Υψηλού συμβολισμού είναι η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στο νοτιότερο σημείο της χώρα, στη Γαύδο, όπου θα παραστεί στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων.
Εν μέσω της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας και των απειλών από Τούρκους αξιωματούχους, που έχουν βάλει ως στόχαστρο την Κρήτη, να μην προβεί η Ελλάδα όχι μόνο στην επέκταση στα 12 αλλά ούτε και 1 μίλι πέρα από τα 6 τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός θα στείλει μήνυμα ότι η χώρα δεν απεμπολεί τα αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα Ελλάδας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και θα τα ασκήσει αυτή όποτε αποφασίσει.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφτεί και το στρατιωτικό φυλάκιο που λειτουργεί στο νησί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται ο δεύτερος μόλις πρωθυπουργός που επισκέπτεται το νησί μετά τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος είχε βρεθεί σε αυτό το μακρινό 1996.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας ως απάντηση στα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραίμ Καλίν, ο οποίος στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV σε ερώτηση τι θα κάνει η Άγκυρα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα δώδεκα μίλια, είπε: «Όχι στα δώδεκα μίλια, αλλά ακόμη και στα έξι, επτά, οκτώ, εννέα μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται. Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα».
Μάλιστα, υπενθύμισε και τις δηλώσεις τουΤούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Και ο υπουργός των Εξωτερικών μας το είπε επίσης αυτό τις προάλλες. Όχι μόνο στα δώδεκα μίλια, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια που θα γίνει πάνω από τα έξι μίλια, θα έρθει αντιμέτωπη άμεσα με την ένσταση, την αντίθεση και τη σθεναρή αντίσταση της Τουρκίας. Ας το δηλώσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να το δεχτούμε αυτό, ακόμα και αν δεν πάνε στα δώδεκα μίλια, αλλά στα έξι, επτά, οκτώ, εννέα. Αυτό αποκλείεται. Αυτό θα είχε βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα».
Στο επίπεδο της καθημερινότητας στην κυβέρνηση ανησυχούν για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει.
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην οποία συζητήθηκε η εφαρμογή μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα σε συνέχεια των συστάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι αποφασίστηκαν να υπάρξουν προληπτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν, όπως ανακοίνωσε και ο ΕΟΔΥ.
Θα ισχύει: Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους.
Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών.
Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών. Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα.
Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες.
Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν για συγκεκριμένο διάστημα και θα υπάρξει περιοδική επαναξιολόγηση τους.