18:57
19/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:57
19/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Μακρόν προσφέρει καταφύγιο στη Ρωσίδα δημοσιογράφο με το αντιπολεμικό μήνυμα – Πρόθυμός να της δώσει άσυλο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

15.03.2022
18:27
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2022 • 21:59
Πρωτοβουλία Μακρόν για την προστασία της γυναίκας που σήκωσε το πανό στη ρωσική τηλεόραση

Με παρέμβασή του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία θέλει να θέσει υπό την προστασία της τη δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιάνικοβα που σήκωσε το αντιπολεμικό πανό στη ρωσική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας.

Η Οβσιάνικοβα κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού δελτίου του προσκείμενου στο Κρεμλίνο Pervy Kanal (1ο Κανάλι) εμφανίστηκε πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ, σας λένε ψέματα». Το BBC ανέφερε νωρίτερα ότι «μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα».

Θα μιλήσει και με τον Πούτιν ο Μακρόν

«Θα προβούμε σε διπλωματικές ενέργειες για να προσφέρουμε προστασία είτε στην πρεσβεία μας, είτε δίδοντας άσυλο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής ουκρανών προσφύγων στην Γαλλία.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν θα του προτείνει ευθέως και με σαφήνεια αυτή τη λύση.

Ερωτηθείς τέλος αν προτίθεται εντός των προσεχών ημερών να επισκεφθεί την Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι θα το πράξει όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν αποκλείω τίποτα, είπε ο Μακρόν σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπεται τέτοια επίσκεψη εντός των προσεχών ημερών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής για την εικόνα που παρουσίασε, από το Μέγαρο των Ηλυσίων την Κυριακή, στην οποία εμφανιζόταν αξύριστος, με φούτερ και σήμα από την επίλεκτο δύναμη των κομάντο της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Αντιμέτωπη χρηματική ποινή η Ρωσίδα

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα, η οποία εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων σε ένα ρωσικό κανάλι κρατώντας ένα πλακάτ με το οποίο καταδίκαζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσήχθη σε δικαστήριο και κατηγορείται για «παράνομη διαδήλωση».

Η ακροαματική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ανέφερε το δικαστήριο της περιφέρειας Οστάνκινο της Μόσχας. Εφόσον κριθεί ένοχη, μπορεί να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 ημερών.

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (255 ευρώ) στην Μαρίνα Οβσιάνικοβα, αφότου κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου περί διαδηλώσεων, για τη χθεσινή διαμαρτυρία της κατά του πολέμου στην Ουκρανία στο πλατό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

Γυναίκα με πανό «σταματήστε τον πόλεμο» σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό
Γυναίκα με πανό «σταματήστε τον πόλεμο» σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό

Μέχρι στιγμής η Οβσιάνικοβα δεν κατηγορείται για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τον στρατό. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Μετά τη διαμαρτυρία της, η Οβσιανίκοβα τέθηκε υπό κράτηση ενώ ο δικηγόρος της που φέρεται να την αναζήτησε στα αστυνομικά τμήματα κοντά στα στούντιο του σταθμού, δεν κατάφερε να την εντοπίσει.

«Ντρέπομαι που εργάστηκα τόσα χρόνια για τη προπαγάνδα του Κρεμλίνου»

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, πριν την εισβολή στο πλατό του «Channel One», τράβηξε ένα βίντεο και λέει χαρακτηριστικά: «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι έγκλημα». «Δυστυχώς, εργάζομαι στο Channel One τα τελευταία χρόνια, δουλεύοντας για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.Και τώρα ντρέπομαι πολύ».

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος υποστήριξε ακόμη ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός και η μητέρα της Ρωσίδα.

«Δεν υπήρξαν ποτέ εχθροί», είπε, δείχνοντας περήφανη το κολιέ που φορούσε με τα χρώματα της ρωσικής και της ουκρανικής σημαίας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση