Quantcast
15:15
29/05/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:15
29/05/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εκλογές 2023: Το νέο πολιτικό σκηνικό μετά την 21η Μαΐου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο την Ακρόπολη και οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο την Ακρόπολη και οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης

24.05.2023
10:04
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2023 • 18:17
Η νέα κυβέρνηση μετά τις «επαναληπτικές» εκλογές της 25ης Ιουνίου, καλείται να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Οι εκλογές της 21ης Μαϊου μπορεί να μην ανέδειξαν κυβέρνηση, λόγω του εφαρμοσθέντος εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, διαμόρφωσαν όμως ένα νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

  1. Η ΝΔ όχι μόνο ανεδείχθη εκ νέου πρώτο κόμμα, αλλά επαύξησε κατά 150.000 τις ψήφους της. Για πρώτη φορά μετά τις- τελευταίες προμνημονιακές- εκλογές του 2009 το πρώτο κόμμα έλαβε ποσοστό άνω του 40%.
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 1/3 των ψηφοφόρων του και περιορίστηκε μόλις στο 20%.  Η ευρεία διαφορά, 20 και πλέον μονάδων, μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εκλογικά μετά το 1974.
  3. Αναβαθμίστηκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που, ανέλπιστα, φιλοδοξεί τώρα να διεμβολίσει τον ευρισκόμενο σε περιδίνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Ενισχύθηκαν τα ποσοστά του ΚΚΕ, χάρη στην εξωστρέφεια που επέδειξε ο ΓΓ του.
  5. Άντεξε το κόμμα Βελόπουλου, παρά τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς που υπέστη.
  6. Τέθηκε εκτός Βουλής το Μέρα25 μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του περί χρεοκοπίας, νομίσματος «ΔΗΜΗΤΡΑ», κλπ.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα καθιστούν κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού στη χώρα τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος οδεύει προς δεύτερη θητεία στου Μαξίμου με μια ευρύτατη πλειοψηφία, έχοντας απέναντί του μια αδύναμη και παραζαλισμένη αντιπολίτευση.

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του επιτελείου της ΝΔ. Πράγματι, είναι η μοναδική φορά στα χρονικά που το εκλογικό σώμα ψήφισε τιμωρητικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση! Η έλλειψη ξεκάθαρου πολιτικού στίγματος και σχεδίου διακυβέρνησης και η αβεβαιότητα ως προς το με ποιους θέλει να συνεργαστεί και τί είδους κυβέρνηση θέλει να σχηματίσει προκάλεσαν τη συρρίκνωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθ’όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2019-2023, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ύψωνε διαρκώς τους αντιπολιτευτικούς τόνους, δεν έπεισε ότι έχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, ούτε για τη διαχείριση της πανδημίας, ούτε για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ούτε για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, που είναι τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν.

Παράλληλα, στα εθνικά ζητήματα που προέκυψαν, εξέπεμψε ένα θολό μήνυμα, αντιδρώντας τόσο στην αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, όσο και στον φράκτη στον Έβρο, παρά την επιθετικότητα που ευθέως εκδηλώνει η Τουρκία.

Επίσης, η γενικευμένη απροθυμία των κομμάτων να συνεργαστούν μεταξύ τους ενταφίασε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και ενίσχυσε το «ρεύμα νίκης» της ΝΔ.

Εκλογές 2023: Σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων στράφηκε προς κόμματα εκτός Βουλής

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων, 16%, στράφηκε προς κόμματα εκτός Βουλής, ενώ για μια ακόμα φορά το ποσοστό αποχής ήταν πολύ υψηλό, αναδεικνύοντας την, διαχρονική πλέον, αδιαφορία-απογοήτευση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος για το πολιτικό μας σύστημα.

Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις «επαναληπτικές» εκλογές της 25ης Ιουνίου, καλείται να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν επιτέλους την Ελλάδα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με υγιή δημόσιο τομέα και όχι όμηρο πελατειακών σχέσεων, με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, με περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, με προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ανεργία και να ενισχυθεί το εισόδημα των μισθωτών.

Καλείται να αντιμετωπίσει το μείζον αλλά υποτιμημένο πρόβλημα της χώρας, το δημογραφικό, που καθιστά, αργά αλλά σταθερά, την Ελλάδα γηρασμένη χώρα, δίνοντας κίνητρα στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά.

Με βάση την ευρεία πλειοψηφία που, όπως όλα δείχνουν, θα εξασφαλίσει, δεν θα έχει καμία δικαιολογία αποτυχίας.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση