23:33
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:33
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Οδηγός του «S» για να μην σηκωθείς με παραπανίσια κιλά από το γιορτινό τραπέζι (infographic)

Γιορτινά στρωμένο τραπέζι για το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς / Φωτογραφία: Unsplash

Γιορτινά στρωμένο τραπέζι για το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς / Φωτογραφία: Unsplash

31.12.2022
09:49
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2022 • 16:52
Η ειδικός δίνει στους αναγνώστες του The Standard πολύτιμες συμβουλές διατροφής για το Ρεβεγιόν

Τελευταία μέρα του χρόνου και συχνά το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς λογίζεται ως ένα γεύμα χωρίς γυρισμό. Εν όψει πρωτοχρονιάτικης λοιπόν διατροφής και πριν ετοιμάσετε «τα πιρούνια σας» για το γιορτινό τραπέζι, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε αν τελικά αξίζει για μια – δύο μέρες διατροφικής «κραιπάλης» να αυξήσετε το βάρος σας.

Οι εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, πραγματικά αποτελούν “περίπτωση” από διατροφικής πλευράς. Ο χορός γευμάτων και φαγητού ξεκινάει από την παραμονή των Χριστουγέννων περνάει από ανήμερα και δεύτερη ημέρα, συνεχίζει καθ’ όλο το διάστημα μέχρι την Πρωτοχρονιά και καταλήγει αισίως στα Φώτα. Στατιστικά δείχνουν πως είναι δυνατό να «βάλουμε» ως και τρία κιλά μόνο μέσα στις μέρες των γιορτών.

Ίσως να μην μπορούμε να κάνουμε πολλά για τις γιορτινές μέρες που πέρασαν, όμως υπάρχει τρόπος να βάλουμε ένα «τέρμα» σε όλο αυτό το διατροφικό σοκ απόψε. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, δίνει στο The Standard όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να σας βρει στην καλύτερη δυνατή φόρμα η νέα χρονιά!

Τα Do και τα Don’t του Ρεβεγιόν

Η κυρία Καπώλη έφτιαξε μια λίστα με όσα πρέπει να κάνετε κι εκείνα που οφείλετε να αποφύγετε για να μην μετανιώσετε το τραπέζι της Παραμονής Πρωτοχρονιάς:

do-dont-revellion

Πως θα φάτε χωρίς να κινδυνεύσετε να πάρετε βάρος

Κάθε έδεσμα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του το βράδυ του Ρεβεγιόν. Η διαιατολόγος κάνει τις συγκρίσεις και εμείς βγάζουμε πολύτιμα συμπεράσματα.

Γαλοπούλα: Κατέχει περίοπτη θέση και μάλλον είναι η πρωταγωνίστρια του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει ένα άκρως διαιτητικό έδεσμα αρκεί να μην προσθέσουμε πολλά λιπαρά (λάδι – βούτυρο) κατά το μαγείρεμα της, να αποφύγουμε το τσιγάρισμα της γέμισης της (ρύζι, κάστανα, σταφίδες κλπ.) και φυσικά να αδιαφορήσουμε επιδεικτικά για την πέτσα της!

Στο ερώτημα όμως χοιρινό ή γαλοπούλα, πέραν των παραδοσιακών ενστάσεων που μπορεί να προβάλει κανείς τι επιλέγει η επιστήμη; «Σε αυτή τη διατροφική αναμέτρηση η γαλοπούλα διεκδικεί δικαιωματικά την πρωτιά, μιας και περιέχει σαφώς λιγότερα λιπαρά αποδίδοντας λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το χοιρινό ή ακόμη και το αρνί».

Γαλοπούλα ψητή
Γαλοπούλα ψητή / Φωτογραφία: Unsplash

«Η μερίδα που μπορούμε να καταναλώσουμε αντιστοιχεί στο μέγεθος της παλάμης μας (με κλειστό τον αντίχειρα) και μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με γέμιση ή πατάτες φούρνου / βραστές» συνεχίζει η διαιτολόγος.

Αναφορικά με τη γέμιση, η οποία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου γεύματος, μπορούμε να περιορίσουμε το θερμιδικό της περιεχόμενο, αν κατά την παρασκευή της χρησιμοποιήσουμε ρύζι, ξερά φρούτα, λαχανικά, ψωμί, κάστανα, κουκουνάρι, ρόδι, σταφίδες, τα οποία εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες) της προσθέτουν άρωμα και γεύση.

Φυσικά σε ένα εορτασικό τραπέζι κανείς δεν  μπορεί να πει όχι σε μερικές πατάτες. «Λίγες σαν γαρνίρισμα και έτσι για το “καλό” του τραπεζιού και φυσικά για την επιβεβαίωση του κανόνα της “μη στέρησης”, που είναι πολύ σωστό να εφαρμόζουμε στην περίοδο των εορτών» επισημαίνει με νόημα η Γεωργία Καπώλη. Ωστόσο, η ειδικός μας συστήνει να αποφύγουμε τις τηγανιτές!

Το αιώνιο δίλημμα: Μελομακάρονο ή κουραμπιές;

Ναι, το βράδυ της παραμονής τρώμε και βασιλόπιτα, όμως καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών υπάρχουν εδώ κι εκεί πιατέλες με τους μεγάλους σταρ αυτής της εποχής. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

«Φωτιά» οι τιμές για γλυκά και γαλοπούλα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η μάχη μεταξύ τους είναι αιώνια και υπάρχουν εκείνοι που ορκίζονται σε έναν αχνιστό κουραμπιέ και άλλοι που δεν θα αντισταθούν με τίποτα σε ένα μελωμένο μελομακάρονο. Αν και τα στοιχεία δείχνουν πως η ζυγαριά γέρνει προς τα τελευταία, αναφορικά με την προτίμηση του κόσμου, τι λέει και η διαιτολόγος;

  • Μελομακάρονα: Τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους και κατά συνέπεια χωρίς αυτά ότι οι γιορτές θα ήταν λίγο άχρωμες. Το πνεύμα των Χριστουγέννων επιβάλει την κατανάλωση τους σε μετριοπαθείς ποσότητες χωρίς ιδιαίτερο άγχος αφού 1 μεγάλο μελομακάρονο αποδίδει περί τις 130 με 150 θερμίδες, όσες περίπου δύο φρούτα. Κι εδώ φυσικά η υπερκατανάλωση οδηγεί σε περιπέτειες.
  • Κουραμπιέδες: Ο έτερος «συνάδελφος» του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ισχύουν τα ίδια και για τους κουραμπιέδες, με τη θερμιδική τους απόδοση να είναι υψηλότερη από τα μελομακάρονα. Ανάλογα με το μέγεθος τους αποδίδουν 150 με 180 θερμίδες και φυσικά δεν προσφέρονται για ασυδοσία και κραιπάλη…

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας,  www.logodiatrofis.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση