06:16
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:16
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στη Ρωσία ο Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα – Συναντά τον επικηρυγμένο Πούτιν, την ώρα που η Μόσχα ελπίζει σε έναν ισχυρό σύμμαχο

Ο Κινέζος πρόεδορς Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Κινέζος πρόεδορς Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

17.03.2023
19:34
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2023 • 12:18
Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν «κοινή διακήρυξη για την εμβάθυνση των σχέσεων πλήρους συνεργασίας και στρατηγικής σχέσης

Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρωσία του Κινέζου προέδρου την προσεχή εβδομάδα, μια διακήρυξη για την έναρξη μιας νέας εποχής στις ρωσοκινεζικές σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που επικηρύσσει τον Ρώσο πρόεδρο, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης εναντίον του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Τι θα συζητήσουν Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή διακήρυξη για την εμβάθυνση των σχέσεων πλήρους συνεργασίας και στρατηγικής σχέσης που εισέρχονται σε νέα εποχή», δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, Πούτιν και Σι θα υπογράψουν επίσης ένα άλλο κείμενο που αναφέρεται στη σινορωσική συνεργασία με χρονικό ορίζοντα το 2030, καθώς και δέκα ακόμη συμφωνίες που τελούν υπό επεξεργασία.

Οι δύο ηγέτες θα κοινοποιήσουν επίσης τη Δευτέρα ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί σε μια ρωσική εφημερίδα και σε μια κινεζική, «μια σημαντική ένδειξη πριν από τις συνομιλίες αυτές καθαυτές», σύμφωνα με τον Ουσακόφ.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών τους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «εκτιμά ιδιαίτερα τη μετριοπαθή και ισορροπημένη θέση των Κινέζων ηγετών για το θέμα αυτό».

Συσφίγγουν οι σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Πεκίνο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σι Τζινπινγκ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Όπως δήλωσε, το Πεκίνο «καταλαβαίνει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης αυτής» και η Μόσχα δέχεται θετικά την πρωτοβουλία της Κίνας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στη βάση ενός εγγράφου που δημοσιεύτηκε στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Πούτιν και Σι θα μιλήσουν επίσης για συνεργασία στον “στρατιωτικοτεχνικό” τομέα και σε αυτόν της ενέργειας, σύμφωνα με τον Ουσακόφ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Σι, από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου, ο Ουσακόφ δήλωσε ότι οι δύο πρόεδροι θα έχουν μια πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα πριν από το δείπνο.

Η επίσκεψη του Σι πραγματοποιείται καθώς η Ρωσία έχει αναπροσανατολίσει μαζικά την οικονομία της προς την Κίνα από τότε που άρχισε η σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε βροχή δυτικών κυρώσεων.

O Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ
O Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα κινδυνεύει στο εξής να βρεθεί σε μια μορφή εξάρτησης από το Πεκίνο, μια παρατήρηση που αμφισβητεί ο Ουσακόφ. “Δεν υπάρχει ούτε επικεφαλής, ούτε ακόλουθος στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας. Οι δύο πλευρές εμπιστεύονται η μια την άλλη εξίσου”, δήλωσε.

Ευκαιρία του Σι Τζινπίνγκ να πείσει τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πρέπει να αξιοποιήσει την επίσκεψή του στην Μόσχα για να ενθαρρύνει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

«Εάν η Κίνα θέλει να διαδραματίσει έναν πραγματικό ρόλο για να αποκατασταθεί η κυριαρχία στην Ουκρανία, τότε προφανώς θα το καλωσορίσουμε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους.

«Είμαστε σαφείς ως προς το ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που δεν υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας και την αυτοδιάθεσή της δεν είναι καθόλου μια ειρηνευτική συμφωνία. Έτσι θα συνεχίσουμε να καλούμε την Κίνα, όπως κάναμε και στο παρελθόν, να συμπράξει με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο και να καλέσει τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του.»

Η θέση της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το Πεκίνο έχει αρνηθεί σθεναρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα ο Σι δημοσίευσε ένα “έγγραφο θέσεων” 12 σημείων για την κρίση, το οποίο απορρίφθηκε ευρέως ως ανόδιο. Κατηγορούσε εμμέσως το ΝΑΤΟ για την πρόκληση της σύγκρουσης. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία αντιτίθενται στα στρατιωτικά μπλοκ υπό δυτική ηγεσία.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, Ο Σι φέρεται επίσης να σχεδιάζει τηλεφωνική επικοινωνία την επόμενη εβδομάδα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανήμερα της θλιβερής επετείου έναρξης του πολέμου, ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.

O πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ
O πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, λέγοντας ότι η Κίνα ελπίζει ότι «η Ουκρανία και η Ρωσία θα διατηρήσουν την ελπίδα για διάλογο και διαπραγματεύσεις και δεν θα κλείσουν την πόρτα σε μια πολιτική λύση, όσο δύσκολη και απαιτητική κι αν είναι», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ίδιος κάλεσε το Κίεβο και τη Μόσχα να επαναλάβουν «το ταχύτερο δυνατό» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Κίνα σε κείμενο 12 σημείων που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο με το οποίο ζητά μεταξύ άλλων, να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη σωστή προσέγγιση της προώθησης των συνομιλιών για την ειρήνη, να βοηθήσει τα μέρη της σύγκρουσης να ανοίξουν την πόρτα για μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργήσει συνθήκες και πλατφόρμες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό. Μάλιστα το Πεκίνο, σημειώνει πως οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση