Η Γαλλία θα απαγορεύσει τη χρήση της κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμας βίντεο TikTok στα επαγγελματικά τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Δημοσίου Τομέα της χώρας Στανισλάς Γκερινί.
«Προκειμένου να εγγυηθεί την κυβερνοασφάλεια των υπηρεσιών μας και των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις ψυχαγωγικές εφαρμογές, όπως το TikTok, στα επαγγελματικά τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι για πολλές εβδομάδες, αρκετοί ευρωπαίοι και διεθνείς εταίροι της Γαλλίας υιοθέτησαν μέτρα για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της μεταφόρτωσης και εγκατάστασης της εφαρμογής TikTok από τους διαχειριστές τους.
Ο Γκερινί δήλωσε ότι οι ψυχαγωγικές εφαρμογές δεν διαθέτουν επαρκή επίπεδα κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων προκειμένου να χρησιμοποιούνται στον εξοπλισμό του δημόσιου τομέα και διευκρίνισε ότι η απαγόρευση έχει άμεση ισχύ και ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα επιτηρούν την συμμόρφωση.
Όπως πρόσθεσε, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για επαγγελματικούς λόγους, όπως η επικοινωνία εντός ενός θεσμού ή μιας υπηρεσίας.
Πληθαίνουν οι χώρες που στοχοποιούν το TikTok
Πριν από μερικές ημέρες το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το TikTok στα επαγγελματικά τους τηλέφωνα οι Ολλανδοί δημόσιοι, ενώ αυτό τον μήνα, το Βέλγιο απαγόρευσε το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρία ByteDance, από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, η ιταλική αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος του TikTok, με την υποψία ότι δεν εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες ελέγχου για «επικίνδυνα περιεχόμενα που προτρέπουν την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές».
Η έρευνα της ιταλικής αρχής ανταγωνισμού στοχοθετεί την ιρλανδική εταιρία TikTok Technology Limited, που είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους
Το TikTok βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο πολλών χωρών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών δυτικών δυνάμεων – ΗΠΑ, Καναδάς και Ευρωπαϊκή Ένωση – η Βρετανία απαγόρευσε με τη σειρά της την εφαρμογή στις κυβερνητικές συσκευές.
Τι τρομάζει τόσο τις χώρες της Δύσης
Ο φόβος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να καταλάβει το TikTok για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Όπως ο δούρειος ίππος στην ελληνική μυθολογία, γράφει δημοσίευμα της DW, το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα χρηστών και να διαδώσει παραπλανητικές πληροφορίες.
Η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, ο κινεζικός τεχνολογικός όμιλος ByteDance, ελέγχεται εδώ και καιρό για τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα των χρηστών. Όμως η πίεση προς τις ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν την πλατφόρμα αυξάνεται από τότε που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοι της ByteDance είχαν πρόσβαση στα δεδομένα δυτικών δημοσιογράφων για να διερευνήσουν διαρροές στον Τύπο.
Η ραγδαία άνοδος της κινεζικής εφαρμογής είναι πρωτοφανής στην ιστορία του διαδικτύου. Μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε από μια εξειδικευμένη εφαρμογή για παιδιά που τραγουδούσαν τα χείλη τους σε μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, στην οποία οι χρήστες στρέφονται όλο και περισσότερο για να εκτελούν ερωτήματα αναζήτησης ή να παρακολουθούν τις ειδήσεις.