H Yahoo σχεδιάζει να απολύσει πάνω από το 20% του εργατικού δυναμικού του, καθώς προχωρά σε μεγάλη αναδιάρθρωση του τμήματος τεχνολογίας διαφημίσεων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios.
Οι περικοπές θα επηρεάσουν σχεδόν το 50% των απασχολούμενων στο τμήμα αυτό, δηλαδή περισσότερα από 1.600 άτομα.
Οι απολύσεις έρχονται έπειτα από τις διαδοχικές ανακοινώσεις τεχνολογικών κολοσσών ανά τον κόσμο, από τη Sillicon Valley, ως τη Σουηδία και την πλατφόρμα Spotify, στις οποίες ανακοινώνεται πως επίκεινται μαζικές απολύσεις εργαζομένων.
Καταθέτει τα όπλα έναντι στην Google, η Yahoo
Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι το Yahoo θα σταματήσει την πολυετή προσπάθειά του να ανταγωνιστεί τις εταιρείες Google και Meta στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης.
Ο αλγόριθμος της Google είναι γνωστό ότι είναι καλύτερος από τον αλγόριθμο της Yahoo από πλευράς αναζήτησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ευνοεί το ποιοτικό περιεχόμενο έναντι των καθιερωμένων συνδέσμων και σελίδων, σε αντίθεση με το Yahoo που εξακολουθεί να προτιμά τις παλιές και καθιερωμένες ιστοσελίδες.
Και να φανταστείτε πως το 2002, η Yahoo είχε την ευκαιρία να αγοράσει τη Google για 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά τα στελέχη της έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή. Όταν τελικά επανήλθαν με νέα προσφορά, η τιμή της Google είχε εκτοξευθεί στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Yahoo Τζιμ Λανζόουν, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, είπε ότι οι απολύσεις δεν οφείλονται σε οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία αλλά στις στρατηγικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο τμήμα διαφημίσεων του Yahoo for Business, το οποίο δεν είναι κερδοφόρο.
Οι αλλαγές θα είναι «εξαιρετικά ωφέλιμες για την κερδοφορία του Yahoo συνολικά» και θα επιτρέψουν στην εταιρία να επενδύσει περισσότερα σε άλλα, κερδοφόρα τμήματά της.
Το Yahoo συνολικά είναι κερδοφόρο, με ετήσια έσοδα ύψους περίπου 8 δισεκ. δολαρίων.
Πριν τη Yahoo, η Google και η Microsoft
Η Alphabet, στην οποία ανήκει η Google, δήλωσε ότι θα καταργήσει 12.000 θέσεις εργασίας, ενώ η Microsoft δήλωσε ότι έως και 10.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Ο Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, ανέφερε σε σημείωμα προς το προσωπικό που είδε το Reuters πως η εταιρία είχε αυξήσει πολύ γρήγορα το προσωπικό της τα τελευταία χρόνια, «σε ένα διαφορετικό οικονομικό πλαίσιο απ’ αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
Σε σημείωμα προς το προσωπικό λίγες μέρες νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι πελάτες επιτάχυναν τις δαπάνες τους στον τομέα της πληροφορικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα θέλουν τη «βελτιστοποίηση των ψηφιακών του δαπανών για να κάνουν περισσότερα με λιγότερα» και να «επιδείξουν προσοχή καθώς ορισμένα μέρη του κόσμου είναι σε ύφεση και άλλα μέρη την αναμένουν».
Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους
Πρώτος τον χορό των απολύσεων άνοιξε ο Έλον Μασκ, νέος CEO του Twitter τον περασμένο Νοέμβριο, σε μια κίνηση που πολλοί ερμήνευσαν αρχικά ως «εκδικητική» για την προηγούμενη διοίκηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ακολούθησε ακριβώς στο ίδιο πνεύμα, απολύοντας 11.000 ταλαντούχους εργαζόμενους από τη Meta.
Άλλο πλήγμα στην ως σήμερα άτρωτη εικόνα των τεχνολογικών κολοσσών, η είδηση που έβγαλε η New York Times και θέλει την Amazon να προχωρά σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων.
Τα τελευταία 10 χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κυριαρχούν στην οικονομία των ΗΠΑ. Η Apple, η Amazon, η Google και η Microsoft ξεπέρασαν όλες το όριο των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας μακράν τους πιο πολύτιμους οργανισμούς στη σύγχρονη ιστορία.
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2022, περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας στις ΗΠΑ είχαν χάσει τη δουλειά τους. Άλλοι, όπως οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta και Twitter, σταμάτησαν προσωρινά να προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους.
Οι απολύσεις έρχονται μόλις ένα χρόνο αφότου η Silicon Valley βρισκόταν στο απόγειό της, με την κερδοφορία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών να ξεχειλίζει στα τρισεκατομμύρια, τους μισθούς στις εταιρείες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα κρυπτονομίσματα να ρίχνουν νέο πλούτο στις τσέπες των επενδυτών και των εργαζομένων. Τώρα, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναζητούν εργασία, αναφέρει ενδιαφέρουσα ανάλυση του jumpstartmag.com.