Quantcast
00:15
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:15
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εκλογές: Τα μυστικά της πρώτης και δεύτερης κάλπης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, σε μια ακόμη δημοσκόπηση πριν τις εκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, σε μια ακόμη δημοσκόπηση πριν τις εκλογές

28.01.2023
16:52
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2023 • 8:49
Η Ειρήνη Μπέλλα γράφει για την πρόταση δυσπιστίας και τα μυστικά της πρώτης και δεύτερης κάλπης στις εκλογές

Τι μας έδειξε η τριήμερη κοινοβουλευτική πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή; Ήταν μια πρόβα τζενεράλε της οξύτητας με την οποία θα οδεύσουμε προς τις εκλογές.

Μιας οξύτητας που υιοθετούν στο λόγο τους οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καθώς η πόλωση και η επικράτηση του δικομματισμού στο κλίμα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές τους ευνοεί. Στόχος η συσπείρωση, όσο περισσότερο, των ψηφοφόρων τους και η προσέλκυση εκλογικού σώματος από όμορους πολιτικούς σχηματισμούς προς την πλευρά τους.

Αν και συνηθίζουμε να ρίχνουμε το βλέμμα μας στις δεύτερες κάλπες γιατί από εκεί θα προκύψει αν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας στα επιτελεία των κομμάτων αναγνωρίζουν τη μέγιστη σημασία της πρώτης κάλπης. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πέρα από τις δημοσκοπήσεις, που για πολλούς έχουν χάσει την αξιοπιστία τους λόγω πρότερων αστοχιών, δεν έχει καταγραφεί επίσημα σε ποια στάθμη στέκεται η μπίλια. Όσο είναι στον πρωθυπουργικό θώκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν διεξαχθεί ούτε αυτοδιοικητικές εκλογές, ούτε ευρωεκλογές.

Εκλογές: Η απλή αναλογική

Η απλή αναλογική γέρνει την πλάστιγγα προς τη χαλαρή ψήφο. Γιατί εφόσον δεν διακυβεύεται το ποιος θα ανέλθει στην εξουσία, τότε οι πολίτες θέλουν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς τα μεγάλα κυρίως κόμματα. Ή ψηφίζουν μικρότερα κόμματα για να διαμαρτυρηθούν προς το κυβερνών κόμμα και να του εκφράσουν τη δυσαρέσκεια του, ή στις πρώτες κάλπες ψηφίζουν πραγματικά το κόμμα που θα ήθελαν και μετά στις δεύτερες κάλπες μπλέκονται στα δίχτυα του αντί- μετώπου. Δηλαδή ή του αντι- δεξιού μετώπου ή του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, προσπαθώντας να βάλουν φρένο στην προοπτική νίκης του αντίπαλου στρατοπέδου.

Παρ’ όλα αυτά στις επικείμενες εκλογές οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν και τις δεύτερες. Εφόσον είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί στις πρώτες εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο του 46% από ένα κόμμα ή από συνασπισμό περισσότερων, η δεύτερη κάλπη που θα διεξαχθεί με ενισχυμένη αναλογική απαιτεί από ένα κόμμα το 37%-38%, ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής για να είναι αυτοδύναμη.

Η Νέα Δημοκρατία που φλερτάρει σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη με το ποσοστό αυτό, θέλει από τις πρώτες εκλογές να το πλησιάσει, γιατί θα είναι πιο εύκολο να πείσει τους ψηφοφόρους να την ακολουθήσουν στη δεύτερη και γιατί θα έχει το πλεονέκτημα της προοπτικής της νίκης που θα την ωθεί ακόμη πιο μπροστά.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα αν στις πρώτες κάλπες επικρατήσει η χαλαρή ψήφος ή η ψήφος διαμαρτυρίας, όσο περισσότερο απέχει από του 37%-38%, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να το πετύχει στις δεύτερες κάλπες και θα πρέπει να αποχαιρετήσει το στόχο της αυτοδυναμίας και να οδεύσει σε μια στρατηγική σύμπραξης συνεργασιών. Επίσης αν έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις πρώτες κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα νομιμοποιείται να είναι πρωθυπουργός στις δεύτερες κάλπες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι φιλικές προς αυτόν εταιρείες δημοσκόπησης τον τοποθετούν στις μετρήσεις του στη δεύτερη θέση, στόχος είναι στις πρώτες κάλπες να υπερβούν το ποσοστό των προηγούμενων εθνικών εκλογών του 2019, το 31,5%, η τουλάχιστον να το προσεγγίσουν.

Ακόμη προσβλέπουν σε μια απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία, μικρότερη από 5%. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας στις δεύτερες εκλογές θα μπορεί να ηγηθεί μιας καμπάνιας που θα προβάλει το όραμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και τον εαυτό του ως τον αρχηγό των προοδευτικών δυνάμεων που μάχεται σε ένα αντιδεξιό μέτωπο, λεηλατώντας παράλληλα τα όμορά του αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα.

*Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις του The Standard


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση