21:39
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:39
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ελλάδα διεκδικεί τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2030 – Διαψεύδει το υπουργείο την κατάθεση συνυποψηφιότητας με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο

Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης στο Μουντιάλ 2022 / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης στο Μουντιάλ 2022 / Φωτογραφία: ΕΡΑ

14.03.2023
20:45
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2023 • 19:33
Κατέθεσε ή όχι η Ελλάδα αίτημα για διοργάνωση του Μουντιάλ 2030 από κοινού με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο

Μεγάλα διεθνή ΜΜΕ σημείωναν την Τρίτη (14/03) πως η Ελλάδα μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο κατέθεσαν επίσημα μια υποψηφιότητα για την διοργάνωση του Μουντιάλ 2030.

«Δεν υπάρχει επίσημη (ή ανεπίσημη, ή οποιαδήποτε άλλης μορφής) κατάθεση στη FIFA συνυποψηφιότητας της χώρας μας -μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο- για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030».

Αυτό επισημαίνουν κύκλοι του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ως απάντηση στα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ περί κατάθεσης του φακέλου υποψηφιότητας για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2030.

«Εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο όσα δήλωσε στις 8 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, περί “επαφών μεταξύ των τριών χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης των δυνατοτήτων για την κατάθεση υποψηφιότητας”», προστίθεται στην ενημέρωση του Υφυπουργείου.

Η Ελλάδα θέλει να αναλάβει τη διεξαγωγή της διοργάνωσης μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, ωστόσο τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι τόσο εύκολα για τη χώρα μας.

Κι αυτό, γιατί και άλλες χώρες έχουν ενδιαφερθεί για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2030. Συγκεκριμένα η Αργεντινή, η Χιλή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη έχουν ήδη υποβάλει φακέλους για το τουρνουά που θα σηματοδοτήσει τον εορτασμό της 100ής επετείου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτημα για δημοσίευμα του Politico, τον περασμένο Φλεβάρη περί συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για το Μουντιάλ 2030, σημείωσε πως υπάρχει μια γενικότερη αθλητική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση και δεν υπάρχει κάτι οριστικό.

Τι έλεγε δημοσίευμα του Politico για το Μουντιάλ 2030

Το δημοσίευμα σημειώνει πως στις συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι, έγινε προσφορά δισεκατομμυρίων από τον Σαουδάραβα στη χώρα μας, η οποία από την πλευρά της οφείλει να συνυπογράψει, όπως και η Αίγυπτος, για την «αγορά» του Μουντιάλ από τη Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή και των δύο χωρών.

Για τη Σαουδική Αραβία η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο έδαφός της θα μπορούσε να αποτελέσει το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Η Αργεντινή, η Χιλή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη κατέθεσαν κι επίσημα τον περασμένο Φεβρουάριο κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, ζητώντας το τουρνουά να επιστρέψει «εκεί που γεννήθηκε το ποδόσφαιρο», 100 χρόνια μετά τη διεξαγωγή του πρώτου Μουντιάλ στο Μοντεβιδέο.

Υποψηφιότητα, επίσης, κατέθεσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχοντας μαζί τους και την Ουκρανία. Έντεκα ισπανικά γήπεδα και τρία πορτογαλικά θα συμμετάσχουν στο φάκελο που θα κατατεθεί. Κατά πάσα πιθανότητα, η Ουκρανία θα φιλοξενήσει έναν όμιλο της διοργάνωσης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση