Quantcast
18:05
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:05
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη κυβέρνηση

Ομοίωμα άνδρα κάθεται πάνω σε κέρματα του ευρώ / Φωτογραφία: Unsplash

Ομοίωμα άνδρα κάθεται πάνω σε κέρματα του ευρώ / Φωτογραφία: Unsplash

06.05.2023
07:40
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2023 • 17:50
Ποια είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη κυβέρνηση

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο απομακρύνεται ο δημόσιος διάλογος από κρίσιμα ζητήματα που ανάγονται σε αντίστοιχες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης.

Ειδικότερα:

• Κόκκινα δάνεια: από τις αρχές του 2019 δεν υφίσταται προστατευτικό πλαίσιο πρώτης κατοικίας. Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που θεσπίστηκε με το ν. 4738/2020 έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Έως τις αρχές της άνοιξης είχε ρυθμιστεί 1,1 δις ευρώ χρεών, την ώρα που το συνολικό ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 235 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) επιδεικνύουν δυσκαμψία στην απευθείας ρύθμιση των δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, εξωθώντας στην είσπραξη μεγάλου μέρους των δανειακών υποχρεώσεων με αναγκαστική εκτέλεση (κατάσχεση-πλειστηριασμός). Η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας είναι απαραίτητη, πλην όμως απουσιάζουν σχετικές προτάσεις από τα κόμματα.

• Εκκρεμείς συντάξεις: παρά τη ρύθμιση Χατζηδάκη για τις fast track συντάξεις, το πρόβλημα πολύμηνης καθυστέρησης στις απονομές εξακολουθεί να υφίσταται, ειδικά στις συντάξεις του πρώην ΟΑΕΕ και των ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση με 2 ή περισσότερα ταμεία. Η σχετική ρύθμιση δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς και χρειάζεται επικαιροποίηση.

• Κατώτατος μισθός-τριετίες: Οι διακηρύξεις για περαιτέρω αυξήσεις στον κατώτατο μισθό την προσεχή τετραετία δε λύνουν το πρόβλημα, καθώς το ζητούμενο είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με Εθνική Γενική ΣΣΕ. Αναμένουμε και την επαναφορά των προσαυξήσεων των τριετιών, που είχαν παγώσει από το 2012, με το δεύτερο μνημόνιο, έως ότου το ποσοστό ανεργίας πέσει κάτω από το 10% (ήδη το μήνα Μάρτιο η ανεργία έχει κατέλθει σε ποσοστό 10,9%.) Επί των κρίσιμων αυτών ζητημάτων για τον καθορισμό των αποδοχών των μισθωτών, τηρείται σιγή ασυρμάτου.

• Αναδρομικά συνταξιούχων: Η πολυετής ταλαιπωρία των συνταξιούχων συνεχίζεται, με προσφυγές στη δικαιοσύνη που λιμνάζουν επί 4 και πλέον έτη. Αναδρομικά έχουν δοθεί μόνο για τις κύριες συντάξεις, ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ το 2019 επέβαλαν να δοθούν αναδρομικά και στις επικουρικές, καθώς και τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας του 11μηνου 2015-2016. Κι ενώ οι σχετικές πληρωμές αποτελούν υποχρέωση του Δημοσίου, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί, ούτε έχουν δοθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις επί του ζητήματος.

• Καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη: Ο μέσος χρόνος εκδίκασης αγωγών και ανακοπών στο Πρωτοδικείο της Αθήνας υπερβαίνει τα 3-4 έτη. Αν συνυπολογίσουμε και το δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, απαιτούνται τουλάχιστον 6 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση, με τις ευνοϊκότερες των προβλέψεων. Η απάλειψη της προφορικής διαδικασίας με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το 2015 στις σχετικές υποθέσεις καθόλου δε συνεισέφερε στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, αντίθετα υπονόμευσε την ποιότητα των αποφάσεων που εκδίδονται. Απαιτούνται νέες ρυθμίσεις και επαναφορά της προφορικότητας της διαδικασίας.
Δυστυχώς, αντί όλων των ανωτέρω ουσιωδών ζητημάτων, ο δημόσιος διάλογος αναλώνεται σε διαξιφισμούς εντυπώσεων και σενάρια για τους συσχετισμούς των δυνάμεων της επόμενης μέρας.

Δημήτριος Γ. Τριπερίνας

Δικηγόρος ΔΣΑ

Ασκληπιού 42, Καλλιθέα: 2169007780

Πληροφορίες: Δικηγορικό Γραφείο Δημήτριος Τριπερίνας & Συνεργάτες

*Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις του The Standard



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση