04:16
13/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:16
13/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η βία κατά αθλητών και αθλούμενων και τρόποι αντιμετώπισής της – Οδηγός για προπονητές και αθλητικούς παράγοντες

Μπάλα ποδοσφαίρου στο γήπεδο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μπάλα ποδοσφαίρου στο γήπεδο / Φωτογραφία: Eurokinissi

28.04.2024
10:43
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2024 • 13:15
Γιατί εκδηλώνεται η βία στους αθλητικούς χώρους

Το φαινόμενο της βίας εντός και εκτός των αθλητικών χώρων κατά αθλητών και αθλούμενων, παιδιών ή ενηλίκων ήταν το βασικό αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε το Kέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας στο πλαίσιο τουπρογράμματος Live Without Bullying.

Εκτός από την παρουσίαση του φαινομένου κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε το νέο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Live Without Bullying με τίτλο «Πρόληψη και αντιμετώπιση βίαιων καιεκφοβιστικών συμπεριφορών στον Αθλητισμό».

Πρόκειται για ένα καινοτόμο για τη χώρα μας εκπαιδευτικό εργαλείο, που εξετάζει διεξοδικά το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους και εστιάζει κυρίως σε μέτρα που μπορούν να ληφθούν από τους αθλητικούς συλλόγους για την πρόληψή του.

«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αθλητές/τριες όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια μιλούν για ένα βαρύ ψυχικό φορτίο που κουβαλούν για χρόνια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημιουργός και υπεύθυνη της εκπαίδευσης, Δρ Αντωνία Τορρένς, Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ που είναι και η δημιουργός και υπεύθυνη του Live Without Bullying.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα για τη βία κατά αθλητών

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται: σε προπονητές και προπονήτριες, σε στελέχη αθλητικών οργανισμών και σε εκπαιδευτικούς. Φιλοδοξία του προγράμματος με την ολοκλήρωσή του είναι οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές στον αθλητισμό, να εφαρμόζουν πρακτικές πρόληψης της βίας εντός της ομάδας, να αντιμετωπίζουν τη βία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, να βελτιώσουν το κλίμα στην ομάδα τους.

«Τα αίτια του εκφοβισμού και της βίας είναι κοινά για όλους τους χώρους. Στον αθλητισμό τα φαινόμενα αυτά ακούγονται λιγότερο ίσως γιατί η έννοια του αθλητισμού και της δύναμης που χρειάζεται για τους αθλητές, μπορεί να δίνουν σε ένα βαθμό και την λανθασμένη έννοια του “δυνατού” του “άτρωτου”, που μπορεί πιθανά να ανταπεξέλθει σε μεγάλες δυσκολίες.

Επίσης, ο αθλητισμός αντιπροσωπεύει αξίες όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αλληλεγγύη, η ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα, και εύκολα στο όνομα όλων αυτών μπορεί να δημιουργηθούν χειριστικές συμπεριφορές που να κατευθύνουν τους αθλητές σε διαστρεβλωμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τορρένς και συμπληρώνει:

«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αθλητές/τριες όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, μιλούν για ένα βαρύ ψυχικό φορτίο που κουβαλούν για χρόνια και πως αυτό έχει επηρεάσει την υγεία τους και τη ζωή τους συνολικά. Αυτό έχει συμβάλλει στην κινητοποίηση της κοινής γνώμης και της συλλογικής προσπάθειας που χρειάζεται, ώστε να δημιουργηθούν συγκεκριμένες πολιτικές και διαδικασίες από τους αθλητικούς παράγοντες που θα διασφαλίζουν συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας αναφορικά με την πιστοποίηση και αξιολόγηση των προπονητών και της διασφάλισης ποιότητας των υπηρεσιών προς τους αθλητές».

Γιατί εκδηλώνεται η βία στους αθλητικούς χώρους

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βία στους αθλητικούς χώρους εκδηλώνεται συνήθως μέσα από συναισθηματική παρενόχληση ή/και κακοποίηση ή/και παραμέληση ή την σωματική παρενόχληση ή/και κακοποίηση.

Παράλληλα, μπορεί να πρόκειται για παρενόχληση σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή να είναι σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση.

Η πιο σημαντική ένδειξη κακοποίησης, συμπληρώνουν, είναι όταν ένα παιδί δεν θέλει να πάει στην προπόνηση, έχει πεσμένη διάθεση ή έχει χαθεί γενικότερα το κίνητρό του για συμμετοχή. Για το λόγο αυτό θεωρούν πολύ σημαντική την πρόληψη και σε αυτόν τον τομέα, μέσα από την εκπαίδευση των ατόμων που βρίσκονται σε χώρους όπου δεν έχει πρόσβαση ο γονέας, τα οποία να μπορούν να εντοπίσουν από νωρίς τους κινδύνους για μία τέτοια συμπεριφορά.

«Πρέπει κατ’ αρχάς να υπάρχουν κριτήρια επιλογής, πιστοποίησης και αξιολόγησης όλων των επαγγελματιών που καλούνται να εκγυμνάσουν παιδιά, αλλά και ενηλίκους αθλητές. Αυτή θα πρέπει να ανήκει σε μία ευρύτερη πολιτική διαχείρισης των αθλητικών ζητημάτων μίας χώρας, να εφαρμόζεται με συνέπεια και να έχει συνέχεια», τονίζει η κ. Τορρένς και καταλήγει:

«Είναι σημαντικό επίσης να μπορούν οι προπονητές και οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους αναφορικά με καλές πρακτικές αναφορικά με μεθόδους ενίσχυσης της καλής ψυχολογίας των αθλητών τους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη, να βοηθήσει και σε ένα μεγάλο βαθμό στην πρόληψη συμπεριφορών βίας και εκφοβισμού στον αθλητισμό».

 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση