Και επίσημα συμπεριελήφθη σήμερα, Τρίτη (15/03), στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων της ΕΕ, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς και άλλοι ολιγάρχες σε ένα νέο γύρο κυρώσεων που επιβάλλονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις απαγορεύουν επίσης συναλλαγές με τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft, Transneft και Gazprom Neft εξαιρώντας εκείνες που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα και άλλες πρώτες ύλες, αναφέρει η επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
Το ιδιωτικό αεροσκάφος του Ρομάν Αμπράμοβιτς προσγειώθηκε στη Μόσχα το πρωί της Τρίτης (15/3). Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων «Flightradar24» ανέφερε ότι το αεροσκάφος, το οποίο έχει τον αριθμό ουράς LX-RAY, έφτασε στην Ρωσία νωρίς το πρωί, έχοντας αποχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη.
#Russian oligarch Roman #Abramovich was spotted in the VIP lounge of #TelAviv airport waiting for his business jet to #Turkey. He flew to #Istanbul after it became known that #Israel had no intention of helping #Russians to hide from European and American #sanctions. pic.twitter.com/73OP5KrfgA
— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
Όπως ανέφερε χθες το Reuters, ο Αμπράμοβιτς εθεάθη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ τη Δευτέρα, λίγο πριν ένα τζετ που συνδέεται με τον ίδιο απογειωθεί για την Κωνσταντινούπολη.
Τέταρτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας
Τη Δευτέρα, ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.
Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, καθώς και την απαγόρευση εξαγωγών χάλυβα.
Εξοστρακίστηκε ο Αμπράμοβιτς από την Premier League
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (12/03), η Premier League επισημοποίησε τον αποκλεισμό του Ρομάν Αμπράμοβιτς από την προεδρία της Τσέλσι, μετά από τις κυρώσεις από την κυβέρνηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Μετά την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το συμβούλιο της Premier League απέκλεισε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς ως Διευθυντή της Ποδοσφαιρικής Λέσχης Τσέλσι.
Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δεν επηρεάζει την ικανότητα του συλλόγου να προπονείται και να παίζει τα παιχνίδια του, όπως ορίζεται στους όρους άδειας που εκδόθηκε από την κυβέρνηση, η οποία λήγει στις 31 Μαΐου 2022», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε το βράδυ της Παρασκευής (11/3) το «πράσινο φως» στην αμερικανική τράπεζα «Raine» για να προχωρήσει η πώληση της Τσέλσι, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Πέμπτη (10/3) προς τον ιδιοκτήτη της, Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Οι κυρώσεις σε 7 Ρώσους Ολιγάρχες
Η Μεγάλη Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβτς και τον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, προχωρώντας σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, λόγω των σχέσεών τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δύο δισεκατομμυριούχοι κι άλλοι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες είναι οι πιο υψηλές προσωπικότητες που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων των Βρετανών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Μ. Βρετανία ανέφερε ότι είχε συλλογική καθαρή περιουσία περίπου 15 δισεκατομμυρίων λιρών (17,94 δισεκατομμύρια ευρώ).