Quantcast
13:33
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:33
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Καβάτζωμα» θέσης στον δρόμο: Η απόλυτη ελληνική «πατέντα» – Το πρόστιμο «φωτιά» και οι εξαιρέσεις

Εικόνα από καβάτζωμα θέσης

Εικόνα από καβάτζωμα θέσης

20.01.2023
09:42
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2023 • 18:11
Πότε υπάρχει εξαίρεση για το «καπάρωμα» της θέσης

Μια συνήθη πρακτική ορισμένων Ελλήνων είναι να «καβατζώνουν» τις θέσεις πάρκινγκ μπροστά από την οικία τους ή το κατάστημά τους, τοποθετώντας καρέκλες, γλάστρες και καφάσια.

Το πιο εντυπωσιακό, είναι πως το φαινόμενο αυτό συναντάται παντού (πόλεις – χωριά) και όπως είναι λογικό, η πρακτική αυτή είναι τελείως παράνομη.

Σύμφωνα με τον νόμο, κανείς δεν έχει δικαίωμα να καλύψει δημόσιο χώρο προς όφελος του, χωρίς να έχει λάβει την απαραίτητη άδεια.

Σε περίπτωση που εντοπίσεις κάτι παρόμοιο, έχεις το δικαίωμα να το καταγγείλλεις στην αστυνομία, καθώς η τακτική αυτή δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να είναι απολύτως ξεκάθαρος.

Σύμφωνα με το Άρθρο 48 του ΚΟΚ:

  • Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
  • Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Πότε υπάρχει εξαίρεση για το «καπάρωμα» της θέσης

Κατ’ εξαίρεση της διάταξης, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτά, η κατάληψή τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών, όπως αναφέρει το gocar.

Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.

Με απλά λόγια, ακόμη και αν τοποθετήσεις κάδο για εργασίες μπροστά από το σπίτι σου, απαιτείται να πάρεις άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να σου βεβαιώσει πρόστιμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση