Μεταξύ 10.000 και 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τη χώρα, από τη στιγμή που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν για να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ, σε χωριά του κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τις ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που βρίσκονται στα σύνορα και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).
Η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 24 ωρών, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή χθες κατέρρευσε και η κατάσταση στο Σουδάν παραμένει έκρυθμη. Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, όσοι παραμένουν στο Σουδάν, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν.
Εκεχειρία στο Σουδάν ζήτησε ο Γκουτέρες
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια εκεχειρία τουλάχιστον τριών ημερών στο Σουδάν με αφορμή τους εορτασμούς της ‘Ειντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτούν το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.
«Άμεση προτεραιότητα, ζητώ εκεχειρία για τουλάχιστον τρεις ημέρες, για τους εορτασμούς της ‘Ειντ αλ-Φιτρ, για να επιτραπεί στους άμαχους που έχουν παγιδευτεί στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες να ξεφύγουν και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, τρόφιμα και άλλες προμήθειες πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους μετά τη διαδικτυακή σύσκεψη που είχε με αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της περιφερειακής αφρικανικής ένωσης Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD) και άλλους συναφείς οργανισμούς.
«Τη διακοπή των εχθροπραξιών πρέπει να διαδεχθεί ένας σοβαρός διάλογος για να επιτρέψει την επιτυχία μιας μετάβασης, με τον διορισμό μιας μη στρατιωτικής κυβέρνησης», δήλωσε.
Γυναικόπαιδα οι χιλιάδες των προσφύγων από το Σουδάν
«Η πλειονότητα των ανθρώπων που φθάνουν είναι γυναίκες και παιδιά. Η UNHCR εργάζεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Τσαντ και τους εταίρους της για να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να προετοιμάσουν μια κοινή απάντηση», αναφέρει σήμερα σε δελτίο Τύπου.
Η UNHCR συντονίζεται επίσης με τις αρχές του Τσαντ για να τις βοηθήσουν να καταγράψουν τους νεοαφιχθέντες μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το ανατολικό τμήμα του Τσαντ φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 400.000 Σουδανούς πρόσφυγες και «οι αφιχθέντες ασκούν πρόσθετη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες που είναι ήδη υπερφορτωμένες και στους πόρους της χώρας», υπογραμμίζει.
Οι πλέον επείγουσες ανάγκες είναι το νερό, η τροφή, τα καταφύγια, η υγειονομική περίθαλψη, την προστασία των παιδιών και η πρόληψη της σεξιστικής βίας, αναφέρει η UNHCR.
Λόγω της βίας που υφίστανται οι άνθρωποι οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι επίσης μια από τις κύριες προτεραιότητες.
Από τότε που η μάχη για την εξουσία, υποβόσκουσα εδώ και εβδομάδες μεταξύ δύο στρατηγών, έχει μετατραπεί σε μάχη από τις 15 Απριλίου, υπάρχει πλήρης σύγχυση στα 45 εκατομμύρια των Σουδανών και οι εκεχειρίες που ανακοινώνονται από τα δύο στρατόπεδα δεν διαρκούν.
Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν
Η UNHCR δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχη από την κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν», καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταμέτρησε «περισσότερους από 330 νεκρούς και 3.200 τραυματίες».
«Είναι επείγουσα ανάγκη η σύγκρουση να σταματήσει ώστε να αποφευχθούν νέες ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων της UNHCR Ραούφ Μαζού σε δελτίο Τύπου.
«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις (εμπλεκόμενες) πλευρές να προστατέψουν τους άμαχους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, και να σεβαστούν την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα ώστε η καίριας σημασίας βοήθεια να μπορεί να προωθηθεί», πρόσθεσε.
300 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες
Σχεδόν 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες το Σάββατο, σύμφωνα με τον Guardian. Η σύγκρουση έχει φέρει αντιμέτωπες στρατιωτικές μονάδες πιστές στον Μπουρχάν, τον επικεφαλής του μεταβατικού κυβερνητικού συμβουλίου του Σουδάν και του τακτικού στρατού, με τις RSF, υπό την ηγεσία του Χεμέντι, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου.
Η διαμάχη τους για την εξουσία έχει εκτροχιάσει τη μετάβαση προς την πολιτική διακυβέρνηση και έχει εγείρει φόβους για έναν μακρύ, βίαιο εμφύλιο πόλεμο.
Οι δύο Έλληνες τραυματίες έχουν πλέον μετακινηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης μακριά από το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν έξω από την πόλη Χαρτούμ, στο Σουδάν και βρίσκονται σχετικά ασφαλείς σε σπίτι.
Ο ένας από τους δύο είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο ο δεύτερος έχει στο πόδι του θραύσματα και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε αυτό οι γιατροί λόγω των πυρών και των εκρήξεων στους δρόμους της πόλης.
Το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους συνδράμει και να φροντίσει για τον απεγκλωβισμό τους μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας, σε συνεννόηση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.