Quantcast
23:11
31/01/2023
Greece

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:11
31/01/2023
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ιωάννα, τα «κοράκια», οι τραπεζίτες και τα bonus τους, και το αργοπορημένο ενδιαφέρον του Μητσοτάκη

Η Ιωάννα Κολοβού έξω από το σπίτι της / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Ιωάννα Κολοβού έξω από το σπίτι της / Φωτογραφία: Eurokinissi

03.12.2022
16:22
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2022 • 8:30
Η Ειρήνη Μπέλλα γράφει για την έξωση της Ιωάννας Κολοβού

H σπασμένη πόρτα της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού από τα «κοράκια των funds» που έφτασαν αχάραγα στο σπίτι της 5.30 το πρωί πριν από λίγο καιρό σόκαρε όλους.

Για 15 χιλιάδες ευρώ από κάρτες και όχι από στεγαστικό δάνειο, της έβγαλαν το σπίτι σε πλειστηριασμό και της το κατάσχεσαν. Το σπίτι που κληρονόμησε από τους γονείς της και είναι πρώτη της κατοικία.

Και ξημερώματα, παραπέμποντας σε άλλες εποχές, θέλησαν να την πετάξουν έξω. Πολλά ειπώθηκαν μέσα σε αυτό το διάστημα. Πολλοί την κατηγόρησαν γιατί όλος ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύτηκε στο σπίτι της και πήγε εκεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλοι γιατί δεν πλήρωνε και άλλες υποχρεώσεις της.

Όσοι γνωρίζουν την Ιωάννα Κολοβού

Υπάρχει όμως και η αλήθεια όσων την γνωρίζουν.

Με την Ιωάννα Κολοβού δουλέψαμε μαζί στην ίδια εφημερίδα για πολλά χρόνια, στο ίδιο τμήμα που ήταν προϊσταμένη, σε διπλανά γραφεία. Η Ιωάννα που όλοι εμείς ξέρουμε, δούλεψε σκληρά για δεκαετίες, με αξιοπρέπεια και μαχητικά.

Μονογονεϊκή οικογένεια, έκανε τα πάντα για τον Αντώνη της, το γιο της, και πολλές φορές μη έχοντας που να τον αφήσει τον έπαιρνε μαζί της. Για όλους εμάς τους φίλους της, ο μικρός τότε Αντώνης ήταν ο «ζαχαρούλης», όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούσαμε, που υπομονετικά την περίμενε να τελειώσει για να γυρίσουν στο σπίτι.

Η Ιωάννα Κολοβού δεν καταχράστηκε τίποτα. Δεν ήταν λαμόγιο- δημοσιογράφος, όπως αρέσκονται πολύ να χαρακτηρίζουν τους δημοσιογράφους. Αγαπούσε τη δουλειά της και είναι μια δημοσιογραφική πένα αξιοθαύμαστη. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται πάντα εύκολα.

Από αντικειμενικά προβλήματα, που οι φίλοι της τα γνωρίζουν, άρχισε να μην μπορεί να πληρώνει. Και όταν δεν πληρώνεις τις δόσεις τα επιτόκια εκτοξεύονται, γίνονται ληστρικά και ανυπέρβλητα. Και το ένα φέρνει το άλλο. Σαν ντόμινο.

Και μετά πλέεις σε ένα πέλαγο μανιασμένο από χρέη και παγώνεις. Η Ιωάννα Κολοβού δεν μπορούσε και όχι δεν ήθελε να μην πληρώνει. Καθώς τα χρέη συσσωρεύονταν με τις προσαυξήσεις η χαμηλή της σύνταξη πλέον ήταν αδύναμη να αποπληρώσει τα υψηλά ποσά στα οποία ανήλθαν.

Ανεξέλεγκτα τα funds

Και όλα αυτά τα γράφουμε γιατί σαν την Ιωάννα υπάρχουν κι άλλοι χιλιάδες. Τα «κοράκια» και τα «funds» έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτα να ορμούν μέσα στα σπίτια, να αρπάζουν την πρώτη κατοικία των ανθρώπων, να τη βγάζουν στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες.

Και μέχρι τώρα το κράτος τους παρακολουθούσε, δηλώνοντας ανίσχυρο να κάνει κάτι γιατί όλα αυτά είναι νομότυπα, σύμφωνα με νόμους που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, το νόμιμο είναι και ηθικό; Κάποτε – για τους παλιότερους που θυμούνται- αυτή η ταύτιση στοίχισε την καριέρα ενός ανερχόμενου τότε υπουργού -πολιτικού.

Πολλά νοικοκυριά στενάζουν πλέον από τα αυξημένα επιτόκια που επιβάλλουν οι τράπεζες στα δάνεια τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Και μάλιστα οι τραπεζίτες τα έχουν κανονίσει πολύ ωραία. Υψηλά επιτόκια στις δόσεις των δανείων. Μηδενικά σχεδόν στις καταθέσεις. Αυτές είναι οι τράπεζες που το κράτος για να μην καταρρεύσουν τις ανακεφαλαιοποίησε δυο φορές.

Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (2012 – 2013) έγινε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στοίχισε περίπου 25,5 δισ. Ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 κόστισε για το Δημόσιο και τους φορολογούμενους 5,4 δισ. Ευρώ.

Αυτά ήταν τα χρήματα των πολιτών που συνεχίζουν να τους πατούν στο λαιμό, ενώ τα τραπεζικά μεγαλοστελέχη επιφυλάσσουν για τους εαυτούς τους εκτός από τους μισθούς τους και μεγάλα bonus. Ξέρουν αυτοί άλλωστε. Αν πάει κάτι στραβά θα τρέξει πάλι το κράτος για να στηρίξει.

Το πρόβλημα έχει προχωρήσει πολύ. Και στο Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκαν να το δουν κατάματα μέσα από την σπασμένη πόρτα της Ιωάννας Κολοβού. Αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη οργή που ρέει υποδόρια και χρειάζεται ένα μικρό άνοιγμα για να εκραγεί. Και καθώς οι εκλογές είναι προ των πυλών οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θέλουν να κλείσουν όλα τα μέτωπα.

Για αυτό ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε την Πέμπτη τους τραπεζίτες για να τους… μαλώσει και να τους δώσει διορία δυο εβδομάδων για να καταθέσουν πρόταση για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται από κυβερνητικές διαρροές ενοχλημένος μαζί τους και ζήτησε οι τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά για να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Ζήτησε μάλιστα αλλαγές στις προμήθειες και τα επιτόκια ενώ παραδέχτηκε πως οι Τράπεζες θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία το 2022, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια.

Όλη αυτή η πρεμούρα από την κυβέρνηση ωστόσο έρχεται λίγο καθυστερημένα. Οι καλές προθέσεις που βγάζει επικοινωνιακά προς τα έξω η κυβέρνηση χάνονται μέσα στο ομιχλώδες τοπίο των εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Μας κάνει να αναρρωτηθούμε: «Γιατί τώρα που έχουμε εκλογές;». Μήπως είναι αργά κύριε Πρωθυπουργέ; Και τι θα γίνει με όσους έχουν χάσει ήδη τα σπίτια τους; Και ας σας δώσουμε μια καλή ιδέα να συμπεριλάβετε στα μέτρα σας. Αφού δεν μπορείτε να απαγορεύσετε στους τραπεζίτες να δώσουν bonus στον εαυτό τους, φορολογήστε το με 90%.

*Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις του The Standard

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση