα επικοινωνήσει μαζί τους αν ακυρωθεί η πτήση.

 

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που προτάθηκε ακόμη και η βοήθεια του στρατού για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Πρόταση που απορρίφθηκε από την Βρετανική κυβέρνηση, η οποία όμως ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να διευκρινίσουν μέχρι την Παρασκευή ποιες πτήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, αλλά και να καταθέσουν προτάσεις για την οριστική λύση του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα αφορούν κυρίως τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και Easyjet, της οποίας μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων παραιτήθηκε τη Δευτέρα καθώς η εταιρεία του αναγκάστηκε να ακυρώσει 742 πτήσεις μόνο τον προηγούμενο μήνα.

 ΕΟΤ: «Δεν ανησυχούμε – Οι ακυρώσεις δεν αφορούν ελληνικούς προορισμούς»

Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη του γραφείου του ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας Ελένη Σκαρβέλη ήταν καθησυχαστική για τις πτήσεις που αφορούν την Ελλάδα.

«Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, και κατόπιν επαφών μας με την βρετανική αγορά, δεν ανησυχούμε για τις ακυρώσεις κάποιων πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της έλλειψης προσωπικού στα αεροδρόμια. Οι ακυρώσεις δεν αφορούν στο σύνολο τους ελληνικούς προορισμούς και προς τα παρόν οι ταξιδιώτες μεταφέρονται με άλλες πτήσεις για την Ελλάδα. Φυσικά, αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για τους ίδιους. Ειδικά όταν δεν έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως από τις αεροπορικές εταιρείες».

Όπως διευκρίνισε η κα Σκαρβέλη «κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη έκταση στο πρόβλημα, που προέκυψε ως μία από τις απροσδόκητες επιπτώσεις της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών από την Βρετανία προς την χώρα μας είναι αυξημένες κατά πολύ, σε σύγκριση με το 2019».

Σοβαρά προβλήματα σε Σουηδία, Βέλγιο

Σοβαρά προβλήματα πάντως παρατηρούνται και σε άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης όπως π.χ. αυτά της Σουηδίας, όπου οι πιλότοι της αεροπορικής εταιρείας SAS έχουν κηρύξει απεργία, αλλά και στο Βέλγιο, όπου και εκεί η Brussels Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου 700 πτήσεις της.

Στην Ισπανία αυτό το σαββατοκύριακο θα απεργήσουν οι υπάλληλοι των εταιρειών EasyJet και Ryanair, ενώ και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, αλλά και σε αεροδρόμια της Γερμανίας οι υπάλληλοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.

Μπαράζ ακυρώσεων πτήσεων στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Η British Airways πρόκειται να ακυρώσει περισσότερες από 1.000 επιπλέον πτήσεις αυτό το καλοκαίρι από τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Γκάτγουικ, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού συνεχίζουν να επηρεάζουν τις δραστηριότητές της. Έρχεται έτσι να προστεθεί στις δεκάδες αεροπορικές από την Ευρώπη που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Περισσότεροι από 100.000 ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, όπως η Μάλαγα, η Πάλμα και το Φάρο, θα επηρεαστούν, αν και η βρετανική αεροπορική εταιρεία θα περικόψει κυρίως δρομολόγια με πολλές καθημερινές αναχωρήσεις.

Η διευκόλυνση της κυβέρνησης που «ακυρώνει» πτήσεις

Ο αερομεταφορέας, ο οποίος την άνοιξη μείωσε περίπου το 10% των προγραμματισμένων πτήσεών του μέχρι τον Οκτώβριο, αποφάσισε να περικόψει περαιτέρω το πρόγραμμά του, αφού η κυβέρνηση προσέφερε «αμνηστία χρονοθυρίδων» τον περασμένο μήνα.

Τα προβλήματα στην κύρια βάση της στο Γκάτγουικ, ειδικότερα, οδήγησαν την easyJet να ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις κατά το εξάμηνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC.

Η κίνηση αυτή επέτρεψε στις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους χωρίς να χάσουν το δικαίωμα σε πολύτιμες χρονοθυρίδες προσγείωσης σε πολυσύχναστα αεροδρόμια, οι οποίες κανονικά χορηγούνται βάσει του κανόνα “use it or lose it”.

Γυναίκα ανοίγει τη βαλίτσα της στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης, την πρώτη ημέρα απεργία που κήρυξε το πλήρωμα της Ryanair
Γυναίκα ανοίγει τη βαλίτσα της στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης, την πρώτη ημέρα απεργίας που κήρυξε το πλήρωμα της Ryanair / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκπρόσωπος της British Airways δήλωσε: «Λάβαμε προληπτικά μέτρα νωρίτερα φέτος για να μειώσουμε το καλοκαιρινό μας πρόγραμμα, ώστε να παρέχουμε στους πελάτες μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ειδοποίηση για τυχόν αλλαγές στα ταξιδιωτικά τους σχέδια».

«Καθώς ολόκληρη η αεροπορική βιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία της, δυστυχώς κατέστη αναγκαίο να προβούμε σε περαιτέρω μειώσεις. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους πελάτες για να ζητήσουμε συγγνώμη και να τους προσφέρουμε να κάνουν νέα κράτηση ή να τους επιστρέψουμε τα χρήματά τους πλήρως» σημείωσε.

Μόνιμο μοτίβο οι αναταράξεις στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι αναταράξεις στα αεροδρόμια της Ευρώπης, καθώς η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν εκατοντάδες πτήσεις, λόγω των απεργιών των συνδικάτων, αλλά και της έλλειψης προσωπικού.

Η βελγική θυγατρική της Lufthansa, η Brussels Airlines, ανακοίνωσε προχθές πως ακυρώνει σχεδόν 700 πτήσεις της, στη διάρκεια της θερινής περιόδου, περίπου το 6% των προγραμματισμένων, ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας και να αποφευχθούν απεργίες.

Ακυρώσεις πτήσεων
Αεροπλάνο της Brussels Airlines / Φωτογραφία: ΕΡΑ

«Σήμερα ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των συνδικάτων και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω κινητοποιήσεις (το φετινό καλοκαίρι)», αναφέρεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε η εκπρόσωπος της Brussels Airlines Μάαικε Άντρις. «Για μακροπρόθεσμες λύσεις, θα οργανώσουμε μια συνάντηση με τα συνδικάτα στις 23 Αυγούστου».

Οι ακυρώσεις θα οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων ύψους 10,2 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσθεσε η αεροπορική εταιρεία.

Οι πιλότοι και τα πληρώματα καμπίνας της Brussels Airlines πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα τριήμερη απεργία, αφού διαμαρτυρήθηκαν ότι ο φόρτος εργασίας ήταν υπερβολικά υψηλός και ότι η εταιρεία γνώριζε την κατάσταση για περίπου ένα χρόνο και δεν έκανε τίποτε για να τη διορθώσει.

Αναταράξεις όλο το καλοκαίρι στις αερομεταφορές

Το άλμα του πληθωρισμού σε όλη την ήπειρο είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια εργαζόμενοι να παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, οδηγώντας τα εργατικά συνδικάτα να ζητούν υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις, που συχνά συνοδεύονταν από προκηρύξεις απεργιών.

Αερομεταφορείς και εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις εργατικού προσωπικού για να μπορέσουν να διαχειριστούν επαρκώς τη ροή επιβατών καθώς η ζήτηση για ταξίδια ανάκαμψε με τον τερματισμό των περισσότερων περιορισμών της COVID-19. Εργαζόμενοι σε πολλές άλλες αεροπορικές εταιρείες επίσης σχεδιάζουν απεργίες φέτος το καλοκαίρι.

Οι εργαζόμενοι στη Ryanair, προχώρησαν στις 24/6 σε απεργία στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία σε μια διαμάχη για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες, στο τελευταίο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων από εργαζομένους σε διάφορους κλάδους στην Ευρώπης.

Τα συνδικάτα των πληρωμάτων καμπίνας της Ryanair στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία προκήρυξαν τριήμερη απεργία. Το προσωπικό στη Γαλλία και την Ιταλία απείχε από την εργασία του, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Τα πληρώματα στην Ισπανία κατέβηκαν σε απεργία και πάλι στις 30 Ιουνίου και την 1-2 Ιουλίου.

Σε «νευρική κρίση» και τα αεροδρόμια

Στο τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, στο Σίπολ του Άμστερνταμ, οι ουρές φτάνουν μέχρι το εξωτερικό του κτιρίου εδώ και αρκετές εβδομάδες, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού ασφαλείας. Εκνευρισμένα, τα ενδιαφερόμενα συνδικάτα απείλησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι είναι έτοιμα για «μεγάλης κλίμακας» δράση την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι εξουθενώνονται από την κόπωση.

Όμως, το Άμστερνταμ είναι μόνο ένα παράδειγμα. Στις αρχές Μαΐου, ο ευρωπαϊκός κλάδος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI Europe) παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «σημαντικοί περιορισμοί» που οδηγούν σε συμφόρηση των αεροδρομίων σε όλη την Ευρώπη.

«Η άμεση πρόκληση είναι η διαχείριση της ξαφνικής αύξησης της κίνησης, δεδομένου ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια μείωση των πόρων των αεροδρομίων και της επίγειας εξυπηρέτησης», δήλωσε ο Ολιβιέ Γιάνκοβεκ, γενικός διευθυντής του οργανισμού.

Παρά την επιστροφή στην κανονικότητα, οι προβλέψεις για το έτος 2022, σύμφωνα με το ACI, είναι ότι τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα εξακολουθούν να έχουν 540 εκατομμύρια λιγότερους επιβάτες σε σύγκριση με το 2019 – με αποτέλεσμα σωρευτικές απώλειες από την αρχή της πανδημίας ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων επιβατών. Αυτό ισοδυναμεί με τη συνολική αύξηση των επιβατών που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια 36 ετών πριν από την πανδημία.

Εάν η σχετική πτώση των εσόδων των αερολιμένων και η συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία αποτελούν παράγοντες πίσω από τις τρέχουσες επιχειρησιακές προκλήσεις, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις προσθέτουν μόνο περισσότερες προκλήσεις για τις επενδύσεις των αερολιμένων στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και τη δυναμικότητα, αναφέρει ο οργανισμός αναφερόμενος στην αύξηση του ενεργειακού κόστους των τελευταίων μηνών.

Πώς η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει τις αναταράξεις στα αεροδρόμια

Στο πρωτοφανές χάος που επικρατεί στα αεροδρόμια της Ευρώπης και μάλιστα, εν μέσω τουριστικής σεζόν αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα τα πράγματα πηγαίνουν κάπως καλύτερα.

Το δημοσίευμα αναφερόμενο στην Ελλάδα σημειώνει: «Τα πράγματα πηγαίνουν κάπως καλύτερα στην Ελλάδα. Επιβάτες αναφέρουν μόνο λίγα λεπτά αναμονής στους ελέγχους ασφαλείας και η παραλαβή αποσκευών λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις».

Ταξιδιώτες με βαλίτσες στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Ταξιδιώτες με βαλίτσες στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φόβοι για ντόμινο στην ταξιδιωτική αλυσίδα

«Μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην εναέρια και επιβατική κίνηση’ λέει το γραφείο τύπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Γίνεται ωστόσο αναφορά ‘σε φαινόμενο ντόμινο στην ταξιδιωτική αλυσίδα’ που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Αυτό κυρίως σημαίνει καθυστερήσεις αφίξεων αεροπλάνων από άλλα επιβαρυμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια», όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι η γερμανική Fraport ανέβαλε πριν από πέντε χρόνια τη διαχείριση περιφερειακών αεροδρομίων επενδύοντας 440 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό τους.

«Σε ορισμένα αεροδρόμια οι αριθμοί κίνησης έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2019».

Μπόνους στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων ΑΙC, η Ελλάδα έχει γίνει πλέον η πρώτη χώρα που έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ του 2019 σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία. Αυτό οφείλεται σε μια νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο υπό την πίεση της συμφόρησης στην εναέρια κίνηση το 2019. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο δίνει μπόνους σε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για όσες λιγότερες καθυστερήσεις υπάρχουν.

Και λειτουργεί: Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα βελτιώθηκε η ακρίβεια στις ώρες πτήσεων τον φετινό Ιούνιο κατά 70% σε σχέση με το 2019».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση