Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη (21/03) ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε επίσης ότι έχει συζητήσει με τον Κινέζο ηγέτη το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.
Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της G7 συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται και να επενδύουν στη Ρωσία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που μετέδιδε το Politico τον περασμένο Ιανουάριο, σχετικά με τις επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιούν δυτικές εταιρείες.
Ωστόσο, περισσότερες 750 πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να κλείσουν οριστικά πίσω τους την πόρτα της ρωσικής ομοσπονδίας, γεγονός βέβαια που έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Ρωσία.
Λιγότερο από το 9% των περίπου 1.400 εταιρειών της ΕΕ και της G7 που είχαν θυγατρικές στη Ρωσία πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία είχαν εκποιήσει τουλάχιστον μία θυγατρική στη χώρα μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισαν ο καθηγητής Σάιμον Έβεντ, από το Πανεπιστήμιο του St. Gallen, και ο καθηγητής Νικολό Πιζάνι, από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη της Διοίκησης.
Ο Σι Τζινπίνγκ θέλει «ποιότητα» συνεργασίας με τη Ρωσία
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε από την πλευρά του, στον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν ότι τα δύο έθνη θα πρέπει να προωθήσουν την ποιότητα και τον όγκο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.
Ο Σι έφτασε χθες στη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που εξασφάλισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία νωρίτερα αυτό το μήνα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Κρεμλίνο, αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν για το παιδομάζομα από ορφανοτροφεία της Ουκρανία.
Η κινεζική διπλωματία κάλεσε από την πλευρά της σήμερα το ΔΠΔ να αποφύγει κάθε «πολιτικοποίηση» και να σεβαστεί την ασυλία των αρχηγών κρατών. Η Μόσχα, από την πλευρά της, αντέδρασε ανακοινώνοντας σήμερα ποινική έρευνα εναντίον δικαστών του ΔΠΔ.
Επιτυχείς και εποικοδομητικές οι συζητήσεις, υποστηρίζει ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ήσαν «επιτυχείς και εποικοδομητικές» και πως ελπίζει να συνεχισθούν οι επαφές του με τον Σι στο μέλλον.
Ολοκληρώνοντας μια ημέρα συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί για [μια] διαδικασία διαπραγμάτευσης», δήλωσε χθες ο Πούτιν, αναφερόμενος στο κείμενο 12 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από ένα μήνα περίπου το Πεκίνο.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πάντως σήμερα ότι το Πεκίνο είχε μια «αμερόληπτη στάση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
Όπως μετέδιδε ο Guardian την περασμένη εβδομάδα, Ο Σι φέρεται επίσης να σχεδιάζει τηλεφωνική επικοινωνία την επόμενη εβδομάδα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Ο Πούτιν είπε στον Σι σε τηλεοπτική συνάντηση νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι εξέτασε τις προτάσεις της Κίνας για τον τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι δύο τους θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προτάσεις αυτές, σύμφωνα με το Tass.