Quantcast
21:57
07/10/2022
20°C
Clear sky

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:57
07/10/2022
20°C
Clear sky

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι εξηγήσεις και το «δεν γνωρίζω»: Από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη μέχρι τον Λιγνάδη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την Λίνα Μενδώνη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την Λίνα Μενδώνη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Θάνος Νικηταράς
09.08.2022
18:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό του μήνυμα ενημέρωσε τους πολίτες ότι... δεν γνώριζε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Μετά τον πολιτικό σάλο που ξέσπασε, λόγω των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό του μήνυμα έδωσε εξηγήσεις.

Εξηγήσεις που ωστόσο… προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε -εκτός των άλλων- αυτό που είχε διαρρεύσει και τις προηγούμενες ημέρες στον Τύπο, ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Ν.Ανδρουλάκη.

Παρόλα αυτά λίγες ημέρες μόνο μετά την εκλογή της και το σχηματισμό της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε προς δημόσια διαβούλευση (και εν συνεχεία ψήφισε μέσα στον Αύγουστο του 2019) το νόμο περί επιτελικού κράτους.

Ο λόγος για τον νόμο, που πήρε τον κωδικό 4622/2019 και κατατέθηκε στη Βουλή στις 26 Ιουλίου του 2019 και μεταξύ άλλων προέβλεπε (και προβλέπει ακόμα) τα εξής:

  • Συνιστάται η Προεδρία της Κυβέρνησης, ως αυτοτελής επιτελική δημόσια υπηρεσία, υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό, η οποία αποτελείται από τις ρητά μνημονευόμενες Υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κ.λπ.) και παράλληλα, καταργείται η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
  • Στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στην οποία υπάγεται εφεξής η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), συνιστώνται η Μονάδα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, με τις μνημονευόμενες αρμοδιότητες, οι Γενικές Γραμματείες Συντονισμού (Εσωτερικών Πολιτικών και Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων) καθώς η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Με απλά λόγια η ΕΥΠ είχε πλέον μόνο ένα πρόσωπο στο οποίο λογοδοτούσε, τον πρωθυπουργό. Το ίδιο έγινε παράλληλα τόσο για την ΕΡΤ όσο και για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο δηλαδή κρατικά ΜΜΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως ένας σοβαρός πρωθυπουργός που έχει τα πάντα υπό έλεγχο, οπότε το να επικαλείται το «δεν γνωρίζω» σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πότε ξανά η συγκεκριμένη κυβέρνηση επικαλέστηκε το «δεν γνωρίζω». Ήταν Φεβρουάριος του 2021 όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα δήλωνε άγνοια για τα πεπραγμένα του Λιγνάδη.

«Εδώ αισθάνομαι ότι ο Λιγνάδης, πέραν όλων των άλλων, μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Υποκριτική τέχνη. Ο ηθοποιός. Υπήρχε μία σταθερή άρνηση προς όλους μας όσους τον ρωτήσαμε ότι δεν έχει σχέση, ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Κι ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη, όπως φαίνεται στη συνέχεια, δράση του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Αυτό ας το δούμε σαν μία προσωπική μαρτυρία. Όταν παραιτήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου 6/2, παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη του Ν.Σ. που πιθανώς επέδρασε καταλυτικά στην επιλογή του να παραιτηθεί…» έλεγε χαρακτηριστικά.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση