Η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας έφτασε στο σημείο των διαπραγματεύσεων στην Λευκορωσία για έναν γύρο συνομιλιών με τους Ρώσους αντιπροσώπους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.
Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σε ανάρτησή του λίγο αφότου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις σημείωσε πως τα θέματα «κλειδί» στη συζήτηση για την ουκρανική αντιπροσωπεία είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η επιβολή ανακωχής μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων δυνάμεων και η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση πολιτών από κατεστραμμένα ή υπό βομβαρδισμό χωριά και πόλεις.
Start talking to Russian representatives. The key issues on the agenda:
1. Immediate ceasefire
2. Armistice
3. Humanitarian corridors for the evacuation of civilians from destroyed or constantly shelled villages/cities. pic.twitter.com/Pv0ISNjsod— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 3, 2022
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Ria Novosti, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε αναχωρήσει με προορισμό την Λευκορωσία με ελικόπτερο, αναφέροντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σε δύο ώρες».
Νέο μήνυμα Ζελένσκι προς όλους: «Η Ουκρανία δεν παραδίδεται
Σε μια νέα προσπάθεια εμψύχωσης του ηθικού των συμπατριωτών προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αναφέροντας ότι οι Ουκρανοί δεν φοβούνται και δεν παραδίνονται.
«Αν κάποιος νομίζει ότι, αφού ξεπέρασαν όλα αυτά (σ.σ. αναφέρεται στο παρελθόν της Ουκρανίας), οι Ουκρανοί φοβούνται, σπάσουν ή παραδίδονται -δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.
Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν στη ρωσική επίθεση, τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία ανάπαυλα στους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της Ουκρανίας τα μεσάνυχτα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά μόνο την ελευθερία μας»
«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά μόνο την ελευθερία μας», ανέφερε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία παίρνει καθημερινά προμήθειες όπλων από τους διεθνείς συμμάχους της.
Πρόσθεσε ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού: «Έχει περάσει μια εβδομάδα τώρα που ένας άλλος ιός επιτέθηκε», είπε αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας.
Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι η αλλαγή τακτικής της Ρωσίας και οι βομβαρδισμοί αμάχων σε πόλεις αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία κατάφερε να αντισταθεί επιτυχώς στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας να διεκδικήσει μια γρήγορη νίκη μέσω μιας χερσαίας επίθεσης.
Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι που είναι μέλος της αντιπροσωπευτικής ομάδας ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του με τον Ντέιβιντ Μπράουν και έγραψε χαρακτηριστικά «Καθ’ οδόν για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ήδη στα ελικόπτερα».
Νωρίτερα, το πρακτορείο Belta της Λευκορωσίας μετέδωσε ότι ο β’ γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενδεχομένως να ξεκινήσει στη Λευκορωσία στις 12:00 GMT (14:00 ώρα Ελλάδας), επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.
On our way to negotiations with the Russian Federation. Already in helicopters… pic.twitter.com/CMflDZ3NDk
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 3, 2022
Εν αναμονή της έναρξης των διαπραγματεύσεων
Σε ένα ξενοδοχείο γεμάτο συμβολισμούς θα γίνει ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένες για σήμερα.
Μετά την άκαρπη προσπάθεια του πρώτου γύρου στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, σήμερα Πέμπτη (3/3) τα μέλη των δυο αντιπροσωπειών θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι για εξεύρεση μιας λύσης, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες και τίποτε άλλο. Ωστόσο το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε η Ρωσία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Χάρκοβο και Σούμι (ανατολικά), ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι.
https://twitter.com/BelarusMFA/status/1499054479529943040
«Το Σπίτι του Κυνηγού»
«Το Σπίτι του Κυνηγού» είναι ένα ιστορικό κτίριο και ετοιμάζεται σήμερα να φιλοξενήσει τις δύο αντιπροσωπείες. Είναι το ξενοδοχείο όπου υπεγράφη στις 26 Δεκεμβρίου 1991 η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε, δίνοντας ένα τέλος στην ΕΣΣΔ, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας δεν είχαν πολλές επιλογές. Οι τρεις άνδρες είχαν υπογράψει μια συνθήκη 17 ημέρες νωρίτερα για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης – μια βαρυσήμαντη απόφαση που φαίνεται να ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός.Ήταν αποτέλεσμα της διακήρυξης 142-Н του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης. Η διακήρυξη επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών και ίδρυσε την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), παρόλο που πέντε από τους υπογράφοντες το επικύρωσαν πολύ αργότερα ή δεν το έκαναν καθόλου. Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο όγδοος και τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, παραιτήθηκε και έδωσε τις εξουσίες του – συμπεριλαμβανομένων των κωδικών εκτόξευσης των Σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων – στον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν.
Εκείνο το βράδυ, στις 7:32 μ.μ. η σοβιετική σημαία υπεστάλη από το Κρεμλίνο για τελευταία φορά και αντικαταστάθηκε με την προεπαναστατική Ρωσική σημαία.