Quantcast
01:45
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:45
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κορονοϊός: Φόβοι για νέο κύμα μολύνσεων κατά τους εορτασμούς της κινέζικης Πρωτοχρονιάς – Πώς «θωρακίζεται» η Ευρώπη

Κορονοϊός: Φόβοι για νέο κύμα μολύνσεων στην Κίνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κορονοϊός: Φόβοι για νέο κύμα μολύνσεων στην Κίνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

06.01.2023
08:06
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2023 • 15:53
Ο κορονοϊός βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας

Τους φόβους του για την εκδήλωση ενός νέου κύματος μολύνσεων με κορονοϊό ενόψει των εορτασμών της έλευσης του νέου έτους στις 22 Ιανουαρίου στην Κίνα εξαιτίας του συγχρωτισμού, εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Διευθυντής Συντονισμού Δρ. Αμπτι Ραχμαν Μαχαμούντ σε συνέντευξη Τύπου, απηύθυνε έκκληση στις κινεζικές Αρχές να γίνει ευρεία χρήση μάσκας από τους πολίτες, ώστε να προληφθούν νέες μολύνσεις και να σωθούν ζωές.

«Το μήνυμα τόσο για την Κίνα όσο και για όλους τους ανθρώπους στις εύκρατες περιοχές» είπε, «είναι πολύ, πολύ σημαντικό. Η χρήση μάσκας σώζει ζωές, προλαμβάνει τις μολύνσεις. Και με τον ερχομό του Σεληνιακού Νέου Έτους στις 22 Ιανουαρίου στην Κίνα, και πολλές άλλες ασιατικές χώρες που γιορτάζουν το νέο έτος, αναμένουμε ότι μπορεί οι άνθρωποι που θα συγκεντρωθούν μαζί να δημιουργήσουν ένα επόμενο κύμα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα και την αξιολόγηση της κατάστασης, αποφασίστηκε η εφαρμογή των συστάσεων της ΕΕ.

ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης COVID-19 στην Κίνα

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας COVID-19 στην Κίνα και την αντιμετώπισή της και σε συνέχεια των συστάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προληπτικά μέτρα που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ για τη χώρα μας είναι τα ακόλουθα:

  • Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους
  • Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών
  • Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών
  • Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα. Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες
  • Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Με γνώμονα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, προτείνονται τα ανωτέρω μέτρα, για τα οποία θα υπάρξει περιοδική επαναξιολόγηση και θα εφαρμοστούν για συγκεκριμένο διάστημα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Κυριακίδου: Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση του κορονοϊού και θα αντιδρά ανάλογα

«Η σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες από τα κράτη μέλη για μια συντονισμένη απάντηση στην εξελισσόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα, και με βάση τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας , είναι ένα πολύ ευπρόσδεκτο βήμα, καθώς θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ικανότητάς τους να παρακολουθούν τη διάδοση του ιού και την προστασία των πολιτών μας» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Σημείωσε επίσης ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους της για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αντιδρά ανάλογα» επισημαίνοντας ότι «αυτό πρέπει να γίνει σε πνεύμα αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι κινεζικές αρχές να μοιράζονται τακτικά με τους παγκόσμιους εταίρους αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των δεικτών COVID και την αλληλουχία».

«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρχει προετοιμασία για οποιαδήποτε κατάσταση και να εντοπίζονται πιθανές νέες και επικίνδυνες παραλλαγές. Η Επιτροπή έριξε γέφυρες επικοινωνίας με την Κίνα για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη με οποιονδήποτε απαραίτητο τρόπο, εάν χρειαστεί» κατέληξε η κ. Κυριακίδου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση